Hlavní obsah

Pavilon pro Expo bude včas. Blamáž nehrozí, jinak končím, říká komisař

Agenda SZ Byznys s Ondřejem Soškou, komisařem pro Expo 2025 v Japonsku. Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hrozí výstavě Expo v Japonsku fiasko, protože Česko nestihne včas postavit pavilon? Komisař Ondřej Soška to v rozhovoru pro Agendu SZ Byznys rázně odmítá a tvrdí, že v době zahájení výstavy 13. dubna 2025 bude český pavilon stát.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Skleněná spirála z dílny studia Apropos architects má jako český národní pavilon ohromit návštěvníky světové výstavy Expo 2025 v japonské Ósace. Návrh zvítězil v konkurenci čtyřicítky dalších a jeho výstavba má vyjít na 180 milionů korun.

Expo startuje už 13. dubna 2025, ale objevují se zprávy, že oceňovaný návrh českého pavilonu s názvem Talent a Kreativita nemusí stát včas.

Generální komisař české účasti na Expo 2025 Ondřej Soška to ale odmítá. „Příprava české účasti na světové výstavě Expo je opravdu velice náročný projekt, nicméně děláme všechno pro to, abychom stihli postavit a otevřít pavilon včas. Věřím, že se to stihne,“ říká Soška v pořadu Agenda SZ Byznys s tím, že v tuto chvíli se nepočítá s pozdějším otevřením pavilonu. V jiném případě prý položí svou funkci.

Japonské požadavky a komplikace

Před měsícem se v médiích objevily informace vycházející z interní zprávy Mministerstva zahraničních věcí. Podle Aktualně.cz prý nejhorší scénář počítá s variantou, že se objekt stihne vybudovat teprve měsíc před ukončením výstavy, která trvá půl roku. Důvodem mají být složitá administrativa u japonského stavebního úřadu i komplikace na straně organizátorů výstavy.

„V listopadu loňského roku jsem připravoval průběžnou zprávu pro vládu České republiky, kde jsem uvedl varianty a jistá rizika, protože u každého takového projektu rizika jsou. Nicméně nastínil jsem tam i způsoby, jakými se snažíme tato rizika eliminovat,“ vysvětluje Soška. Podle něj zatím jde celý proces podle plánu a předpokládá, že stavební povolení, což je pro celý projekt klíčový krok, bude mít česká strana do konce března.

Foto: Czechia @ Expo 2025

Vizualizace českého pavilonu pro Expo 2025 v Ósace

Výběrové řízení bez uveřejnění vše zrychlí o týdny

Právě od udělení stavebního povolení se bude odvíjet i další postup. „Zákon o zadávání veřejných zakázek nám umožňuje několik variant, které vyhodnocujeme. Nejpozději ke konci března rozhodneme, kterou variantu využít tak, aby vše bylo co nejrychlejší a současně ekonomicky nejefektivnější,“ říká Soška. Vedle otevřeného výběrového řízení je podle něj ve hře i varianta jednacího řízení bez uveřejnění, které by vše zrychlilo v řádech týdnů až měsíců.

„My ty věci vyhodnocujeme aktuálně. Máme stavební program připravený tak, abychom opravdu stíhali otevření pavilonu včas,“ tvrdí. Odvolává se také na detailní analýzy a studie, které mu prý zatím dávají za pravdu. „Máme časový harmonogram, který držíme a který nás, nechci říkat, nechává v klidu, ale ukazuje, že je to stihnutelné,“ dodává.

Laboratorní testy materiálu už Česko má

Riziko časového skluzu podle něj způsobil i fakt, že japonská strana vyžaduje i u dočasných staveb, jakými jsou národní pavilony pro Expo, náročné a detailní statické výpočty doložené laboratorními testy. Právě s tím ale Česko na začátku nepočítalo, protože zadání nic podobného neobsahovalo.

„Zrovna před několika dny jsme dostali výsledky laboratorních testů a ty dopadly dobře. České dřevo je výrazně pevnější než to japonské. Pavilon by měl přežít i poměrně silné zemětřesení,“ dodává Soška. Teď musí čeští architekti a statici připravit výpočet, ten následně přepočítá japonský statik a pak i japonský stavební úřad.

I přes komplikace spojené s japonskou organizací Soška upozorňuje na paradox, kdy smlouvu s architekty Česko podepsalo 30. března loňského roku a stavební povolení by mělo být do jednoho roku od podpisu. Tedy v termínu, který je v Česku jen iluzí. „Navíc to děláme v zemi, která je od nás 10 tisíc kilometrů daleko a má zcela jinou legislativu. Myslím, že to není špatný výsledek,“ dodává Soška.

Pavilon postaví japonská firma. S některými už se jedná

Na celou účast Česka na Expu v japonské Ósace vláda vyčlenila 290 milionů korun. „Výkazy a detaily od architektů se pohybují kolem 170–180 milionů korun a věříme, že za tu částku pavilon postavíme. Samozřejmě ale do toho vstupuje japonská legislativa, která vyžaduje, aby daná stavební firma měla japonskou licenci. Moc českých firem takovou licenci nemá, takže stavební firma bude muset být z Japonska,“ dodává Soška.

Už teď proto jedná s několika společnostmi, kterým projekt představil, a některé i projevily zájem se na něm podílet. „Jsou to jednotky. Výzva totiž je, aby ta japonská stavební firma úzce spolupracovala s českým dodavatelem dřevěné stavby nebo skleněné fasády. A v Japonsku na mezinárodní spolupráce nejsou příliš zvyklí,“ vysvětluje.

Na celý rozhovor se můžete podívat v úvodním videu.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované