Hlavní obsah

Smrt dítěte ve vlaku. Svědek soudu řekl, že to mohlo být jinak

Rozhodnutí soudu ohledně dítěte, které vypadlo z vlaku, se posouvá. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dvouleté dítě vypadlo z rychlíku. Před soudem zazněla možnost, že za to nemůže průvodčí a vlakvedoucí. Žaloba to však vyvrací.

Článek

U Okresního soudu v Olomouci se znovu řešil případ ojedinělé tragédie na železnici, při níž v červenci 2016 vypadlo z rychlíku jedoucího z Luhačovic do Prahy dvouleté dítě.

Soud rozhodl projednávání kauzy protáhnout na další měsíce, když vyhověl návrhu obžaloby, aby byla vyslechnuta matka dítěte.

V pondělí také v procesu vypovídal svědek, který běh událostí popisuje odlišně než žalobci. Otevírá totiž možnost, že dítě vypadlo z okna, a nikoli ze špatně zavřených dveří soupravy. To tvrdí žalobci, kteří proto obžalovali průvodčí a vlakvedoucí rychlíku.

Video: Rekonstrukce neštěstí podle obžaloby 

Na místě neštěstí. Kdo zavinil, že z rychlíku za Olomoucí vypadlo dítě?

Zmíněný svědek František Petraš, který ve vlaku roznášel nápoje, soudu řekl, že si všiml letícího předmětu z okna. Až poté se prý podle něj otevřely dveře.

„Stál jsem v chodbičce opřený o okno. Najednou se něco mihlo kolem vlaku, myslel jsem, že někomu vypadla taška. Viděl jsem otevřené dveře vozu. Tam jsem našel ženu u toalety. Ptal jsem se, jestli jí vypadlo zavazadlo, a ona odvětila, že jí vypadla dcera,“ uvedl Petraš.

Podobně vypovídala i jeho spolupracovnice, která prý zaslechla podivný zvuk, znělo to jako rána na střechu a poté se ozval hrozný křik. Až pak se ozvala podle ní rána od otevřených dveří. „Nejdřív byl křik, řev a až poté rána z otevřených dveří,“ vypověděla žena.

O tom, že dítě mohlo vypadnout z okna a ne ze dveří, se mluvilo už po nehodě. Vyšetřování však podle obžaloby takovou možnost vyloučilo.

Odmítl ji i soudní znalec, jenž při vyšetřování natočil s policií v jedoucím rychlíku záběry ze zkoušky, zda lze dveře vlaku za jízdy otevřít. Vyšetřovací pokusy podle znalce jednoznačně potvrdily, že se špatně zavřené dveře při rychlé jízdě otevřít mohly a dítě právě kvůli tomu z vlaku vypadlo.

Podle žalobce Jaroslava Rašendorfera verzi o pádu dívenky z okna vyloučil i její otec. „Vím, že v první fázi byla verze vypadnutí dítěte z okna. V tom kupé byly děti spatřeny, jak mávají při odjezdu vlaku. Seděl tam však otec a ten řekl, že děti odešly s matkou na WC,“ řekl už dříve žalobce agentuře ČTK.

Video: Reportáž ze zahájení procesu

Soud v Olomouci kvůli tragické smrti dítěte začíná.

Obě obžalované ženy vinu popřely a u soudu se jich zastal i strojvedoucí. „Ty dveře po kontrole byly zavřené. Když jsme vyjížděli z nástupiště, dvakrát jsem se s vlakem lámal, než jsem najel do rovné koleje. Kdyby byly dveře otevřené, už by se to projevilo,“ uvedl strojvedoucí s tím, že situaci kontroloval z okna.

Soud dnes vyslechl v neveřejné části také jednoho z rodičů oběti, výpověď se uskutečnila prostřednictvím videokonference. Náhradu škody po obžalovaných rodiče nepožadují, dráhy se s rodinou již mimosoudně vyrovnaly. Podle jejich zmocněnce mají zájem na řádném vyšetřování celé tragédie a zejména na tom, aby se podobná událost neopakovala.

Na návrh státního zástupce i obhájců chce soud vyslechnout ještě matku zemřelého dítěte, která u neštěstí byla. Její výslech zatím nebyl kvůli jejímu psychickému stavu možný. Navíc je těhotná. Soud tak počká, až porodí, a pak se ji pokusí předvolat. To bude nejspíš možné nejdříve v květnu.

Reklama

Související témata:

Doporučované