Hlavní obsah

Akcie ČEZ po nočním jednání valné hromady mírně oslabují

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

ČEZ vyplatí akcionářům z loňského zisku dividendu 145 korun za akcii. V pondělí večer o tom rozhodla valná hromada firmy. Akcie firmy v úterý oslabují.

Článek

Pondělní valná hromada energetického podniku ČEZ po čtrnáctihodinovém jednání schválila výplatu rekordní dividendy akcionářům. Mezi akcionáře se tak rozdělí téměř celý zisk za rok 2022. Největší podíl si ukrojí největší akcionář, tedy stát.

Skupina ČEZ za loňský rok dosáhla rekordního zisku, který činil 80,7 miliardy korun. To je osminásobek proti roku předchozímu. Po očištění byl zisk 78 miliard korun.

Představenstvo firmy nejdříve svým akcionářům navrhlo vyplatit dividendu 117 korun za akcii, což by představovalo rozdělení 80 procent loňského zisku. Ministerstvo financí, které zastupuje stát v roli majoritního akcionáře s téměř 70 podílem ve firmě, však podalo protinávrh.

Stát po firmě požadoval vyplatit zisk celý, tedy 145 korun na akcii. A tento návrh nakonec na valné hromadě prosadil. Radovat se tak mohou správci státního rozpočtu v deficitu, do kterého připluje 54 miliard korun. Dosud rekordní částka dividendy se přitom vyplácela v roce 2009 ve výši 53 korun na akcii.

Akcie ČEZ se v úterý krátce po otevření trhu, a tedy ráno po nočním hlasování o dividendě, dostaly do záporných hodnot. Kolem 9:45 oslabovaly přibližně o půl procenta na cenu 1037 korun za kus.

„Schválená dividenda odpovídá hrubému výnosu 13,9 procenta. Rozhodný den je 30. června 2023. To při standardním vyrovnání T+2 znamená, že se akcie budou obchodovat naposledy s právem na výplatu ve středu 28. června 2023. Výplata začne tradičně 1. srpna,“ uvedl analytik Komerční banky Bohumil Trampota.

Před rozhodným dnem pro výplatu dividendy se často vyskytuje jev známý jako „dividendový lov“. Investoři, kteří chtějí získat dividendu, mohou nakupovat akcie společnosti, aby měli nárok na dividendu. Tento zvýšený zájem o akcie může vést k růstu ceny akcií.

Po rozhodném dni pro výplatu dividendy ale může dojít ke změně hodnoty akcií. Po obdržení dividendy se totiž hodnota akcií může snížit právě o výši dividendy. To je způsobeno tím, že společnost vyplatila část svých zisků svým akcionářům.

„Pokud nebude jasněji v procesu zestátnění, tak investorům může po dividendě chybět motivace k nákupu. Zároveň není úplně jasný další vývoj okolo stropů na ceny elektřiny a WFT daně. Na druhou stranu vnímám zvýšené ceny elektřiny na burze. Situace na trzích se zdá být v současnosti stabilizovaná. Určitý růst máme za sebou, nicméně důvody k výprodejům se hledají těžce,“ uvedl pro SZ Byznys analytik Jiří Tyleček ze společnosti XTB. Narážel tak na spekulace, že stát se chystá energetickou skupinu zestátnit.

Reklama

Doporučované