Hlavní obsah

Číňané, kteří při návštěvě svého prezidenta v Praze zaútočili na ženu s tibetskou vlajkou, musí k soudu

Tibetská vlajka budí značné emoce, řekl obviněný Číňan.

Reklama

Nejvyšší soud zasáhl do případu dvou Číňanů, kteří vytrhli demonstrantce tibetskou vlajku. Musí znovu k soudu.

Článek

Více než dva roky starý incident z návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze musí soudy řešit znovu.

Jde konkrétně o jeden ze střetů, ke kterému během této návštěvy v březnu 2016 došlo. Tehdy dva Číňané vytrhli demonstrantce i přes její odpor z rukou vlajku Tibetu. Když jí získali, tak vlajku poté hodili do řeky.

O loupež ani jiný trestný čin podle verdiktu Obvodního soudu pro Prahu 7 a Městského soudu v Praze nešlo. Jenže Nejvyšší soud jejich rozsudek zrušil.

Podle svého verdiktu, který nyní zveřejnil, se případ vrací zpět k Obvodnímu soudu pro Prahu 7. Klíčová je věta soudce Vladimíra Veselého, v níž uvádí, že podle popsaného skutku mohlo dojít k trestnému činu loupeže.

„Obvinění totiž podle zde uvedených skutkových okolností užili vůči poškozené násilí v úmyslu zmocnit se cizí věci – tibetské vlajky, kterou přidržovala přitisknutou ke svému tělu,“ vysvětluje Veselý.

Příkaz zněl jasně: Tibetské vlajky neměly viset:

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který dovolání podal, však škodlivost činu dvou Číňanů viděl i v tom, že zasáhli do svobody demonstrantky projevovat své postoje k tibetské otázce.

Jestli jednání obviněných bylo motivováno právě tím, že chtěli zabránit poškozené v projevu jejích názorů, není v tomto případě podle Nejvyššího soudu podstatné. Soudce Veselý však dodal, že soudy to mohou případně zohlednit při ukládání trestu.

Jeden z obviněných Číňanů – v této době student vysoké školy – odmítl, že by se nějakého trestného činu dopustil. Případ podle svých slov popsal tak, že šlo zjevně o zkratkovité jednání iniciované vypjatou emoční atmosférou.

„Tibetská vlajka pro občany Čínské lidové republiky představuje symbol rozbití jejich státu a budí značné emoce,“ dodal obviněný čínský student.

Reklama

Doporučované