Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Americký prezident Donald Trump oznámil, že se známá nealkoholická limonáda Coca-Cola bude ve Spojených státech sladit třtinovým cukrem. Napsal to na svém profilu na Truth Socials: „Mluvil jsem s Coca-Colou ohledně používání OPRAVDOVÉHO třtinového cukru v cole ve Spojených státech a oni souhlasili,“ napsal. Jejím zástupcům ve společnosti poděkoval a zdůraznil, že to bude od nich „velmi dobrý“ krok. „Uvidíte. Je prostě lepší!“
Společnost Coca-Cola zatím změnu ve slazení svých nápojů nepotvrdila, pro CNN ale uvedla, že „si cení entuziazmu prezidenta Trumpa ohledně naší ikonické Coca-Cola značky“. Brzy prý firma k „novým inovativním nabídkám v rámci produktů Coca-Coly“ sdělí více informací.
Kdyby k takové změně opravdu došlo, nejednalo by se o novinku z hlediska slazení limonády, šlo by o návrat k původní receptuře. Do osmdesátých let minulého století se totiž ke slazení limonád Coca-Coly třtinový cukr používal. Poté ho ale postupně nahradil levnější kukuřičný sirup s vysokým podílem fruktózy, kterým se klasická cola sladí dodnes. Sirup se označuje zkratkou HFCS (High-fructose corn syrup) a vyrábí se z kukuřičného škrobu. Navíc colu ze třtinového cukru již společnost vyrábí v Mexiku pro tamní trh a vyváží se i do USA.
Že by ovšem veškerá cola v USA byla přes noc plná třtinového cukru, nehrozí. „Při stávajících možnostech výroby cukrové třtiny by bylo pro cukrovarnický průmysl téměř nemožné zvládnou poptávku společnosti Coca-Cola,“ uvedl pro Wall Street Journal (WSJ) expert na komodity ve výzkumné společnosti McKeany-Flavell Craig Ruffolo.
Společnost Coca-Cola HBC, která prodává nápoje Coca-Cola v Česku, případnou tuzemskou změnu složení odmítla komentovat.
Zlatá kukuřice
HFCS se stal jedním z hlavních témat amerického ministra zdravotnictví Roberta F. Kennedyho Jr. a komise MAHA (Make America Healthy Again) v souvislosti se špatnými stravovacími návyky Američanů, přibývajícími případy obezity a dalšími zdravotními obtížemi. Ty se v USA čím dál častěji objevují i u dětí. V září minulého roku Kennedy v podcastu Jordana Petersona označil HCSF za „recept, který vás dělá obézní a diabetiky“.
V květnu MAHA zveřejnila report, podle kterého právě průmyslově zpracované potraviny, stres nebo medikace mohou být faktory přispívající k chronickým nemocem amerických dětí. Z reportu vyplývá, že lehce přes 40 procent jich trpí nějakou chronickou nemocí jako například astma, autoimunitní onemocnění nebo právě obezita.
Každý rok se přitom podle WSJ ve Spojených státech vyprodukuje lehce přes sedm milionů tun HCFS. Ne všichni jsou proto z nápadu sladit třtinovým cukrem nadšeni. Prezident a generální ředitel Corn Refiners Association John Bode ve svém prohlášení uvedl, že „nahrazení kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy třtinovým cukrem by stálo tisíce pracovních míst v americkém potravinářském průmyslu, snížilo by příjmy zemědělců a zvýšilo by dovoz zahraničního cukru, a to vše bez jakéhokoli nutričního přínosu“.
Lepší je nesladit
Rozdíly mezi jednotlivými sladidly popisuje nutriční specialista Petr Havlíček. „Bílý i hnědý cukr je sacharóza, rozdíl mezi nimi je ten, že hnědý cukr (např. třtinový) obsahuje lehkou příměs minerálních látek a má trochu jinou chuť než čistý bílý cukr,“ vysvětluje. Z chemického složení jde u sacharózy o kombinaci glukózy a fruktózy jedna ku jedné. „Právě u toho kukuřičného sirupu (HCSF) jde o to, že v něm převažuje více fruktózy než glukózy,“ popisuje. Říká, že pro nápojáře je takové sladidlo výhodné, protože má vyšší sladivost a je levnější než klasický cukr. Nicméně vyšší konzumace fruktózy ve volné podobě nese více rizik.
Nadměrná konzumace fruktózy je spojovaná se zvýšeným rizikem výskytu inzulínové rezistence, tedy cukrovky druhého typu, obezity nebo nealkoholického ztukovatění jater. „Fruktóza je metabolizována odlišně od glukózy a je zpracovávána především v játrech,“ vysvětluje nutriční terapeut Pavel Suchánek.
„Sacharóza je disacharid složený z glukózy a fruktózy. Rychle se vstřebává, způsobuje rychlý nárůst hladiny cukru v krvi a následný pokles. Nemá žádné další nutriční benefity (prázdné kalorie). Nadměrná konzumace je spojena s obezitou, diabetem druhého typu a dalšími zdravotními problémy,“ dodal Suchánek. Oba odborníci se shodují, že HFCS je ke slazení nejméně vhodný, nicméně přechod na slazení coly třtinovým cukrem by měl podle nich minimální dopad.
„I když by třtinový cukr mohl teoreticky mít mírně nižší obsah fruktózy, rozdíl by byl pravděpodobně zanedbatelný a celkový dopad na zdraví spotřebitele by byl minimální, pokud by se konzumovalo stejné množství cukru,“ říká Suchánek.
„Aby Trumpova administrativa udělala americké potraviny zdravější, měla by se soustředit na snížení obsahu cukru, ne na slazení jiným cukrem,“ vysvětlila pro CNN Eva Greenthal, vedoucí vědecká pracovnice v neziskové organizaci Centrum pro vědu ve veřejném zájmu.