Hlavní obsah

Dvojí metr na černé stavby. Úředníci chtějí zdemolovat domek mladé rodině

Záhady Josefa Klímy z 09. 01. 2020: Úředníci se chystají zdemolovat mladé rodině provizorní domek z kontejnerů – černé stavby prý v Brně nestrpí.Video: Petra Majerová, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Ta představa, že vám to tady někdo přijde zdemolovat, a ještě zaplatíte za to, že vám to zdemolovali, ze zbytku nějakých peněz co máte, nebo na dluh…tak ta je šílená.“

Článek

Těmito slovy popisuje Marie Skopalíková, matka tříměsíční Emy, situaci, ve které se mladá rodina momentálně ocitla. Hrozbou pro ni, manžela i malé miminko je, že mohou přijít o současné bydlení – malý kontejnerový domek v brněnské části Bosonohy.

Když před léty Josef Skopalík pozemek v této městské části kupoval, tedy přesněji řečeno zahradu, slibovali tamní politici, že do dvou let dojde ke změně územního plánu. Tím pádem se z pozemku stane stavební parcela a bude se na něm moci normálně stavět. A proto se mladí manželé rozhodli, že tedy umístí na svůj pozemek provizorní malý kontejnerový domek o rozloze 42 metrů čtverečních, ve kterém budou bydlet.

Uplynulo víc než osm let, ale k žádné změně územního plánu doposud nedošlo. Naopak bosonožští úředníci označili domek z kontejnerů za černou stavbu a tu nyní chtějí srovnat se zemí. Kam mladá rodina s malým dítětem půjde, to nikoho z představitelů této městské části nezajímá.

Paradoxem navíc je, že v Brně, jak ostatně popisuje radní pro územní plánování a rozvoj, je situace co se stavebních pozemků týká doslova katastrofální. „Je to opravdu velký problém. Změny územních plánů se už před lety zastavily, stavět v podstatě není kde. A tak vznikají černé stavby. My teď toto máme jako prioritu a ke změnám by tedy už konečně mohlo dojít,“ říká Filip Chvátal z brněnského Magistrátu.

Dojde tedy k absurdní situaci, že se nechá zdemolovat malý domek a za dva roky na tom samém místě budou manželé Skopalíkovi stavět naprosto totožné, už legální, bydlení? Budou se nyní v Brně bourat všechny takto postavené černé stavby? A skončí rodina Skopalíkova nakonec skutečně na ulici?

Podívejte se na celou reportáž pořadu Záhady Josefa Klímy.

Archiv pořadu Záhady Josefa Klímy najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované