Hlavní obsah

Aktivisté obsadili uhelný důl, policie proti nim tvrdě zasáhla

Aktivisté protestují v uhelném dole v Porýní, chtějí zastavit těžbu uhlí.Video: Jana Lipská, AFP, AP, Reuters

 

Reklama

Tisíce lidí protestovaly u německého hnědouhelného dolu Garzweiler. Stovky z nich pronikly policejním kordonem, asi 800 lidí blokuje od pátku trať, po které se uhlí vozí do elektrárny. Podporovatelé ochrany klimatu požadují, aby Německo zastavilo těžbu uhlí rychleji.

Článek

Při protestu proti těžbě uhlí v porýnském hnědouhelném revíru nejméně dva strážci pořádku utrpěli zranění poté, co dnes stovky aktivistů prorazily policejní kordon a vnikly do dolu. Informovaly o tom německé policejní odbory. Důslednější ochrany ovzduší se u dolu Garzweiler patřícího energetické skupině RWE domáhají tisíce lidí.

Spojili se zde účastníci manifestace Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), na kterou v pátek v Cáchách na západě Německa přišlo asi 20 000 lidí, s dalšími ekologickými iniciativami. Zatím není jasné, jak vážná zranění policisté utrpěli.

Ochránci klimatu požadují, aby Německo zastavilo těžbu uhlí rychleji, než plánuje a přestalo používat tuto surovinu k výrobě elektrické energie. Protestují rovněž proti bourání vesnic, které mají ustoupit těžbě uhlí, i kácení cenného Hambašského lesa, které má v plánu společnost RWE, aby mohla rozšířit dobývání uhlí. „Všichni jsou proti uhlí, jen ne Peter, ten oddoluje ještě metr,“ stálo na plakátu jednoho z demonstrantů. Měl na mysli ministra hospodářství Petera Altmeiera.

Podle jedné ze skupin organizující dnešní protest přišlo asi 8000 lidí. Dalších zhruba 800 lidí od pátku blokuje trať u dolu Garzweiler, po níž se vozí uhlí do elektrárny RWE v nedalekém Neurathu.

„Máme malé jubileum. Už 24 hodin blokuje zelený prst severojižní dráhu,“ napsala dnes večer na Twitteru ekologická iniciativa Ende Gelände, která často pořádá akce proti těžbě uhlí.

Policie do oblasti vesnice Hochneukirch ležící poblíž dolu Garzweiler nasadila stovky mužů a žen, kteří mají za úkol zabránit tomu, aby aktivisté tento rozsáhlý povrchový důl a blízké elektrárny obsadili. Na místě je v pohotovosti také obrněný vůz s radlicí, který policie používá k vytlačení demonstrantů.

Agentura AP napsala, že pod vlivem studentských manifestací za lepší ochranu klimatu i sílících preferencí opozičních Zelených kancléřka Angela Merkelová stanovila cíl, aby se Německo do roku 2050 stalo neutrální, pokud jde o emise oxidu uhličitého.

DPA napsala, že jen nedaleko dolu Garzweiler na odvodňovací čerpací stanici RWE vyhořela rozvodná skříň. Policie předpokládá, že to bylo dílo žháře, a nevyloučila, že to souviselo s dnešní demonstrací. Již v pátek hořelo na jiné nedaleké odčerpávací stanici, kde očividně rovněž útočil žhář.

Reklama

Doporučované