Hlavní obsah

Bývalý viceguvernér ČNB Mora bude od dubna náměstkem ministra financí

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Marek Mora.

Reklama

Bývalý viceguvernér České národní banky (ČNB) Marek Mora se k 1. dubnu stane náměstkem ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS). Ministerstvo o tom dnes informovalo v tiskové zprávě.

Článek

Bývalý viceguvernér České národní banky (ČNB) Marek Mora našel nové působiště. Ekonom bude od začátku příštího měsíce pracovat na Ministerstvu financí jako náměstek současného šéfa rezortu Zbyňka Stanjury (ODS). Bude se tam zabývat mimo jiné mezinárodními vztahy, finančními trhy a veřejnými rozpočty.

„Pan Mora bude výraznou posilou nejužšího vedení ministerstva. Nejen díky jeho působení v ČNB, ale i jeho mnohaletým zkušenostem z vedoucích pozic jak ve státní správě, tak i ve strukturách EU,“ uvedl Stanjura.

Nyní jednapadesátiletý Mora v roce 2003 nastoupil do Evropské komise na Generální ředitelství pro ekonomické a finanční záležitosti. Následně působil na Úřadu vlády, kde se mimo jiné podílel na přípravě prvního českého předsednictví Radě EU v roce 2009. Od roku 2010 působil v Generálním sekretariátu Rady Evropské unie nejprve jako ředitel kanceláře generálního tajemníka rady a od února 2016 jako ředitel pro rozpočet, daně a regionální politiku.

V roce 2017 se Mora stal členem bankovní rady ČNB, od roku 2019 zastával pozici viceguvernéra. V bankovní radě patřil v posledním roce k zastáncům razantního zvyšování úrokových sazeb kvůli rychlejšímu snížení inflace. Letos v únoru mu skončilo šestileté funkční období, už před jeho koncem v médiích uvedl, že nemá zájem ucházet se o druhý mandát.

Na Ministerstvu financí dosud působili dva náměstci. Jsou to Roman Binder a Jiří Valenta. Místa náměstků po lednové změně legislativy nepodléhají zákonu o státní službě. Vládní koalice se dohodla, že na žádném ministerstvu by neměli být víc než tři náměstci.

Reklama

Doporučované