Hlavní obsah

Dvouletá holčička zemřela po pádu z vlaku. Průvodčí a vlakvedoucí dostaly podmínky

Soud vynáší verdikt v případu železničního neštěstí.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Olomoucký okresní soud se po třech měsících ve středu ráno vrátil k případu dvouleté holčičky, která v červenci 2016 zemřela na Olomoucku po pádu z jedoucího vlaku. V kauze se z usmrcení z nedbalosti zodpovídaly vlakvedoucí a průvodčí z osudného vlaku, podle žalobce nedohlédly na řádné uzavření dveří. Obě ženy vinu popíraly. Soud nakonec vynesl tento verdikt: vlakvedoucí a průvodčí jsou vinné z usmrcení z nedbalosti a jsou odsouzeny na 18 měsíců v trestu odnětí svobody se zkušební dobou na dva roky.

Článek

Neštěstí se stalo na trase z Luhačovic do Prahy v červenci 2016. Podle žalobce vlak vyjel z olomouckého nádraží s nedovřenými dveřmi. Kvůli zrychlování soupravy na trati mezi hlavním nádražím a Štěpánovem se dveře prudce a neočekávaně otevřely.

„Každý zaměstnanec musí nejprve dohlížet na bezpečnost a opatření vlakové soupravy,“ řekl dnes soudce. „Je povinností každého zaměstnance Českých drah, aby neohrozil životy cestujících,“ dodal. Zaměstnankyně podle něj situaci podcenily a nedošlo k opětovné kontrole dveří. Myslely si proto mylně, že jsou dveře zavřené. Současně si je vědom, že jde o obrovskou tragédii nejen pro rodiče, ale i pro obžalované.

„Zejména z výpovědi znalce, z kamerových záznamů a z vyšetřovacího pokusu jednoznačně vyplynulo, že rychlík vyjel s nedostatečně zavřenými dveřmi vozu. Je otázka, do jaké míry obsluha vlaku splnila své povinnosti dané zaměstnavatelem k výpravě vlaku. Obě obžalované si své povinnosti vyplývající z drážních předpisů řádně nesplnily,“ uvedl žalobce. Jejich obhajobu, že si posledního nastupujícího nevšimly, označil za účelovou. „Skutečnost podcenily, myslely, že dveře zavřené jsou, aniž by došlo k jejich opětovné kontrole,“ uvedl žalobce.

Obžalované u soudu plakaly

Obě pracovnice drah u soudu plakaly a tvrdily, že nic nepodcenily. „Mám za sebou dvacet let praxe a nikdy jsem nic nepodcenila,“ řekla Jarmila Soukupová.

Obhájce uvedl, že vlakvedoucí i průvodčí splnily vše, co měly. „Dveře mohl otevřít kdokoliv v krátkém časovém úseku, což vedoucí soupravy nemohla ovlivnit,“ tvrdil. Žádal, aby byla Jarmila Soukupová zproštěna viny.

„Plně si uvědomuji, že jde o obrovskou tragédii, a všichni zúčastnění by dali cokoliv za to, aby k ní nikdy nedošlo. Moje klientka soucítí s rodinou, ale trvá na tom, že vše zkontrolovala,“ dodala obhajoba.

Dveře vlaku, z nichž holčička vypadla, byly podle obžalovaných v době rozjezdu vlaku zavřené. Což potvrdil i jeden ze svědků, který uvedl, že viděl nastupovat posledního cestujícího, a je si jist, že dveře byly zavřené.

Stejně hovořil právě i poslední nastupující, jenž řekl, že slyšel zaklapnutí dveří a je si jistý, že byly zavřené.

Vinu odmítla také obhájkyně průvodčí Jany Stejskalové. „Podle mého názoru neexistuje jediný nepochybný důkaz, o který by se mohl opřít závěr o její vině,“ uvedla obhájkyně.

Soud nakonec vynesl tento verdikt: vlakvedoucí a průvodčí jsou vinné z usmrcení z nedbalosti a jsou odsouzeny na 18 měsíců v trestu odnětí svobody se zkušební dobou na dva roky.

Z vlaku vypadla dívka, když čekala na matku a sestru, které byly na WC, uvedl žalobce. Rodina oběti náhradu škody po obžalovaných nepožaduje, dráhy se s rodinou již mimosoudně vyrovnaly. Rodina měla zájem na řádném vyšetření celé události a zejména na tom, aby se podobná tragédie neopakovala.

Vlakvedoucí i průvodčí svou vinu u soudu popřely a tvrdily, že z jejich strany nešlo o nedbalost. Obžalovaných se u soudu zastal vrchní komisař Správy železniční dopravní cesty, řekl, že žádné pochybení vlakové čety neshledal.

Případ soudce nařídil na dnešek, vyslechnout potřeboval posledního svědka, kterým je matka dítěte. Případem se soud naposledy zabýval v polovině března. Jednání bylo odloženo na neurčito do doby, až to zdravotní stav svědkyně dovolí. „Zbývá nám vyslechnout poslední svědkyni. Záležet pak bude na tom, jaké budou mít strany ještě důkazní návrhy. Podle obžaloby už však bylo provedeno vše. Jednání mám v plánu na celý den,” řekl dříve ČTK soudce Per Bednář.

Výslech matky dítěte žádaly obě strany, protože byla očitým svědkem tragédie. Vyslechnuta byla stejně jako její manžel prostřednictvím videokonference. Tehdy se výslech uskutečnil za zavřenými dveřmi s vyloučením veřejnosti, na středu byl naplánován stejný scénář.

Reklama

Doporučované