Hlavní obsah

Uhlobaroni z Mostecké uhelné opět válčí s miliardářem Vítkem

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Radovan Vítek patří mezi nejbohatší Čechy.

Reklama

Letité spory mezi realitním magnátem Radovanem Vítkem a miliardáři Markem Čmejlou a Jiřím Divišem vstoupily do nové fáze. Aktuálně se přelily na Kypr. Čmejla s Divišem tam usilují o zmrazení části Vítkova majetku.

Článek

Jeden z nejbohatších Čechů Radovan Vítek a jeho skupina CPI nezažívají nejlepší období. Kromě finančního tlaku doprovázeného prodejem zbytného majetku znovu na miliardáře dotírají jeho bývalí obchodní partneři Marek Čmejla a Jiří Diviš.

Aktuálně se jim kvůli sporům s Vítkem o majetek podařilo u kyperského soudu domoci zmrazení Vítkových aktiv v hodnotě 13 miliard korun, informoval německý deník Handelsblatt. Podle CPI ale předběžné opatření kyperského soudu neplatí.

„Předběžné opatření není účinné. Žádné účty nejsou obstavené, majetek není zamrazen. Jedná se o obvyklý recyklát lží a nesmyslů, které už Čmejla s Divišem neúspěšně použili v Americe i v České republice,“ reagoval mluvčí CPI Jakub Velen.

Zmíněná dvojice zbohatla hlavně díky kontroverzní privatizaci Mostecké uhelné společnosti. Na sklonku předminulé dekády vložili přes firmy v daňových rájích kapitál do Vítkovy CPI. Následoval mohutný nástup skupiny na realitním trhu. Z CPI se zvláště po převzetí skupiny Orco stal velký hráč i v celoevropském měřítku.

Čmejla s Divišem spustili na CPI v roce 2018 právní palbu u soudů v nejrůznějších jurisdikcích. Tvrdili, že se s nimi Vítek náležitě nevyrovnal, a připravil je tak o peníze. Zatím ale příliš úspěšní nebyli. Nepochodili hlavně se žalobou v USA, která v celé věci hrála klíčovou roli.

Letos v lednu podali Čmejla s Divišem novou žalobu na Kypru. Jejím výsledkem měl být podle německých médií předběžný pokyn tamního soudu bankám, aby Vítkovi zmrazily majetek v hodnotě 13 miliard korun. Účinnost předběžného opatření ale CPI popírá. Vyjádření Čmejly a Diviše k vývoji sporu redakce Seznam Zpráv shání.

O pomoci Vítkově expanzi ze strany skrytých kapitálových partnerů se na nemovitostním trhu spekulovalo dlouho. Angažmá tichých společníků ale odkryly až spory odstartované v roce 2018.

Jak již redakce SZ Byznys informovala, holding CPI je zvláště po akvizici rakouské skupiny Immofinanz pod tlakem na snižování dluhu. Prodává kvůli tomu nemovitosti, které nejsou pro skupinu klíčové. Jsou to například pozemky v pražské Hostivaři na výstavbu velkého bytového projektu.

Skupina CPI měla na konci minulého roku v portfoliu nemovitosti v hodnotě 23,5 miliardy eur. Zisk holdingu před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) činil loni 608 milionů eur.

Reklama

Doporučované