Hlavní obsah

Největší poskytovatel nájmů dá na opravy bytů rekordní částku

Foto: Heimstaden

V tuzemsku je společnost Heimstaden největším poskytovatelem nájemního bydlení a provozuje 42 819 nájemních bytů.

Reklama

Společnost Heimstaden spravující v Česku více než 40 tisíc nájemních bytů hodlá letos do jejich rekonstrukcí investovat 2,5 miliardy. Oproti loňskému roku do rozpočtu na investice společnost letos vložila o miliardu navíc.

Článek

Skokový nárůst prostředků na opravy, revitalizace a zateplování domů pokračuje ve společnosti Heimstaden i v roce 2022. Největší tuzemský poskytovatel nájemního bydlení letos na posílení vlastního portfolia nájemních bytů investuje téměř 2,5 miliardy korun.

Největší část z celkového rozpočtu skončí v roce 2022 u zateplovacích projektů, za které zaplatí 560 milionů korun, což je o více než 200 milionů více než vloni.

„Je to dosud nejvíc, kolik jsme investovali do snížení energetické náročnosti budov. Tempo, kterým postupujeme, je každý rok větší, což odpovídá závazku celé skupiny Heimstaden do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů nejméně o 46 procent v souladu se záměrem Pařížské dohody,“ říká generální ředitel české pobočky Heimstaden Jan Rafaj.

Největší zateplovací projekty, které letos společnost dokončí, jsou ve Slovenské ulici v Karviné (50 mil. Kč), v ulici Dr. Vaculíka ve Frýdku-Místku (30 mil. Kč) a Resslově ulici v Havířově (17 mil. Kč).

Celkové investice Heimstaden v Česku

2020: 1,2 miliardy korun

2021: 1,5 miliardy korun

2022: 2,5 miliardy korun

Zdroj: Heimstaden

300 bytů po rekonstrukci

Kromě prací na zateplení má Heimstaden v plánu rekonstruovat. Proměnou projdou například 3 domy s 30 byty v ostravské části Kunčičky, kde se náklady na opravy a rekonstrukce vyšplhají na přibližně 62 milionů korun. Revitalizace této oblasti poběží ještě nejméně dva roky a celková investice do domů a nejbližšího okolí dosáhne 370 milionů Kč a Heimstaden v součtu nabídne 300 zcela zrekonstruovaných bytů.

Dalších 52 milionů korun investuje Heimstaden v Havířově-Šumbarku do kompletní proměny domů v Anglické a Jarošově ulici. Projekt, který běží už od roku 2020, mění především způsob vytápění. Kamna na tuhá paliva, případně lokální plynová topidla, nahrazuje Heimstaden centrálními kotelnami.

Skupina Heimstaden se už vloni zavázala k tomu, že do roku 2027 přestane topit uhlím a začne používat ekologičtější alternativy vytápění.

Heimstaden

  • Heimstaden je evropská realitní společnost zaměřující se na pořizování, pronájem, rozvoj a správu bytových a komerčních prostor. Firma dohromady spravuje více než 150 tisíc bytů v celkové hodnotě přibližně 711 miliard Kč.

Heimstaden v Česku

  • V tuzemsku je společnost největším poskytovatelem nájemního bydlení. Patří jí na 43 tisíc bytů převážně po OKD v Moravskoslezském kraji.

V Česku byty pronajímají, či se na to chystají, například společnosti:

  • Creditas Real Estate
  • Trigema
  • Finep

Bydlení pro seniory

Dokončen bude také projekt bydlení pro seniory v Havířově za téměř 50 milionů korun. Nabídne byty pro seniory, kteří chtějí bydlet za dostupnou cenu v bezbariérovém prostředí, kde najdou soukromí, vlastní zeleň i řadu služeb.

„Senioři jsou naší velmi početnou nájemnickou skupinou. Bude-li projekt úspěšný, rádi bychom podobný styl bydlení vybudovali i v dalších městěch, kde působíme,“ dodává Jan Rafaj.

Bezbariérové bydlení nabídne 66 malometrážních bytů, které budou vybaveny kuchyňskou linkou se spotřebiči a v koupelně sprchovým koutem. Chybět nebudou bezpečnostní prvky, jako jsou madla, bezpečnostní tlačítka napojená na recepci či detektory kouře.

V jednom z domů bude k dispozici nonstop recepce, společenská místnost pro setkávání a také menší nebytové prostory pro doprovodné služby (lékař, kadeřnictví, apod.) Za klienty bude pravidelně docházet sociální pracovník.

Reklama

Související témata:

Doporučované