Hlavní obsah

Lidé budou prodávat byty. Kvůli energiím se už hypotéka z pronájmu nezaplatí

Generální ředitel realitní společnosti Remax Jan Hrubý mluví v Agendě Seznam Zpráv o cenách a dostupnosti bydlení v roce 2022.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Ceny nemovistostí letos klesat nebudou, ale rozhodně se nezopakují rekordy z roku 2021 a růst bude pomalejší,“ říká v Agendě Byznysu Seznam Zpráv generální ředitel Remaxu, jedničky na realitním trhu mezi franšízovými sítěmi.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Banky a stavební spořitelny poskytly v lednu hypoteční úvěry za 32,6 miliardy korun. To je podle České bankovní asociace oproti prosinci více než čtvrtinový pokles. Fakt, že má Česko nejdražší základní úrokovou sazbu za dvacet let, a tudíž se lidem zdraží hypotéky, v realitní jedničce na trhu ale zatím nepociťují.

„Je zatím těžké soudit, co bude. Může to zasáhnout běžné lidi, kteří měli plány a je pro ně těžké našetřit 20 procent z cílové částky,“ říká v Agendě Byznysu Jan Hrubý, generální ředitel Remaxu.

Další faktor, který podle něj bude hrát v tomto roce při chování zákazníků roli, jsou podstatně vyšší ceny za energie.

Spousta lidí kupovala byt s tím, že se hypotéka splatí z nájmu. Vzhledem k tomu, co se děje ohledně energií, se může stát, že budete u nemovitosti každý měsíc v minusu.
Jan Hrubý, generální ředitel Remax

„Zatím to není klíčový faktor v tom, jakou nemovitost si koupím. Ale bude to hrát velmi výraznou roli v rámci rozhodování, zda se mi vyplatí byt koupit a pronajímat. Spousta lidí kupovala byt s tím, že se hypotéka splatí z nájmu. Vzhledem k tomu, co se děje ohledně energií, se může stát, že budete u nemovitosti každý měsíc v minusu,“ je přesvědčen o změně na trhu šéf realitky. Když se totiž do ceny za pronajatý byt započtou i stále rostoucí ceny energií, musí si majitel svůj výdělek snížit, aby o něj byl vůbec zájem.

„To pak může hrát roli v nějakém rozhodnutí typu – Mně už se to nevyplatí pronajímat, já to radši prodám. Osobně si myslím, že teprve pocítíme vliv nárůstu energií, nejspíš od dubna, kdy další dodavatelé oznámili zdražování. Tohle může trh s nemovitostmi rozhýbat,“ tvrdí v rozhovoru pro SZ Byznys.

Situace v tuzemsku je podle něj stále stabilní i díky tomu, že necítíme dopady většího masového propouštění a ztráty zaměstnání. Už dnes jsou však obory, které byly zasaženy zásadně. „Pokud jsem realista a pragmatik, v kontextu navýšení hypotečních sazeb, cen za energie a obecně růstu inflace, tak jsou lidé, kteří tímto na trhu budou zasaženi a povede je to ke kroku ty nemovitosti prodat,“ míní Jan Hrubý.

Rekordy i v lednu

Lednové výsledky realitní společnosti tomu zatím nenasvědčují a čísla navázala na loňský rekordní rok. „Byly velmi dobré, znamenaly 30procentní nárůst oproti lednu loňského roku. Ale to je potřeba brát s určitou rezervou,“ říká k výsledkům franšízové společnosti její generální ředitel.

Poptávka pořád velmi výrazně převyšuje nabídku. O klasický byt 3+kk je osm až deset zájemců.
Jan Hrubý, generální ředitel Remax

Realitní transakce totiž trvá zhruba tři měsíce a letošní rekordní leden mohl znamenat doběh ještě z roku předchozího.

„Pořád není na trhu dost nemovitostí, které by uspokojily hlad poptávky. Poptávka pořád výrazně převyšuje nabídku. O klasický byt 3+kk je osm až deset zájemců,“ popisuje denní realitu Hrubý.

Výrazné zchlazení trhu proto neočekává. Přesto se prý realitní boom z roku 2021 už nezopakuje. Samotná jednička na trhu frašízových sítí měla naprosto výjimečný a rekordní rok. 13 200 transakcí, 8 tisíc prodaných nemovitostí. Obrat jí vzrostl o více než 40 procent na 1,289 miliardy korun z předchozích 898 milionů. Zájem rostl o všechny druhy služeb. Firma by také ráda do pěti let dosáhla tržního podílu 30 procent na trhu a má rozsáhlé akviziční plány.

„Myslím, že není možné, aby se to opakovalo ve stejné míře. Trh s nemovistostmi není standardní a možná k tomu pomáhá ČNB, která svými zásahy rozvířila debatu nad dostupností bydlení a cenou nájmů a nemovistostí,“ je přesvědčený Jan Hrubý.

Vlastnictví nemovitostí ve velkých městech jako Praha, Brno a další bude podle něj časem výlučnou záležitostí. Uvádí příklad sousedního Německa, kde vlastní nemovitost 50 % lidí, druhá polovina Němců pak žije v nájmu.

U nás se už narodíte s tím, že byste měl vlastnit nějaký byt. Lidé v Česku jsou schopni jít až na hranu toho, co si mohou dovolit.
Jan Hrubý, generální ředitel Remax

„V České republice je pořád zažitá představa, že normální je nemovistost vlastnit, ne žít jen v nájmu. Rád používám jako příklad Hongkong. Lidé se tam narodí s tím, že vlastnit nemovitost se jich v životě nemůže žádným způsobem týkat. U nás se už narodíte s tím, že byste měl vlastnit nějaký byt. Lidé v Česku jsou schopni jít až na hranu toho, co si mohou dovolit,“ říká generální ředitel realitní společnosti pro SZ Byznys.

U nás se navíc málo staví, developerské projekty se táhnou až deset let. Navíc se zdražil materiál a to vše posouvá ceny vzhůru. Nejdostupnější bydlení je podle dat Remaxu ve městech jako jsou Tachov, Sokolov a Chomutov.

Plány, když se daří

Samotný franšízový projekt letos plánuje rozšíření o dalších 35 kanceláří a chce také skupovat konkurenci. „Pokud všechno proběhne dobře, tak se v roce 2022 bavíme až o 14 kancelářích, které bychom chtěli koupit. S některými právě intenzivně jednáme,“ říká pro SZ Byznys Jan Hrubý.

V dlouhodobých plánech mají v hledáčku Polsko, kam by chtěli expandovat. „Zatím nic není na papíře. Nicméně vidíme v této zemi větší potenciál než v Česku a na Slovensku, kde momentálně působíme,“ přiznává v Agendě Seznam Zpráv.

V současné chvíli mají 1 300 makléřů a během dvou až tří let jich chtějí mít 2 tisíce.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované