Hlavní obsah

Bohatí Rusové ženou vzhůru ceny bytů v Dubaji. Už jsou drahé i pro místní

Foto: Digital Work, Shutterstock.com

Dubaj. Ilustrační snímek.

Reklama

Najít si bydlení v bohaté Dubaji je stále těžší. Ceny domů, ale i pronájmů letí vzhůru a jsou problémem už i pro občany Spojených arabských emirátů. Hlavním důvodem je příliv bohatých Rusů, kteří utíkají před válkou.

Článek

Aretha Pretorius žila s manželem ve vile v Dubaji se třemi ložnicemi už od roku 2019. Loni však rodina dostala od svého pronajímatele oznámení o vystěhování s tím, že po skončení smlouvy se do domu hodlá nastěhovat sám. Jejich peripetie popisuje zpravodajský web BBC.

Začali shánět nemovitosti, ale byli šokováni, když zjistili, že roční nájemné za dům je o 75 % vyšší než 34 000 dolarů (768 400 Kč), které dosud platili.

Rozšířili své hledání v jiných oblastech města, ale vilu s rozumným rozpočtem se jim nepodařilo najít. Nakonec našli dům, který je podstatně menší než jejich současné bydlení a nachází se daleko od centra, ale bude je stát „jen“ 45 000 USD (něco přes milion korun), tedy o 32 % více než nájem, který platili dosud.

„Několik týdnů jsme chodili jako blázni a hledali dům. Nakonec jsme neměli jinou možnost než přistoupit na kompromis. Teď budeme muset bydlet v menším domě a platit víc,“ řekla Aretha BBC.

Nový dům Arethy a Chrise bude už jejich pátým od roku 2011, kdy se přestěhovali z Jihoafrické republiky do Dubaje. Dubajský trh s nemovitostmi prošel za posledních deset let různými cykly, ale Aretha říká, že nikdy předtím neměli takové problémy s hledáním domu jako tentokrát. „Nájemné bylo poměrně vysoké i před deseti lety, ale tehdy nebylo tak těžké sehnat dům jako nyní,“ říká.

Dubaj

  • Dubaj je hlavní město stejnojmenného emirátu ve Spojených arabských emirátech a zároveň nejlidnatější město v zemi. Pro odlišení od emirátu se používá označení Dubai City.
  • Nachází se na pobřeží Perského zálivu. Téměř veškerý hospodářský, sociální, kulturní i politický život emirátu se odehrává v jeho hlavním městě, kde žije přibližně 99 % obyvatel emirátu. Mnoho obyvatel zaměstnaných ve městě bydlí z důvodu nižších nájmů v sousedním emirátu Šardžá, který přiléhá až k branám města.

Podle realitní kanceláře Betterhomes vzrostlo průměrné nájemné v Dubaji v loňském roce o 36 %. S problémy se ale potýkají nejen lidé, kteří hledají vily. Nájemné vzrostlo ve všech segmentech včetně bytů. Raketový růst cen nájmů zhoršuje životní situaci expatriantů, kteří jsou páteří ekonomiky země. Téměř 90 % ze zhruba 10 milionů obyvatel Spojených arabských emirátů totiž tvoří právě cizinci.

Poptávka na trhu dokonce vytlačila některé současné nájemníky, jako je například Waquar Ansari, a donutila je přestěhovat se z Dubaje do sousedního emirátu Šardžá, kde jsou nájmy nižší.

Waquar a jeho rodina bydleli v jednopokojovém bytě v jižní Dubaji, kde platili 9500 dolarů (téměř 215 000 Kč) ročně. Když mu minulý měsíc končila nájemní smlouva, chtěl majitel zvýšit nájemné asi o 3000 dolarů (67 800 kč). Nejprve hledal nový byt ve stejné lokalitě, ale nájemné se zde zvýšilo o více než 40 %. Jedinou možností bylo přestěhovat se do Šardžá.

