Hlavní obsah

Akcie v Evropě ve výprodeji, největší propad hlásí banky s vazbami na Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Sankce doléhají na akcie v Evropě. Ilustrační foto.

Reklama

Pražská burza v pondělí výrazněji oslabuje, stejný scénář v úvodu nového týdne postihl i ostatní burzy v Evropě. Ztráty jsou důsledkem protiruských sankcí západních zemí. Nejvíce pak ztrácejí bankovní tituly.

Článek

Pražský index PX klesal v pondělí kolem 17:30 středoevropského času o více než dvě procenta. Nejvyšší ztráty si na pražské burze připisují banky v čele s Erste Bank, která ve stejnou dobu odepisovala více než devět procent. Komerční banka ztrácela přes dvě procenta, stejně tak Moneta Money Bank.

Naopak Česká zbrojovka přidává téměř 11 procent. Proti trendu šly i akcie technologické firmy Avast, které si polepšily o více než 1,5 procenta. Výrazně index PX oslabil už minulý čtvrtek po zahájení ruské invaze na Ukrajinu, v pátek pak naopak rostl. Pondělní ztráty jsou důsledkem protiruských sankcí západních zemí.

„Pražská burza má za sebou další hektický den, když investoři reflektovali globální sentiment v kontextu víkendového vývoje dění kolem Ukrajiny,“ řekl makléř Fio banky David Brzek. Burza během dne klesala i o více než tři procenta, postupně ale část ztrát umazala.

V červeném skončil celý finanční sektor. „Přestože banky obchodované na pražské burze nemají na Rusko a Ukrajinu prakticky žádnou expozici, svezly se s negativním sentimentem,“ uvedl Brzek.

Také evropské akcie zahájily pondělní obchodování propadem, nejvíce ztrácely banky s vazbami na Rusko, zejména rakouská Raiffeisen Bank, italská UniCredit a francouzská Société Générale.

Akcie evropských bank odepisovaly od šesti do šestnácti procent. Dílčí index bankovních titulů z eurozóny pak ztrácel více než pět procent. Kolem sedmi procent se na burze v Paříži červenily akcie automobilky Renault, která má pod kontrolou ruského výrobce automobilů Avtovaz.

Moskevská burza zůstala zavřená

Ruská akciová burza v pondělí zůstala uzavřená. Ruská centrální banka nejdříve v ranních hodinách oznámila, že obchodování začne později. Z tohoto plánu ale sešlo.

Neobchodovalo se ani na trhu s finančními deriváty. Centrální banka se tak rozhodla, aby zabránila dalším škodám po zavedení tvrdých západních sankcí, které přivodily kolaps rublu a ochromily ruskou ekonomiku. Kreml následně oznámil, že chystá odvetná opatření za to, že sankce ochromily v Rusku leteckou dopravu.

Evropská unie a některé další státy o víkendu dohodly přísné sankce vůči Rusku za jeho invazi na Ukrajinu. Ty nejzávažnější se týkají odpojení většiny ruských bank od globálního platebního systému SWIFT, což bankám znemožňuje provádět transakce se zahraničím.

Nervozitu na trhu zvyšuje i nedělní oznámení, že ruský prezident Vladimir Putin nařídil kvůli agresivním prohlášením členských zemí NATO uvést jaderné síly do vysokého stupně bojové pohotovosti.

Reklama

Doporučované