Hlavní obsah

Putin si myslel, že bude v neděli hotovo. Západ ho překvapil, říká Singer

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Miroslav Singer, hlavní ekonom společnosti Generali CEE Holding a bývalý guvernér ČNB, komentuje dopad sankcí vůči Rusku.

Reklama

Ruský rubl klesl po vyhlášení západních ekonomických sankcí proti Rusku o téměř 30 procent a je na novém historickém minimu vůči americkému dolaru. Sankce oznámené USA a EU proti Rusku historicky nemají obdoby.

Článek

Znemožnění přístupu k devizovým rezervám ruské centrální banky by mohlo přinést i totální krach rublu. Sankce ze strany Západu by přímo vedly k ochromení ekonomiky a finanční stability Ruské federace.

A zatímco před zahájením invaze na Ukrajinu se ruští činitelé sankcím vysmívali, nyní si prezident Vladimír Putin v prohlášení vysílaném v ruské televizi postěžoval na to, že Západ přijímá nelegitimní sankce proti jeho zemi.

„Západní země podnikají proti našemu státu nepřátelské akce v ekonomické oblasti. Nejvyšší představitelé NATO navíc učinili agresivní prohlášení týkající se naší země,“ řekl ruský prezident Putin po nedělní poradě v Kremlu.

Očekávám razantní oslabení rublu a pokles hodnoty ruských finančních aktiv. Investoři značně znejistí.
Miroslav Singer, bývalý guvernér ČNB.

Pokud by podobný krok, jako je zmrazení rezerv, dopadl například na Českou národní banku, znamenalo by to podle jejího bývalého guvernéra Miroslava Singera znemožnění používat drtivou většinu devizových rezerv centrální banky.

„Česká koruna by přišla o podstatnou část důvěry nejen cizích investorů, ale nepochybně mnoha domácích vkladatelů a firem, kurz by se ocitl pod mimořádným tlakem,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys Miroslav Singer, guvernér ČNB v letech 2010 až 2016. V současné době působí jako hlavní ekonom společnosti Generali CEE Holding.

Co se stane v pondělí, až se otevřou trhy?

Očekávám razantní oslabení rublu a pokles hodnoty ruských finančních aktiv. Hlavně s touto sankcí mají trhy malé zkušenosti, investoři značně znejistí. Tohle je slušná překážka. Když tímto způsobem zamknete rezervy, tak jsou skutečně zamknuté. Pro investora je to teď samá neznámá, to přinese silnou reakci investorů, budou prodávat.

Takže je to opravdu tak ostrá sankce, jak vlády deklarují?

Je to mimořádně ostrá sankce, centrální banky a jejich rezervy se ve většině i vypjatých situací „nechávají stranou“.

Nese tento krok nějaká rizika?

Samozřejmě. Nevím, jestli si to všichni uvědomují, ale celá situace zvyšuje, a to výrazně, riziko, že k jaderné válce dojde.

Vše lze obcházet, třeba i přes nějaké banky, jichž se věc nedotkne. Ale stojí to další peníze.
Miroslav Singer, bývalý guvernér ČNB

Mluví se po dlouhých debatách o odpojení od systému SWIFT, které by se ale týkalo jen některých bank. Nebude to opatření Putin obcházet přes banky, kterých se vypnutí nedotkne?

Vše lze obcházet, třeba i přes nějaké banky, jichž se věc nedotkne. Ale stojí to další peníze. Přiznám se, že nerozumím, proč se to odpojení netýká všech bank, ale asi je tam snaha nechat alespoň nějaké banky, přes které by se prodávalo elementární zboží. Třeba i proto, aby Evropa mohla platit Rusku za plyn.

Jak vnímáte to dlouhé váhání Západu, hlavně Německa, ohledně odpojení od SWIFTu?

Jde o krok nákladný pro obě strany. Německo má v Rusku významné obchodní zájmy i investice, o které může přijít. Všichni tam máme významné investice. Hrajeme hru, ve které se navzájem zmrazují aktiva, brání se jejich používání. Situace je strašně vážná.

