Hlavní obsah

Dveře nejsou zavřené, Británie se po volbách může vrátit do EU, říká předseda Evropského parlamentu

Pokud si Britové zvolí proevropskou vládu, v Evropské unii budou vítáni, řekl Antonio Tajani.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Návrat Spojeného království do Evropské unie je možný. Předseda EP Antonio Tajani prohlásil, že když si britští občané v předčasných volbách zvolí proevropskou vládu, Unie Brity ráda přivítá zpět.

Článek

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani po jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovou řekl, že Británie ještě nemá dveře do Evropské unie zavřené.

„I kdyby se britská vláda rozhodla vrátit se do Evropské unie už zítra, bylo by to možné zařídit. Konečné rozhodnutí musí odsouhlasit všech 27 členských států, ale všichni by byli pro,” řekl Tajani v rozhovoru pro The Guardian.

Výrok předsedy Evropského parlamentu si protiřečí s dřívějším prohlášením britské premiérky Theresy Mayové, která řekla, že po aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy (tedy zahájení odchodu z Unie) už není cesty zpět.

Tajani dále pohrozil, že bude vetovat jakoukoliv brexitovou dohodu, jež by upírala plná práva občanům EU žijícím v Británii, a řekl, že jejich ochrana bude navždy předmětem jurisdikce Evropského soudního dvora.

Britská premiérka ale už v minulosti slíbila, že skoncuje s volným pohybem občanů Unie a navždy vymaní Velkou Británii z vlivu Evropského soudního dvora.

Jakoukoliv brexitovou dohodu ale musí nejprve ratifikovat Evropský parlament a všech 27 členských zemí.

Reklama

Doporučované