Hlavní obsah

Dva lidé zranění při požáru paneláku jsou stále v nemocnici, sbírka nekončí

Foto: Tomáš Lach, HZS MSK

Požár, při kterém zemřelo jedenáct lidí.

Reklama

Měsíc po tragickém požáru bytu v Bohumíně, který si vyžádal 11 lidských životů a desítku zraněných, jsou v nemocnici stále ještě dva zranění. Na účtu sbírky vyhlášené Moravskoslezským krajem se sešlo už více než 2,5 milionu korun.

Článek

Požár úmyslně podle policie založil čtyřiapadesátiletý muž. Rozhodl se tak vyřešit spory s rodinou.

„V naší péči zůstávají dva pacienti. Oba jsou už umístěni na standardním pokoji. Hojení probíhá bez komplikací,“ řekla mluvčí ostravské fakultní nemocnice Petra Petlachová. V nemocnicích po požáru skončila desítka lidí. Většinu už lékaři propustili.

Moravskoslezský kraj v souvislosti s požárem vyhlásil sbírku. Její výtěžek má pomoci rodinám obětí, zraněným a dalších lidem z panelového domu. Ve sbírce už se sešlo více než 2,5 milionu korun. Okolo 700 000 korun zaslali dárci z řad veřejnosti. Částkou přesahující 1,85 milionu korun přispěl kraj. Symbolickou desetikorunu za každého obyvatele, tedy 200 000 korun, chce ještě věnovat Bohumín.

Záchranáři natočili tragický požár věžáku.Video: Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje

Kraj do sbírky vložil za každého z 11 zemřelých 100 000 korun, za každého zraněného 50 000 korun. Mezi zraněné se počítají lidé, kteří byli po požáru hospitalizováni nebo je na místě ošetřili záchranáři. Mezi zraněné se nepočítá muž podezřelý ze založení požáru.

„Událost v Bohumíně je nejtragičtějším požárem v republice za posledních třicet let. Vždy, když jako hejtman stojím tváří v tvář podobným nešťastným událostem, uvědomím si, jak pomíjivý život může být. Vždyť před pár měsíci lidé přispívali do sbírky kvůli střelbě ve fakultní nemocnici. Neuplynul ani rok a opět úplně zbytečně vyhasly další životy. Tentokrát mezi nimi byly i děti. Moc děkuji všem, kteří se rozhodnou do sbírky přispět. Lidská sounáležitost a upřímný zájem je jedním ze způsobů, jak se dá čelit zlobě a nenávisti,“ dodal hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

Číslo účtu, kam mohou lidé do 30. září posílat své příspěvky, je 868686/2700.

+3

Prostředky ze sbírky, která potrvá do konce září, budou rozděleny podle pravidel určených nově ustavenou správní radou složenou ze zástupců kraje, města Bohumín a hasičského sboru. „Největší část získaných peněz půjde pochopitelně pozůstalým po obětech a zraněným. Konkrétní částky navrhne až správní rada a následně schválí krajské zastupitelstvo. Ovšem už nyní je jisté, že část prostředků půjde také na odškodnění obyvatel postiženého domu, kteří utrpěli materiální či psychickou újmu,“ řekl starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD).

Život v domě zasaženém požárem se vrací do běžných kolejí. I proto například město ukončilo provoz krizové linky, jež byla zřízena pro jeho nájemníky. V případě potřeby jeho obyvatelé mohou volat standardní čísla odboru správy domů. Šest rodin dům opustilo, město jim poskytlo nové byty. „Nemohli ve věžáku zůstat, ať už kvůli poničeným bytům nebo z důvodu špatného psychického stavu. Někteří z nich se po opravách vrátí, jiní se odstěhovali natrvalo,“ řekl místostarosta Igor Bruzl (ČSSD).

V bytě bylo v době útoku 15 lidí pozvaných na oslavu. Zadržený přiznal, že hořlavinou polil dveře a zapálil je. Oheň se rozšířil velmi rychle. Přímo v bytě zemřelo šest lidí, útočníkova manželka, syn, vnuk a jeho matka. Zemřely i další dvě děti pozvané na oslavu. Dalších pět lidí se zabilo, když z hořícího bytu v jedenáctém patře vyskočili. Čtyřem lidem se podařilo před plameny uniknout přelezením na balkon sousedního bytu. Policie žháře obvinila z vraždy a obecného ohrožení, je ve vazbě. Hrozí mu až výjimečný trest včetně doživotí. Oheň způsobil škodu několik milionů korun.

Reklama

Doporučované