Hlavní obsah

Philips levně urovnal nepříjemný spor. Akcie vyskočily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: perthstagedtosell, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Po urovnání sporu za škody na zdraví způsobené dýchacím přístrojem vykázala společnost Philips rekordní výsledky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Společnost Philips si může po dlouhé době oddechnout. Za urovnání nároků na náhradu škody na zdraví v souvislosti s přístrojem pro léčbu spánkové apnoe zaplatí v USA „pouze“ 1,1 miliardy dolarů (zhruba 26 miliard Kč). Ukončila tak nejistotu, která v posledních třech letech snižovala její tržní hodnotu. Philips o tom informoval v tiskové zprávě spolu s výsledky hospodaření.

Dohodnutý obnos je výrazně nižší, než se předpokládalo. Analytici agentury Bloomberg původně očekávali částku v rozmezí dvou až 4,5 miliardy dolarů. Podle výpočtů Bloombergu se nyní celkové náklady na stažení přístrojů pro léčbu spánkové apnoe pohybují kolem pěti miliard dolarů.

Také analytiky ze společnosti Barclays, které cituje agentura Reuters, konečné vyúčtování překvapilo. V krizové variantě totiž firmě hrozilo až deset miliard dolarů. Dohoda o urovnání podle nich přichází dříve, než se očekávalo, což uklidnilo obavy z vleklých soudních sporů.

Cena akcií podniku proto v reakci na zprávu vzrostla o více než třetinu, čímž se dostala na dvouleté maximum. Krátce před polednem si cenné papíry připisovaly zhruba 37 procent.

Obavy, že dýchací přístroje způsobí rakovinu

Firma dýchací přístroje stáhla z trhu v roce 2021 kvůli obavám, že se jejich pěnové části mohou rozložit a stát toxickými, potenciálně rakovinotvornými. Společnost však v rámci dohody nepřiznala žádné pochybení. Na otázku novinářů, zda účet za vyrovnání čekal vyšší, generální ředitel Roy Jakobs neodpověděl.

„1,1 miliardy dolarů je významná částka, ať už ji vyjádříte jakkoli. Je to důležité, abychom ukončili nejistotu a ujasnili si další postup,“ řekl novinářům Reuters.

Firma dnes také představila své finanční výsledky za první čtvrtletí. Její zisk před zdaněním, úroky a amortizací (EBITA) bez zahrnutí mimořádných položek vzrostl meziročně o osm procent na 388 milionů eur (téměř deset miliard Kč). Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na 361 milionů eur – a to byla pro akcie další vzpruha.

Podle FDA je analýza nedostatečná

Společnost Philips tvrdí, že používání vadných přístrojů nepřináší pacientům žádnou znatelnou újmu. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) přesto uvedl, že se nedomnívá, že je analýza dostatečná pro úplné vyhodnocení rizik, která uživatelům hrozí, a požádal společnost Philips o další testy. Společnost tedy pokračuje s prováděním toxikologických testů, píše agentura Bloomberg.

Přístroje jsou navrženy tak, aby vháněly do hrdla dodatečný vzduch a léčily tak obstrukční apnoe. Jde o onemocnění, které narušuje kvalitní spánek a může způsobit vážné srdeční problémy.

Uživatelé tvrdí, že vdechování pěny po jejím rozpadu představuje riziko vzniku rakoviny. Úředníci FDA v lednu uvedli, že obdrželi 561 hlášení o úmrtích, která mohou souviset s nefunkčními přístroji.

Philips kvůli těmto přístrojům nadále čelí žalobám v Evropě.

Doporučované