Hlavní obsah

USA nalijí Intelu miliardy dolarů. Chtějí být čipovou jedničkou

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Americká vláda poskytne společnosti Intel 8,5 miliardy dolarů na výstavbu nových závodů, které vytvoří 30 000 pracovních míst. USA se tak chtějí vrátit na špici ve výrobě čipů.

Článek

Americký prezident Joe Biden ohlásil, že světový výrobce čipů Intel dostane od jeho vlády finanční podporu ve výši 8,5 miliardy dolarů. Za ně postaví nová zařízení ve státech Arizona, Ohio, Nové Mexiko a Oregon. Očekává se, že by se tak mohlo vytvořit 30 000 nových pracovních míst.

Bidenova iniciativa v Arizoně a dalších státech podle listu Financial Times (FT) souvisí s prezidentskými volbami, ve kterých by chtěl znovu zvítězit. Dle vysokých představitelů Bílého domu by se měla většina peněz rozdělit na menší částky.

Úředníci uvedli, že finanční prostředky pro Intel by měly začít proudit ještě letos, jakmile bude dohoda dokončena. Dle FT by se pravděpodobně mělo jednat o největší dotaci poskytnutou v rámci zákona o čipech a vědě z roku 2022.

Americká ministryně obchodu Gina Raimondová uvedla, že díky grantu budou USA na cestě ke splnění svého cíle. Spojené státy chtějí zajistit, aby měla země do roku 2030 pětinový podíl ve výrobě nejmodernějších čipů. Ministryně dodala, že brzy budou následovat granty pro další technologické společnosti.

Generální ředitel společnosti Intel Pat Gelsinger označil situaci za rozhodující okamžik pro USA a Intel zejména proto, že závod ve vývoji umělé inteligence vyžaduje stále výkonnější a sofistikovanější čipy.

Reklama

Související témata:

Doporučované