Hlavní obsah

Dvě české nemocnice zasáhla nákaza. Dva lékaři se nakazili a pak ordinovali

Foto: Lucie Chytilová, ZHKHK

Covidové oddělení nemocnice v Jičíně.

Reklama

Dvě nemocnice v Královéhradeckém kraji hlásí nakažené lékaře. Koronavirem se nakazili ve volném čase. V Trutnově kvůli tomu ruší plánovanou operativu a od rána testují desítky zaměstnanců i pacientů.

Článek

Oblastní nemocnice v Trutnově se nejspíš částečně vrátí k provozu během pandemie koronaviru. Kvůli lékaři tamního oddělení ARO její vedení plánuje zrušení plánovaných operací na příští dva týdny. V trutnovské a jičínské nemocnici, kde včera večer zjistili dva nakažené lékaře, od dnešního rána testují desítky zaměstnanců a pacientů, kteří s nimi přišli do styku.

„Informace o jejich onemocnění máme od včerejšího večera, kdy se potvrdilo. Dnes ráno jsme začali s testováním desítek lidí, doposud laboratoř nezjistila žádného nakaženého. Testování poběží až do večera,“ řekla mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilová.

Nakaženi koronavirem jsou lékař ARO z Trutnova a lékařka jičínské neurologie, kteří se koronavirem nakazili na stejném místě ve svém volném čase. Nakazit se měli na území České republiky. Bližší informace kvůli ochraně soukromí obou lékařů mluvčí nemohla specifikovat.

Dvojice chodila do práce od pondělí do čtvrtka, kdy byli bezpříznakoví. Poté se u nich projevila teplota, na jejímž základě se včera nechali otestovat.

Nemocnice zareagovaly rychle, aby se pokusily předejít dalšímu šíření a scénářům z března a dubna, kdy se nákaza v jiných nemocnicích, například v Pardubicích či Hradci Králové, rozšířila mezi zdravotníky i pacienty.

„Obě naše nemocnice na přijímaných opatřeních úzce spolupracují s Krajskou hygienickou stanicí KHK, na nastavování postupů se podílí také koncernový epidemiolog tak, aby situace zůstala co možná nejvíce pod kontrolou,“ uvedl šéf krajského zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09). Žádná další opatření, kromě plánovaného zrušení operativy v Trutnově, kraj, holding ani nemocnice neoznámily.

Reklama

Doporučované