Hlavní obsah

Stačil jeden špatný klik a z burzy zmizelo 300 miliard eur

Foto: Shutterstock.com/Andrey_Popov

Ilustrační foto.

Reklama

Obchodník banky Citi se pravděpodobně uklikl a způsobil akciový výprodej. Během chvilky se z trhů po celé Evropě vypařilo asi 300 miliard eur.

Článek

V pondělí se při obchodování na švédské burze něco velmi ošklivě pokazilo. Akcie se najednou propadly o osm procent. Šoková vlna se během pěti minut rozběhla ze Stockholmu do dalších evropských metropolí a na krátký okamžik z nich vymazala zhruba 300 miliard eur, tedy 7,2 bilionu korun.

Jakmile se obchodníci oklepali ze šoku, došlo k rychlé korekci a začalo hledání viníka. Na incident upozornila agentura Bloomberg. Mluvčí burzy Nasdaq Stockholm podle ní uvedl, že střemhlavý pád nezpůsobily problémy na straně burzy.

„Naší první prioritou bylo vyloučit technické problémy v našich systémech a druhou prioritou bylo vyloučit vnější útok na naše systémy,“ řekl pro Bloomberg David Augustsson. „Je nám zcela jasné, že příčinou tohoto pohybu na trhu je velmi významná transakce provedená účastníkem trhu.“

Později se ukázalo, že za incidentem stál obchodník londýnské pobočky americké společnosti Citigroup. Ta uvedla, že obchodník udělal chybu při „zadávání transakce“. Jeho přešlap podle vyjádření „během několika minut“ banka odhalila a opravila.

„Navzdory všem vychytaným kontrolním systémům je obchodování stále z velké části manuální a lidská činnost. Takže chyby se dějí,“ řekl pro Bloomberg Oliver Scharping, portfolio manažer ve společnosti.

Burzy se sice během chvíle vrátily, pro Citigroup tím však potíže zdaleka nekončí. Šéfka banky Jane Fraserová se totiž snaží ústav očistit od pověsti globálního „troublemakera“ – tu mimo jiné posílil dva roky starý incident, při kterém bankéři omylem poslali věřitelům společnosti Revlon skoro miliardu dolarů. Následovala soudní bitva, při které se banka snažila vyplacené prostředky získat zpět.

Foto: Bloomberg.com

Bouře na stockholmské burze.

Kromě dalšího šrámu na pověsti však může pondělní přešlap zabolet i finančně, protože burza se nechala slyšet, že žádné obchody uzavřené na severských trzích rušit nebude. Nelze tedy vyloučit, že omylem uzavřený obchod skončí reálnou ztrátou.

Švédský lapsus Citigroup už podle zdrojů agentury Bloomberg prověřují regulátoři. A to jen pár dní poté, co se bance podařilo po deseti letech zbavit zvýšeného dohledu amerických úřadů kvůli nedostatečně účinným postupům v oblasti řízení rizik.

Index OMX Stockholm 30 nakonec převážnou část ztrát umazal a uzavřel obchodování o 1,9 procenta níže, což prakticky odpovídá propadu jiných evropských trhů.

„Je to dramatické, ale moderní struktura trhu znamená, že trhy mohou rychle korigovat,“ vysvětlil pro Bloomberg Anish Puaar, analytik ve společnosti Rosenblatt Securities.

Reklama

Doporučované