Hlavní obsah

Dvě nemocné dívky natočily video. Popsaly, jak Covid-19 bolí. A jak nákazu nechtěně šířily

Máme koronavirus a jak to zvládáme v karanténě. Dvě dívky natočily video, ve kterém popisují, jak se nakazily a co je důležité dodržovat.Video: Petra Vychytilová, Eva Mazánková, Youtube.com

 

Reklama

Redakce Seznam Zpráv získala od autorek videa Petry Vychytilové a Evy Mazánkové svolení jej publikovat. Je svědectvím o průběhu nemoci i o tom, s čím museli lidé s vážným podezřením na nákazu (alespoň doposud) bojovat. Informace, které ve videu zazní a bylo je možné ověřit, jsme před publikováním prověřovali.

Článek

Petra Vychytilová a Eva Mazánková své video umístily na sociální sítě v úterý 17. března. Záznam, ve kterém sdílejí svůj příběh od nákazy po karanténu, má za necelý den více než 660 tisíc zhlédnutí.

Video se rozhodly natočit poté, co přes veškerou snahu chovat se zodpovědně zjistily, že mohly nakazit množství lidí - včetně zdravotníků. A chtěly lidem ukázat, kde, co a proč nefunguje. Zásadní bylo úvodní kolečko, po kterém Mazánková od hygieny slyšela: Nebyla jste v rizikové oblasti, neměla blízký kontakt, takže si dojděte za obvoďačkou. Lékařka usoudila, že jde o běžnou chřipku a doporučila jí sundat roušku, ve které na středisko šla. S tím, že je to zbytečné.

Druhá z dívek, spolubydlící Petra Vychytilová, doposud oficiálně ani neví, zda je nakažená. Na hygienické stanici se dozvěděla, že ji nemohou jako infikovanou vést, dokud nepodstoupí testy. A i když uvedla, že bydlí v bytě s pozitivně testovanou osobou, dozvěděla se, že bez testu není koronaviru a dříve než za týden se ho nedočká. „Kdybyste umírali, volejte sanitku,“ řekli jí prý.

Soukromou konverzaci ověřit nejde. Nicméně faktické informace sedí. Například, že pražští hygienici zjišťovali, s kým přišla Eva Mazánková do kontaktu a kde se pohybovala. Informaci o pozitivním testu pak postoupili Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde dívka studuje, jak potvrdil mluvčí školy Petr Kukal.

Fakulta pak 15. března pověsila na své webové stránky informaci, že je na škole první pozitivní nález. A jaká opatření se zavádějí (externí odkaz zde).

Obě dívky děkují všem, kdo jim pomohl: „A buďme k sobě ohleduplní a nepodceňujte celou situaci.“ Celou výpověď si můžete pustit v úvodním videu.

Další důležité informace najdete zde.

Reklama

Doporučované