Hlavní obsah

Burzy se bojí ruské invaze. Klesají americké i evropské akcie

Foto: Shutterstock.com

Napětí na rusko-ukrajinské hranici stoupá. Ilustrační foto.

Reklama

Napětí kolem rusko-ukrajinského konfliktu se dále zvyšuje, což se již projevuje na předních světových burzách. Výrazně minulý týden oslabily akcie v USA, strach panuje také na burzách v Evropě.

Článek

Finanční trhy začínají být stále více nervózní z probíhajícího vývoje na rusko-ukrajinských hranicích, před kterým opět důrazně varují Spojené státy. Washington uvedl, že Rusko poblíž ukrajinské hranice shromažďuje další vojáky a že invaze může přijít kdykoli.

Strach z hrozícího velkého konfliktu děsí investory a burzy. Akcie ve Spojených státech v závěru minulého týdne druhý den po sobě prudce oslabily – za celý minulý týden přišel akciový S&P 500 o 1,82 procenta, Dow Jones o jedno procento a Nasdaq o 2,18 procenta.

Trhy jsou značně nervózní, nikdo totiž neví, jaké mohou být případné finální škody.
Tomáš Vlk, Patria Finance

Pokud by k rozsáhlému konfliktu skutečně došlo, projeví se to dále zcela jistě na akciových trzích, jak pro SZ Byznys uvedl Tomáš Vlk z Patria Finance. „Již nyní můžeme vidět, že trhy jsou značně nervózní, nikdo totiž neví, jaké mohou být případné finální škody. Na trzích tak momentálně vidíme výprodej rizikových aktiv, kam patří i akcie,“ tvrdí Vlk.

Po zahájení pondělního obchodování na evropských burzách se strach dostavil i zde. Hlavní index evropských akcií STOXX Europe 600 krátce po zahájení odepisoval 2,6 procenta. Indikátor sleduje vývoj na burzách v 17 zemích Evropy, včetně například Británie a Polska. O více než tři procenta pak odepisoval německý index DAX či rakouský ATX.

Zvýšená volatilita obvykle indikuje strach a investoři tak podle Tomáše Vlka z Patria Finance přesouvají své prostředky do takzvaných bezpečných přístavů. „Zájem investorů se aktuálně přesouvá do držení hotovosti, některých komodit či státních dluhopisů,“ uvedl Vlk.

Zdražení energií

Na konci minulého týdne se naopak zvyšovaly ceny ropy a dostaly se na maxima za více než sedm let. Investoři se totiž obávají, že pokud Rusko zahájí invazi na Ukrajinu, ochromí to jeho vývoz ropy a plynu, což by podle analytiků zvedlo cenu těchto surovin.

„Ropa a plyn patří mezi důležité ruské vývozní produkty. Případné sankce a omezení proudění těchto surovin do Evropy by bezpochyby poslalo ceny výš,“ uvedl analytik Patria Finance.

„Když už se zdálo, že covidová bouře odeznívá, začíná teď investory znervózňovat hrozba sílícího očekávání invaze na Ukrajinu,“ poznamenala hlavní analytička společnosti Hargreaves Lansdown Susannah Streeterová. „Dvojí trable v podobě hrozícího konfliktu a silného růstu cen ropy zřejmě povedou k prudkému poklesu důvěry mezi investory,“ citovala ji agentura Reuters.

„Myslím, že v případě války mezi Ruskem a Ukrajinou, bude 100 dolarů za barel téměř zaručeno,“ řekl serveru MarketWatch Phil Flynn, tržní analytik Price Futures Group.

„Kromě toho je také nutné poznamenat, že Ukrajina je významný producent pšenice, jakékoliv omezení produkce by bylo pro trhy velkým šokem a cena této obilniny by na burzách také výrazně zdražila,“ dodal Vlk.

Ruský plyn

Rusko dnes dodává Evropě přibližně 40 procent zemního plynu, a to převážně prostřednictvím plynovodů. Podle Oxfordského institutu energetických studií prošlo v loňském roce 22 procent plynu, který Rusko dodalo do Evropy – včetně Turecka – právě přes Ukrajinu. Proto je klíčová otázka, co by se stalo s těmito toky plynu v případě ruské invaze.

Většina analytiků se shoduje na tom, že v případě ruské invaze je vysoce nepravděpodobné, že by kterákoli strana chtěla narušit tok zemního plynu – všechny strany tím mohou ztratit příliš mnoho.

„Pokud by Evropská unie uvalila ekonomické sankce na Rusko, které by zastavily tok plynu do Evropy, celou situaci by to ještě zhoršilo,“ uvedl pro agenturu Reuters Michael Bradshaw, profesor globální energetiky na Warwick Business School.

Kromě ropy patří Rusko také mezi klíčové světové vývozce hliníku, jehož cena by v případě invaze dále výrazně zdražila. Již minulý týden vyšplhala na maximum za více než 13 let, na cenu 3 282 dolarů, a byla tak nejvýše od července 2008. Podle odhadu některých analytiků může stoupat ještě výše, a to nad 4 000 dolarů, zejména pokud by k invazi skutečně došlo, což může ochromit ruskou produkci či vývoz tohoto kovu.

Reklama

Doporučované