Hlavní obsah

Evropské akcie rostly nejvíce za půl roku. Postrčila je ECB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Evropská centrální banka nejspíš ukončila zvyšování sazeb, což podpořilo akcie v eurozóně. Britský vývojář čipů Arm mezitím prožil úspěšný debut na americké burze a jeho akcie první den zpevnily o čtvrtinu.

Článek

Evropské akciové trhy ve čtvrtek zažily nejlepší obchodní den za půl roku. Nahoru je vytáhlo rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB). Ta sice znovu navýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na rekordní úroveň, současně však naznačila, že sazby už nahoru nejspíš dále nepůjdou.

Pokud centrální banka naznačí konec cyklu zvyšování sazeb, akciové trhy to zpravidla vnímají pozitivně. Pro firmy to totiž znamená, že se jim už nebudou dále prodražovat náklady na půjčky, což může podpořit podnikání a investice.

Akciové trhy v eurozóně se tak po čtvrtečním zasedání zazelenaly. Jeden z hlavních akciových indexů Stoxx 600 posílil o 1,52 procenta a zaznamenal nejvýraznější nárůst za šest měsíců. V růstu pokračoval i během páteční obchodní seance.

Hlavní index německých akcií DAX si ve čtvrtek připsal 0,97 procenta. Pozitivní nálada panovala také v Paříži, kde sledovaný index CAC 40 rostl o více než jedno procento. Index londýnské burzy FTSE 100 pak zvýšil svou hodnotu o takřka dvě procenta.

Růst evropských akcií navíc pokračuje i v pátek, oporou jsou pozitivní ekonomická data z Číny. Obavy z výkonu čínské ekonomiky se tak mohou zmenšovat, a to především díky opatřením tamní vlády na podporu hospodářství země.

„Trhy se v zásadě radují, že je to konec cyklu. Proto i na zvýšení sazby o čtvrt procentního bodu reagují silným růstem,“ uvedla podle agentury Reuters k oznámení ECB analytička Pooja Kumraová ze společnosti TD Securities.

„Shrnuto, podtrženo, čtvrteční zvýšení úrokových sazeb bylo v podání ECB s velkou pravděpodobností tím posledním v rámci cyklu zpřísnění měnové politiky. Předpokládáme, že ekonomika eurozóny bude v nejbližších kvartálech pod stále intenzivnějším tlakem, zatímco trend poklesu inflace by měl znovu zrychlit,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

„To však neznamená, že se otevře prostor pro nižší sazby. Jak ostatně naznačuje nová prognóza ECB, inflace zůstane nad dvouprocentním cílem po delší dobu, což si dle našeho názoru vyžádá stabilitu sazeb na současných restriktivních úrovních až do druhé poloviny roku 2024,“ dodal.

Silný start čipaře

Pozitivní nálada z Evropy se posléze přesunula také na burzy do Spojených států, kde hlavní indexy taktéž solidně rostly. Pozornost investorů se přitom upínala především směrem k britskému vývojáři čipů Arm, pro nějž byl čtvrtek prvním obchodním dnem na technologické burze Nasdaq.

A byl to velkolepý debut. Akcie zakončily obchodování na ceně 63,59 dolaru za akcii, což je téměř o 25 procent výše oproti ceně stanovené pro primární veřejnou nabídku neboli IPO. To firmu ocenilo na 65 miliard dolarů (přibližně 1,5 bilionu korun).

Finanční ředitel společnosti Arm Jason Child v rozhovoru pro televizní stanici CNBC uvedl, že společnost prodala akcie v hodnotě 735 milionů dolarů skupině strategických investorů, kterou tvoří společnosti Apple, Google, Nvidia, Samsung, AMD, Intel, Cadence, Synopsys, Samsung a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. Svědčí to o vlivu společnosti Arm mezi čipovými společnostmi, které se při návrhu a výrobě vlastních čipů spoléhají na její technologie.

„Chtěli jsme se ujistit, že máme různorodý soubor akcionářů,“ řekl Child.

Vstup Arm na burzu by mohl přivést zpět k životu aktuálně skomírající trh s primárními emisemi akcií. Několik významných startupů za poslední rok odložilo plány na prodej akcií na burze kvůli přílišnému kolísání cen, válce na Ukrajině i rostoucím nákladům na úvěry.

Další na řadě

Úspěšný start britské firmy ovšem dává podle agentury Reuters naději, že situace by se mohla pomalu obracet k lepšímu.

„Je to opravdu úspěšné IPO,“ řekl Reuters Salman Malik, partner investiční společnosti Anson Funds z kanadského Toronta. „Jednak bude mít pozitivní dopad na zájem o nabídku akcií a také potvrdí, že téma umělé inteligence je pro investory stále živé.“

V nadcházejících týdnech má na burzu vstoupit hned několik společností. Jednou z nich je i americká společnost Instacart, která provozuje rozvážku potravin. Ta má v plánu od investorů získat až 660 milionů dolarů. Firma oznámila, že investorům nabídne 22 milionů akcií v ceně 28 až 30 dolarů za kus, což by mohlo společnost ohodnotit na téměř deset miliard dolarů.

Ještě před několika dny přitom společnost počítala s nabídkou v rozmezí 26 až 28 dolarů za akcii. Společnost navnadil právě úspěšný debut společnosti Arm, který poukazuje na investorský apetit po IPO, píše deník The Wall Street Journal.

Společnost Instacart už na konci minulého měsíce oznámila, že mezi její investory se zařadí nápojový gigant PepsiCo, který nakoupí akcie firmy za 175 milionů dolarů.

Reklama

Doporučované