Hlavní obsah

Národní rozvojová banka prodá budovy po republice a přestěhuje se

Foto: NRB

V Jeruzalémské ulici v Praze 1 bude Národní rozvojová banka sídlit do konce března 2023. Pak se přesune jinam.

Reklama

Státem vlastněná Národní rozvojová banka připravuje prodej svých nemovitostí v Praze a čtyřech dalších krajských městech. Zároveň se banka přesune do nového sídla. To ovšem teprve hledá.

Článek

Státní Národní rozvojová banka (NRB) zahájila velkou realitní operaci. Prodá své budovy v Praze, Brně, Plzni, Ostravě a v Hradci Králové. Svou pražskou centrálu i regionální pobočky pak přesune do nových pronajatých prostor.

Přípravy na stěhování zahájila banka už v roce 2019. Následně ale realitní operaci odsunula pandemie covidu.

„Projekt řeší přestěhování všech současných pracovišť banky do nájemních prostor se současným odprodejem jejích nemovitostí. Cílem je optimalizace a inovace pracovního prostředí banky, to je změna celkového pracovního prostředí banky, nahrazení pracovišť s již zastaralým technickým zařízením a vybavením za nová pracoviště v moderních prostorách v odpovídajícím standardu,“ sdělila mluvčí NRB Marie Lafantová.

Výsledkem celé akce s nemovitostmi má být úspora provozních nákladů stejně jako poplatků za energie. Banka také plánuje získat výnos z prodeje svých nemovitostí. V součtu by ráda dostala minimálně 372 milionů korun.

Národní rozvojová banka

  • Národní rozvojová banka, a. s. do loňského roku fungovala pod názvem Českomoravská záruční a rozvojová banka. Posláním je pomáhat nejen malým a středním podnikům, ale i krajům a obcím. Financuje také výstavbu dopravní infrastruktury.
  • Byla založena v roce 1992 a jejím jediným akcionářem je Česká republika zastoupená Ministerstvem průmyslu a obchodu, Ministerstvem financí a Ministerstvem pro místní rozvoj.

Nájmy zdražují

Hledání nových kanceláří ovšem NRB spustila v době, kdy nájemné za nové administrativní prostory roste. „S ohledem na zvyšující se stavební náklady předpokládáme postupné zvyšování nejvyššího dosahovaného nájemného v centru města, ale i v dalších částech Prahy. Důvodem je to, že developeři, kteří nemají zasmluvněné ceny výstavby, jsou nuceni zvyšovat požadované nájemné, aby projekt finančně vycházel,“ komentovala specialistka na kancelářské pronájmy Iva Dřízhalová z konzultantské firmy JLL.

Celou realitní operaci bude podle informací zveřejněných v registru smluv zajišťovat poradenská společnost Knight Frank. „Stávající budovy ve vlastnictví banky jsou předmětem prodeje formou veřejného výběrového řízení. Jsou to atraktivní nemovitosti, a proto předpokládám živý zájem,“ uvedla ředitelka Knight Frank Zdenka Klapalová.

Nejlukrativnější prodávaná nemovitost je v pražské ulici Na Florenci. Tedy hned u Masarykova nádraží naproti vznikajícímu kancelářskému komplexu Masaryčka.

Prodej se netýká současné centrály banky v Jeruzalémské ulici v Praze 1. Tamní budovu totiž nevlastní, ale pronajímá si ji od realitní společnosti PSN. Na konci března 2023 tam bance skončí nájemní smlouva a přesune se jinam. Konec celé nemovitostní akce plánuje NRB na první pololetí příštího roku.

„Banka hledá moderní kancelářské prostory, které budou svojí dispozicí i vybavením odpovídat aktuálním standardům kladeným na bankovní sektor,“ doplnila šéfka poradců z Knight Frank.

Do nového sídla se bude muset vejít kolem 150 zaměstnanců státní finanční instituce. Banka počítá na pobočkách i v centrále s částečným sdílením pracovních míst.

Národní rozvojová banka do loňského roku fungovala pod názvem Českomoravská záruční a rozvojová banka. Jejím posláním je pomáhat nejen malým a středním podnikům, ale i krajům a obcím. Financuje také výstavbu dopravní infrastruktury. Banka též poskytne finance na nákup nových vagonů Českých drah.

Reklama

Doporučované