Hlavní obsah

Británie směřuje k předčasným volbám. Mayová chce mandát k pobrexitovým jednáním

Mayová chce vyhlásit předčasné volby.

 

Reklama

K protlačení návrhu na předčasné volby bude Mayová potřebovat i část hlasů opozice. Labouristé i liberální demokraté její rozhodnutí ale uvítali. Britové nejspíš půjdou k volbám 8. června.

Článek

„Rozdělení, které ve Westminsteru panuje, ohrožuje naše šance na úspěšný brexit," řekla na mimořádné tiskové konferenci britská premiérka Theresa Mayová a oznámila, že předloží poslancům návrh na konání předčasných voleb. „Bude to volba mezi silným a stabilním vedením v národním zájmu, se mnou jako premiérkou, nebo slabou a nestálou koalicí vedenou Jeremym Corbynem," dodala.

Pro schválení návrhu potřebuje britská premiérka dvoutřetinovou podporu v parlamentu, tedy i hlasy části opozice. Zmiňovaný lídr labouristů ale krok Mayové uvítal. Britové tak podle něj dostanou šanci zvolit si takovou vládu, která se bude řídit zájmem většiny. Pozitivně se k předčasným volbám staví i předseda liberálních demokratů Tim Farron.

Předčasné volby by se měly uskutečnit 8. června. Mayová si od nich mimo jiné slibuje potvrzení svého mandátu pro pobrexitová vyjednávání. Podle premiérky jsou volby nutné, protože parlament není jednotný, pokud jde o chystaný britský odchod z EU. Oponenty obvinila z politických hrátek. Ostatní strany podle ní nesouhlasí s vládními plány ohledně brexitu. „Z brexitu není cesty zpátky," zdůraznila v této souvislosti.

Dosud premiérka tvrdila, že v úřadu zůstane až do řádného termínu voleb v roce 2020. Poslední průzkumy ukazují, že premiérčini konzervativci mají před opozičními labouristy jasný náskok a současná vládní většina by mohla z voleb vyjít dále posílena. Například podle aktuálního průzkumu pro nedělník Sunday Mirror vyplývá, že by konzervativci nyní získali 46 procent hlasů, zatímco labouristé 25 procent.

Mayová se úřadu ujala loni v červenci poté, co její předchůdce David Cameron odstoupil v reakci na referendum, v němž se Britové vyslovili pro odchod z Evropské unie.

Půjde případně o další důležité volby, které letos Evropu čekají. Zanedlouho se bude ve Francii volit nový prezident, v září pak půjdou k volbám Němci a budou vybírat nový spolkový sněm.

Reklama

Doporučované