Hlavní obsah

EET se ani na poosmé ve Sněmovně neprojednalo, Facebook zhoršuje náladu a Rusko znovu vyšetří záhadu

Den očima Petra Švihela.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Výběr událostí s datem 1. února podle reportéra Petra Švihela.

Článek

Ani na osmý pokus se ve Sněmovně neprojednala novela EET. Řemeslníci, ale i doktoři a právníci stále neví, kdy a jestli začnou evidovat tržby.

Náběh třetí a čtvrté vlny EET odložil Ústavní soud před více než rokem. Opravnou novelu od té doby poslanci nestihli projednat. V pátek se zasekli na zákonu o pobytu cizinců, kde došlo málem i na pěsti.

S počasím je, zdá se, všechno v pořádku. Na severu je zima, na jihu zase teplo. Jenomže nejde o pozitivní zprávu. Austrálie zažila historicky nejteplejší leden v historii. Bylo tak teplo, že lidé zkoušeli na vzduchu smažit vejce. Naopak v Severní Americe jsou extrémní mrazy. Ve Wisconsinu mrzli i hasiči, kteří bojovali s požárem. Fotografie požárníka pokrytého ledem fascinovala celý svět.

Stanfordova univerzita v Kalifornii zkoumala, co se stane, když se lidé na čtyři týdny odstřihnou od sociálních sítí. Zhorší se jim přehled o aktuálních událostech, jsou ale spokojenější a nepatrně šťastnější.

Bez sociálních sítí by se ale svět nedozvěděl, že Kevin Mac Allister hraje fotbal v Argentině. Přestup 21letého fotbalisty by nebyl vlastně vůbec zajímavý. Jenomže se jmenuje úplně stejně jako hlavní postava slavné filmové série Sám dáma.

Rusko po 60 letech začne znovu prošetřovat slavnou záhadu. V únoru 1959 se výprava studentů rozhodla putovat po Uralu. Devět z deseti účastníků ale nepřežilo jednu osudnou noc. Podle tehdejšího závěru byla důvodem spontánní síla. Událost proto inspirovala bezpočet teorií, od sněžného muže až po mimozemšťany.

Reklama

Doporučované