Hlavní obsah

Dva Číňané napadli v Praze ženu s tibetskou vlajkou. O trestný čin nešlo, řekl soud

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Důvodem sporu, který skončil u soudu, byla vlajka Tibetu.

Reklama

Padl pravomocný rozsudek v případu, kdy ve dnech návštěvy čínského prezidenta v Praze napadli dva občané Číny – muž a žena – demonstrantku.

Článek

Pražský městský soud uzavřel více než tři roky starý incident z návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze.

Soud vynesl rozsudek v případu, kdy ve dnech návštěvy Si Ťin-pchinga napadli dva občané Číny – muž a žena – demonstrantku, která protestovala proti politice čínských komunistů a měla v rukou vlajky Tibetu. Agresoři jí tibetskou vlajku i přes její odpor sebrali a hodili do řeky.

Městský soud nejprve před několika dny potvrdil verdikt Obvodního soudu pro Prahu 7, že muž Xunzhe Wang se nedopustil trestného činu, ale mohlo by jít v jeho případě o přestupek.

Ve čtvrtek pak v neveřejném zasedání, jak Seznam zjistil z justiční databáze, tento soud ženu Tiantian Zhao zprostil obžaloby.

Stejně jako to udělal prvoinstanční soud. Verdikty jsou nyní pravomocné.

Přehmaty při ochraně čínského prezidenta přiznal po letech i ministr vnitra. Video: Hanuš Hanslík

V případě Tiantian Zhao Obvodní soudu pro Prahu 7 dříve řekl, že se nepodařilo prokázat, o jakou vlajku se Číňanka s demonstrantkou přetahovala.

Jestli o tibetskou, nebo českou, kterou prý měla podle svědků obžalovaná také u sebe.

„Vzhledem k této skutečnosti, kdy nešlo bez pochyb vyloučit přetahování se obou žen o vlajku českou ve vlastnictví obžalované, přičemž nebyla prokázána ani koordinace mezi oběma pachateli, byla obžalovaná obžaloby zproštěna,“ vysvětlila dříve mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 7 Tereza Leskovjanová.

Muž – v této době student vysoké školy – už přes časem odmítl, že by se nějakého trestného činu dopustil.

Případ podle svých slov popsal tak, že šlo zjevně o zkratkovité jednání iniciované vypjatou emoční atmosférou.

„Tibetská vlajka pro občany Čínské lidové republiky představuje symbol rozbití jejich státu a budí značné emoce,“ dodal obviněný čínský student.

Kauza se vrátila znovu na začátek poté, co kauzu loni zvrátil Nejvyšší soud. Ten řekl, že by mohlo jít v tomto případě o trestný čin loupeže. Soud si ale dovolil projevit jiný názor.

Reklama

Doporučované