Hlavní obsah

Průměrné staří aut na českých silnicích se dostalo přes 16 let

Foto: Fedorovekb, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Průměrné staří osobních aut v Česku se dostalo přes 16 let. Vozový park je nyní starý 16,21 roku. Před deseti lety to bylo méně než 14 let. Dnes o tom informovala společnost Cebia, která se zabývá prověřováním ojetých vozů.

Článek

Od počátku epidemie covidu v roce 2020 stárne český vozový park dvojnásobně rychleji než v přechozích letech. Zatímco před deseti lety byla auta na silnicích stará něco pod 14 let, nyní je to 16,21 roku.

„Stále čekáme, kdy se situace obrátí a stáří aut se začne snižovat. Zatím tomu ale nic nenasvědčuje, naopak je trend výrazně opačný,“ uvedl ředitel Cebie Martin Pajer. Podle něj není důvodem pouze zhoršující se finanční situace domácností, ačkoliv určitý vliv má. „Na druhou stranu se zvyšuje i počet aut, která lidé vlastní. To znamená, že přibývá vozů v rámci jednotlivých rodin. Lidé si nechají starší auto a k němu si pořídí novější,“ sdělil. Češi loni odhlásili z provozu 140 201 osobních aut, což bylo nejméně od roku 2014.

Ke konci loňského roku bylo celkově v Česku registrováno téměř 6,6 milionu osobních vozů. Za posledních deset let se jejich počet zvýšil o téměř 1,8 milionu, což je nárůst bezmála o 37 procent. Přesto ale tempo nárůstu počtu aut, která Češi vlastní, od covidu naopak zpomalilo. „Věříme, že částečné obnovování vozového parku začne už v letošním roce a tempo stárnutí se tak mírně zpomalí,“ dodal Pajer.

Prodej nových osobních aut za dva měsíce letošního roku meziročně vzrostl o 13,9 procenta na 38 689 vozů. Byl tak přibližně na hodnotách trhu před pandemií covidu-19. Vyplývá to z dat Svazu dovozců automobilů. Nejprodávanější byla domácí značka Škoda, následují Hyundai a Toyota.

Reklama

Doporučované