Hlavní obsah

Čeští investoři si oblíbili Ameriku, v tamních realitách otáčejí miliardy

Foto: ICP Group

Jednou z prodaných nájemních nemovitostí české skupiny ICP na Floridě je také bytový komplex Solera v letovisku Palm Beach.

Reklama

Jednodušší povolování staveb i dobré příležitosti, jak vydělat, lákají čím dál více českých firem k investicím do nemovitostí na americkém kontinentu. Stavějí tam bytové domy či komplexy pro seniory a nakupují kancelářská centra.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Florida, Panama, Kostarika. To jsou destinace, kde se v posledním období objevilo hned několik českých developerů. Nechybí mezi nimi skupina PPF, která má ve Spojených státech ohledně výstavby velké plány.

O nejnovější akvizici se v Americe postarala skupina UDI Group. Do části projektů této skupiny, vlastněné byznysmenem Radkem Menšíkem, investuje také bývalý šéf energetického kolosu ČEZ Martin Roman. UDI Group aktuálně koupila dvě parcely v Panama City, hlavním městě Panamy. Český developer tam plánuje výstavbu bytových domů.

„Panama City, to je taková Dubaj Latinské Ameriky. Otevřený trh, který je velmi náročný. Je na něm totiž obrovská konkurence, zároveň ale funguje a můžete se spolehnout na rychlé a transparentní procesy ze strany státu, zkušené dodavatele a velmi kvalitní finanční sektor. Přes silnou mezinárodní konkurenci je zde stále dostatek příležitostí,“ sdělila Marcela Fialková, ředitelka pro strategii UDI Group.

V panamské metropoli plánují Češi postavit celkem 220 bytů určených pro manažery, podnikatele i americké rentiéry. Dalších 120 bytových jednotek vybuduje UDI Group ve středoamerické Kostarice. Také tam koupila skupina pozemek letos na jaře.

Panama City, to je taková Dubaj Latinské Ameriky. Otevřený trh, který je velmi náročný. Je na něm totiž obrovská konkurence, zároveň ale funguje a můžete se spolehnout na rychlé a transparentní procesy ze strany státu.
Marcela Fialková, ředitelka pro strategii UDI Group

„V Kostarice jsme již pokročili v přípravě. S místními partnery nyní připravujeme projekt tak, aby byl do konce června tohoto roku připraven na zahájení jednání s úřady,“ řekl šéf UDI Group pro karibskou oblast Štěpán Svoboda.

Celkem plánuje UDI Group v Latinské Americe v následujících čtyřech letech investovat zhruba tři miliardy korun.

O nové transakce v Americe, konkrétně na Floridě, se postarala další tuzemská skupina ICP Group. Holding ovládaný investorem a advokátem Ondřejem Davidem prodal americkým investorům za téměř dvě miliardy korun nájemní bytové projekty na Floridě. Peníze plánuje v USA investovat do dalších projektů.

ICP Group začala na Floridě stavět v roce 2018. Prvním projektem byl bytový komplex v letovisku Palm Beach, druhým nájemní rodinné domy na souostroví Florida Keys.

„Po výstavbě jsme zajistili vysokou obsazenost nájemníky a nyní jsme projekty prodali jako výnosové aktivum,“ řekl vedoucí partner ICP Group David.

Peníze utržené za prodej nemovitostí otočí ICP opět na Floridě. Firma tam letos začala stavět další projekt, tentokrát zaměřený na seniory. Vyrůstá v lokalitě Lakewood Ranch, zhruba 80 kilometrů jižně od města Tampa. „Současně vybíráme další jeden či dva velké projekty,“ doplnil partner ICP Group Marek Klaus. Kromě toho skupina na Floridě stále vlastní dvě kancelářská centra.

PPF v Orlandu

Nový byznys v USA nedávno oznámila rovněž tuzemská skupina PPF, shodou okolností rovněž na Floridě. Ve spolupráci s místním developerem postaví v Orlandu přes 300 rezidencí. Vzniknou na pozemku, který PPF koupila už loni spolu s místním administrativním centrem. Dokončení bytů plánují developeři na příští rok.

„PPF Real Estate vítá vytvoření společného podniku s úspěšným developerem Aventon Companies. Tento model spolupráce a obchodního partnerství budeme chtít replikovat i v dalších plánovaných investicích v širším regionu takzvaného Slunečního pásu na jihovýchodě USA,“ uvedl Aaron Smith, výkonný ředitel PPF Real Estate USA.

Celkově plánuje PPF v Americe investovat 500 milionů dolarů. To je podle aktuálního kurzu přibližně 12 miliard korun.

Tuzemští byznysmeni ale nejsou na Floridě aktivní jen v realitách. Právě v tomto americkém státě začínal se svým logistickým startupem ShipMonk mladý český podnikatel Jan Bednář. Na sklonku roku 2020 prodal menšinový podíl ve firmě za více než šest miliard korun.

Reklama

Doporučované