Podle ředitele skupiny Betterhomes Richarda Wainda, který sídlí v Dubaji, převyšuje poptávka na současném trhu nabídku. „Do Dubaje přichází mnohem více lidí, než je k dispozici nemovitostí. Nabídka na trhu je nedostatečná, což vede ke zvyšování nájemného,“ řekl BBC.

V Dubaji platí zákony proti tzv. price-gougingu - zvyšování cen na neférovou úroveň –, které umožňují pronajímatelům zvýšit nájemné stávajícím nájemníkům maximálně o 20 %. Pronajímatelé také nemohou nájemníky bezdůvodně vystěhovat.

Mnoho nájemníků, kteří si nepřáli být jmenováni, však BBC sdělilo, že obdrželi oznámení o vystěhování s tím, že se do bytu chtějí nastěhovat sami majitelé, kteří tak zřejmě pravidla na ochranu nájemníků obcházejí.

Rekordních hodnot se však nedotýkají pouze nájmy - výrazně vzrostla i cena za koupi nemovitosti. Podle realitní kanceláře Savills vzrostly v roce 2022 ceny bytů ve srovnání s rokem 2020 o 35 %.

Rusy cena nezajímá

Podle Katie Burnellové, přidružené ředitelky společnosti Savills Middle East se sídlem v Dubaji, je největším faktorem zvyšujícím poptávku po nákupech i pronájmu ruská hotovost. Ta vstoupila do hry od loňského vypuknutí války na Ukrajině.

Dubaj se totiž stala útočištěm pro bohaté Rusy, včetně oligarchů, miliardářů a zakladatelů start-upů. Do nablýskaného města se také přestěhovalo mnoho mladých Rusů, kteří zde hledají nové pracovní příležitosti. Několik nadnárodních firem také přesunulo své zaměstnance z Ruska do Dubaje. Celkově tak byli Rusové největšími zahraničními investory do dubajských nemovitostí.

„Pro Rusy existuje mnoho omezení, pokud jde o to, kde mohou bydlet nebo kupovat nemovitosti. Ve Spojených arabských emirátech se s takovými problémy nesetkávají. Mohou zde podnikat a finančně fungovat,“ říká Burnellová pro BBC.

„Díky tomu se skutečně nezaměřují na cenovou hladinu na trhu s nemovitostmi a jsou ochotni zaplatit jakoukoliv cenu.“ Odhaduje se, že od začátku války opustily Rusko statisíce lidí. Podle zprávy časopisu Forbes Russia opustilo zemi od září loňského roku 700 000 ruských občanů.

Spojené arabské emiráty zaujaly od začátku konfliktu na Ukrajině neutrální postoj. Neuvalily na Rusko sankce ani nekritizovaly jeho invazi na Ukrajinu. Poskytují víza Rusům, na které se nevztahují sankce, zatímco mnohé západní země je omezily.

Minulý měsíc vydala centrální banka Spojených arabských emirátů licenci ruské bance MTS. Ruští občané se totiž v zemi potýkali s obtížemi při otevírání bankovních účtů a převodech peněz kvůli západním sankcím.

Od pandemie covidu zavedly emiráty několik nových možností dlouhodobých víz, čímž odstranily nutnost mít sponzora. To přilákalo do země vlnu investorů, pracovníků na dálku a podnikatelů, kteří vytvořili více pracovních příležitostí.

Richard Waind tvrdí, že globální události posledních tří let, včetně pandemie a války na Ukrajině, posílily atraktivitu Dubaje jako významného finančního centra, což zase zvedlo domácí realitní trh.

„Dubaj nabízí bezpečnost, životní styl a snadné podnikání. To je důležitý faktor, proč se sem stěhují lidé z mnoha zemí.“ Existují ale obavy, že pokud se nájemné bude i nadále zvyšovat, mnoho nájemníků se bude muset vystěhovat, což povede k tomu, že se mnoho lidí zase přestěhuje z Dubaje do jiných měst v SAE.

Reklama

Doporučované