Hlavní obsah

Biden odpouští další půjčky, volby se blíží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Twitter @POTUS

Americký prezident Joe Biden.

Reklama

Bidenova administrativa oznámila, že odpustí studentům dalších 7,4 miliardy dolarů studentských dluhů. Zatím bylo odpuštěno 153 miliard dolarů u 4,3 milionu osob a pro mnohé mladé voliče je to argument, proč Bidena znovu volit.

Článek

Bidenova administrativa oznámila, že odpustí dalším dlužníkům studentské dluhy v celkové výši 7,4 miliardy dolarů.

„Je to pro mnohé dlužníky zásadní změna k lepšímu. Existuje mnoho těch, kteří si vzali půjčku, a i když pravidelně splácí, tak třeba po 15 letech dluží víc než na začátku,“ uvedl na dotaz SZ Byznys Jiří Pondělíček, amerikanista a politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Ministerstvo školství provedlo úpravy ve splátkových plánech závislých na příjmu, díky nimž bude dluh ve výši 3,6 miliardy dolarů odpuštěn více než 206 000 dlužníkům. Dalším 65 000 dlužníkům budou dluhy zrušeny díky opravám splácení řízeným ministerstvem školství. Kromě toho vládní program pro státní zaměstnance pomůže dalším 4600 dlužníkům.

„Splátky se totiž počítají jako procento z příjmu, ale to znamená, že valná většina těch, kteří pracují třeba ve státním školství, nedokáže pokrýt ani úroky, natož jistinu, takže jim dluh neustále roste. Je pro ně pak daleko těžší a v mnoha případech nemožné vzít si třeba půjčku na auto či hypotéku a využít dalších věcí, které jsou jinak běžnou součástí života Američanů,“ vysvětluje Pondělíček.

Biden chtěl odpustit 400 miliard, neprošlo to

Odpuštění dluhů existovalo již před Bidenovou vládou – a ty současné jsou relativně nízké.

„Zároveň je potřeba vnímat i kontext třeba v podobě tzv. Paycheck Protection Program. To byl systém půjček firmám v době pandemie covidu-19, aby měly na výplatu mezd. Podle analýzy, kterou zveřejnila rozhlasová stanice NPR, bylo 92 procent takových půjček částečně nebo úplně odpuštěno. Celkový objem půjček přitom byl téměř bilion dolarů,“ doplňuje Pondělíček.

Bidenova administrativa plní svůj slib z kampaně a dál usiluje o odpuštění menších částek studentských dluhů v rámci stávajících programů. Odpůrci návrhu na odpuštění dluhů na vysokých školách však argumentují, že to v konečném důsledku znamená zvýšení nákladů pro daňové poplatníky. A tvrdí, že by jednotlivci měli nést odpovědnost za své půjčky a podmínky, na které přistoupili.

Bidenův plán původně počítal s tím, že stát odpustí maximálně 20 000 dolarů na osobu, jenže tuto iniciativu zarazil Nejvyšší soud USA. Pokud by prošla, šlo by dohromady o 400 miliard dolarů.

„Výše současného odpouštění je skutečně malá v porovnání s celkovým dluhem. Nicméně minimálně symbolicky se Biden jistě snaží svým mladším voličům ukázat, že na ně nezapomněl,“ dodává Pondělíček. „Podle průzkumů by totiž mnozí právě z této skupiny, která mu v roce 2020 výrazně pomohla do Bílého domu, mohli v listopadu zůstat doma,“ dodal.

Původní Bidenův plán počítal s odpuštěním zhruba 400 miliard dolarů, jenže tato iniciativa ztroskotala u Nejvyššího soudu USA. Zatím se tak povedlo odpustit půjčky ve výši 153 miliard dolarů u 4,3 milionu dlužníků.

Reklama

Doporučované