Hlavní obsah

Majitel desítek tisíc bytů v Česku investuje miliardy do oprav

Foto: Heimstaden

Ilustrační foto.

Reklama

Největší poskytovatel nájemního bydlení v Česku se v letošním roce chystá na rekonstrukce a stavební úpravy více než dvou tisíc bytů. Heimstaden do úprav investuje přes dvě miliardy korun.

Článek

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Majitel desítek tisíc bytů v Česku, společnost Heimstaden, představil svůj plán investic na letošní rok. Celkově do oprav investuje 2,3 miliardy korun.

„Chceme letos opravovat až 400 bytů měsíčně a minimálně 2000 bytů zateplit. V zateplených bytech nejen klesají výdaje na teplo až o 20 procent, ale zároveň klesá spotřeba CO2 až o tunu v každém bytě za rok,“ uvedl generální ředitel české pobočky Heimstaden Jan Rafaj.

Heimstaden

  • Heimstaden je evropská realitní společnost zaměřující se na pořizování, pronájem, rozvoj a správu bytových a komerčních prostor. Firma dohromady spravuje více než 150 tisíc bytů v celkové hodnotě přibližně 711 miliard Kč.

Heimstaden v Česku

  • V tuzemsku je společnost největším poskytovatelem nájemního bydlení. Patří jí na 43 tisíc bytů převážně po OKD v Moravskoslezském kraji.

V Česku byty pronajímají, či se na to chystají, například společnosti:

  • Creditas Real Estate
  • Trigema
  • Finep

Částka 838 milionů korun je dále vyčleněna na rekonstrukce volných bytů. „Ze 400 opravených bytů měsíčně vždy asi 100 bytů projde generální rekonstrukcí. Ta zabere téměř dva měsíce a obnáší výměnu rozvodů vody, elektřiny, kompletní výměnu vybavení koupelen a kuchyní, výměnu vnitřních dveří a zpravidla i podlahových krytin,“ vyjmenovává Rafaj.

665 milionů korun, dosud nejvíc v historii poskytovatele nájemního bydlení, pak zaplatí společnost za zateplení svých bytových domů.

V rámci vyčleněných 2,3 miliardy korun investuje Heimstaden také 100 milionů do rozvodů vody a kanalizace a 100 milionů korun na opravy střech.

Heimstaden na realizaci opatření, jako je například právě zateplení budov, využije kromě svých financí také dotační program Nová zelená úsporám. Pro SZ Byznys informaci potvrdila mluvčí společnosti Kateřina Piech​owicz.

Investice Heimstaden
20201,2 mld. Kč
20211,5 mld. Kč
20222,5 mld. Kč
20231,9 mld. Kč
20242,3 mld. Kč
Zdroj: Heimstaden

Navzdory tomu, že se společnost těmito kroky chystá snižovat náklady na vytápění a energetickou náročnost budov, nájemníkům se investice do účtu s výdaji na bydlení nepropíší. Úpravy podle mluvčí společnosti Kateřiny Piech​owicz spíše vykompenzují předchozí růst nákladů, například na teplo.

Opravy budou v letošním roce probíhat v Ostravě, Karviné nebo Těšíně.

Reklama

Doporučované