Hlavní obsah

Jak nakopnout Evropu? Obchodujme více v rámci EU, říká průmysl

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Jednotný vnitřní trh sice tvoří základ Evropské unie, ale v posledních letech se mu nedostávalo patřičné péče, soudí iniciativa Europe Unlocked. Ta chce po příští Evropské komisi, aby to napravila.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Evropská unie představuje se 448 miliony obyvatel jeden z největších trhů na světě. Ačkoli patří volný pohyb zboží mezi pilíře, na kterých stojí evropská integrace, sílí v EU hlasy volající po tom, aby sedmadvacítka členských zemí v tomto ohledu trochu více zabrala.

Jedním z posledních je iniciativa Europe Unlocked, která vznikla loni na podzim. Sdružuje průmyslové, zaměstnavatelské a další svazy z členských zemí a také výzkumné a profesní instituce, které se zabývají fungováním společného trhu.

Europe Unlocked má za to, že nynější Evropská komise nedělala pro jednotný trh dost, a proto by to její nástupci, kteří nastoupí po letošních volbách do Evropského parlamentu, měli změnit.

„Členské organizace mají dojem, že se Evropa ocitá v klíčovém momentu. Uplynulá dekáda byla obdobím řady krizí, Evropa fungovala v krizovém módu, zaměřovala se na krátkodobé záležitosti, které se objevily,“ řekl pro Seznam Zprávy výkonný ředitel Kieran O'Keeffe.

„Myslíme si, že je načase začít konat a podívat se, kam chceme dlouhodobě směřovat,“ řekl O'Keeffe. Jako hlavní oblasti, na které je nutné se nyní zaměřit, zmínil dodržování již existujících pravidel, zejména přísnou kontrolu nad státní podporou, poskytovanou z veřejných prostředků.

Foto: Europe Unlocked, Seznam Zprávy

Výkonný ředitel Europe Unlocked Kieran O'Keeffe.

Evropská unie potřebuje podle Europe Unlocked „radikálně znovu promyslet“ fungování vnitřního trhu, protože to je důležitý nástroj pro to, aby evropský blok dohnal ztrátu, kterou v uplynulých letech nabral za Spojenými státy.

„Potřebujeme konkurenceschopnější a životnější trh. Myslím, že společný trh se během posledních deseti let trochu vytratil ze zřetele (evropských) politiků. Na trh přitom není dobré zapomínat, už proto, jak je podstatný pro budoucí prosperitu,“ řekl O'Keeffe.

Europe Unlocked má zatím 17 členů jednak z řad národních asociací průmyslu či zaměstnavatelů, jednak evropských think-tanků a iniciativ. Národní členové pocházejí zejména ze severu Evropy, Pobaltí a střední Evropy. O'Keeffe je si tohoto dosavadního geografického limitu vědom.

„Když se podíváte na otázku konkurenceschopnosti, tak některé členské země (EU) jsou v tomto ohledu celkem hlasité, což se v jistém smyslu promítá také mezi našimi členy,“ řekl O'Keeffe.

Evropská komise ve středu vydala výroční zprávu o fungování vnitřního trhu EU, kde říká, že ačkoli jednotný trh čelí řadě výzev, podařilo se jej v posledních letech posílit.

Europe Unlocked má ale jiný názor a tvrdí, že současná Komise otázku vnitřního trhu EU naopak „zanedbávala“.

Špetka optimismu

S negativním hodnocením evropské ekonomiky kontrastuje pohled výzkumného pracoviště Bruegel, jehož analýza z loňského podzimu předkládá přeci jen poněkud optimističtější obrázek.

Podle Bruegelu je třeba se podívat na to, jak se EU daří ve srovnání se Spojenými státy při přepočtu na paritu kupní síly (PPP). Tento pohled totiž zohledňuje například pohyb směnných kurzů eura a dolaru. Jak ukazuje jeden z grafů výše, z tohoto úhlu pohledu jsou si evropská a americká ekonomika výrazně blíž.

„Příběh o tom, že EU z hlediska hospodářského výkonu významně zaostává za Spojenými státy, je chybný,“ uvedli analytici Bruegel ve zprávě.

Česká stopa

Mezi členy Europe Unlocked patří také Svaz průmyslu a dopravy, který si od participace slibuje, že evropské instituce budou mít větší pochopení pro potřeby průmyslu a budou podle toho jednat.

„To, že můžeme být součástí vnitřního trhu, přináší obrovský potenciál, který je třeba konečně odemknout a naplno využít. Stejně důležité je Evropu neuzavírat do sebe, ale naopak tvořit obchodní a investiční příležitosti, otevírat nové trhy a spolupracovat s důvěryhodnými partnery,“ uvedla vedoucí bruselské kanceláře Svazu průmyslu Jana Hartman Radová.

Členové aliance Europe Unlocked by se měli vedle společného postupu vůči evropským institucím obracet také na „svoje“ vlády, uvedla Hartman Radová.

„Díky silným vazbám na partnery napříč Evropou, ale i spolupráci se think-tanky, které pro koalici tvoří fundované studie, máme podstatně lepší vhled do hodnocení aktuální situace, diskutovaných návrhů i dopadů jednotlivých opatření,“ uvedla.

O'Keeffe při vší kritice zdůrazňuje, že cílem Europe Unlocked je Evropské unii pomoci.

„Všechny členské organizace Europe Unlocked věří v evropský projekt a jeho hodnotu pro Evropu, to v každém případě. Jde jen o to, že by to mohlo fungovat lépe. Potřebujeme se soustředit právě na ty oblasti, kde by to molo jít lépe. Teď je ta chvíle,“ řekl O'Keeffe.

Reklama

Doporučované