Jak funguje SWIFT

  • Systém SWIFT, který sídlí v Belgii, přiděluje každé finanční organizaci jedinečný kód, jenž má buď osm, nebo 11 znaků. Tento kód se střídavě nazývá identifikační kód banky (BIC) či kód SWIFT. Představme si, že zákazník Bank of America v New Yorku posílá peníze do České spořitelny se sídlem v Praze.
  • Zákazník musí zadat číslo účtu v tomto formátu CZ09 0800 0000 0043 0557 9013 (číslo je smyšlené, pozn. red.) a SWIFT kód GIBACZPX. Bank of America zašle pobočce České spořitelny zprávu SWIFT o převodu platby prostřednictvím zabezpečené sítě SWIFT. Jakmile Česká spořitelna obdrží zprávu SWIFT o příchozí platbě, zúčtuje a připíše peníze na účet českého zákazníka.
  • Jde pouze o systém zasílání zpráv. SWIFT nedrží žádné finanční prostředky či cenné papíry ani nespravuje účty klientů. Ani nejde o zúčtovací služby. „Nemožnost používat SWIFT by tak fakticky znamenala, že vlastník účtů v těchto systémech by nebyl schopen zadávat platební příkazy k provádění plateb z účtů, které jsou vedeny v systémech a jiných bankách propojených systémem SWIFT,“ uvedla pro SZ Byznys mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.
  • Systém, který založilo v roce 1973 šest velkých mezinárodních bank, se rozrostl na současných jedenáct tisíc členů.
  • Konkurenční služby jako americký Fedwire, Ripple a Clearing House Interbank Payments System (CHIPS) nebo ruský SPFS a čínský CIPS zatím dominantní pozici SWIFT neohrožují.
  • SWIFT je družstvo vlastněné svými členy, kteří platí jednorázový vstupní poplatek a roční poplatky za podporu. A SWIFT také účtuje uživatelům poplatky za každou zprávu podle typu a délky zprávy. Tyto poplatky se rovněž liší v závislosti na objemu použití banky; pro banky, které generují různé objemy zpráv, existují různé úrovně poplatků.
  • SWIFT lze obejít samozřejmě hotovostí nebo platbou kryptoměnami, dále přes PayPal nebo Western Union, což ale například u plateb za ropu a zemní plyn ve výši miliard dolarů není reálné.

Tohle Rusko nečekalo. Západ Putina zaskočil

Jak v praxi zafungují všechny ty dosud zveřejněné kroky, sankce ze strany Západu?

Jsou svým rozsahem i kvalitou evidentně významnější, než Rusko očekávalo. Rusové budou mít problém platit svoje dovozy. Putin podle mě špatně přečetl, co se stane na Ukrajině a co se stane ve světě. Ta reakce světa je daleko silnější, než Rusko čekalo. Ze strany Ruska tady došlo k podcenění, kam může vést na Západě tlak veřejného mínění. Putin to zřejmě chtěl mít všechno v neděli hotové, čekal, že to půjde vše víc hladce, ale teď najednou vše vypadá jinak. Tomu odpovídají i ty strašně nervózní reakce této země.

Jak vidíte další vývoj ruské ekonomiky?

Bude mít mnohem těžší zajišťovat si dovozy, které pro své fungování potřebuje. Kvantifikace nechám na jiných. Jsou tam dost proinflační faktory, očekávám v zemi vysokou míru inflace. Sankce relativně vždycky víc bolí toho chudšího než bohatšího. V tomto ohledu Rusko vnímejme jako toho chudšího. Sankce pro něj můžou být opravdu velmi nepříjemné.

A vývoj globální ekonomiky po izolaci Ruska?

Z hlediska globální ekonomiky není váha Ruska tak významná, lze ji přirovnat k několika středně velkým evropským ekonomikám. I výraznou izolaci Ruska globální ekonomika překoná, významná jsou tady politická rizika. Pro Evropu je to nepříjemné ohledně plynu, ale pro Rusko je to horší.

Reklama

Doporučované