Hlavní obsah

Tři strategie, jak ochránit investice před možným konfliktem na Ukrajině

Foto: Shutterstock.com

Jak by měl investor chránit své portfolio v případě invaze? (Ilustrační snímek).

Reklama

Geopolitické napětí kolem Ruska a Ukrajiny dále narůstá. Potenciální vojenský konflikt může mít negativní dopad nejen na politiku a obyvatele, ale také na finanční trhy. Stratégové banky UBS radí, jak ochránit své portfolio.

Článek

Napětí na rusko-ukrajinských hranicích v posledních týdnech neustále narůstá, ruský prezident Vladimir Putin na hranice umístil již přes sto tisíc vojáků a americký ministr zahraničí Anthony Blinken mu „na oplátku“ slíbil jednotnou, rychlou a tvrdou reakci, pokud Rusko bude postupovat agresivně.

Kromě negativního politického dopadu by ruská invaze na Ukrajinu mohla podle jedné z největších švýcarských bank UBS vést k destabilizaci globálních akciových trhů. Již nyní je úroveň volatility (nestability) vysoká, i kvůli vyhlídce na zvýšení úrokových sazeb americkou centrální bankou (Fed).

Invaze ruských sil na Ukrajinu zůstává pro trhy i nadále rizikovou událostí.
Stratégové UBS

„Invaze ruských sil na Ukrajinu zůstává pro trhy i nadále rizikovou událostí,“ napsali stratégové UBS v čele s investičním ředitelem Markem Haefelem ve zprávě. Dodali však, že plná invaze vojsk na Ukrajinu není příliš pravděpodobná. Nicméně, pokud by se tak stalo, politické a hospodářské dopady by mohly být katastrofální.

„Pro Rusko by tvrdé sankce mohly znamenat citelné zhoršení životní úrovně jeho obyvatel, Západu by zase významně chyběly ruské komodity, což by vedlo k hlubokým ekonomickým dopadům,“ uvedli stratégové.

Stratégové UBS ale zdůraznili, že řešení vyhrocené situace může diplomatům trvat ještě dlouho, a to zase může vést k přetrvávající nejistotě na trzích i v příštích několika měsících.

„Předpokládáme, že diplomatické úsilí povede ke stabilizaci situace a nakonec i uvolnění napětí. Může to ale trvat několik měsíců, během kterých může dojít k dílčím konfliktům, například akcím separatistů na Ukrajině, ruských speciálních sil nebo kybernetickým útokům,“ uvedl Haefeleho tým.

V každém případě, trhy může zasáhnout zvýšená volatilita, na kterou by měli být investoři připraveni. Banka UBS ve své zprávě nastínila tři strategie, kterými se mohou drobní investoři řídit v ochraně svých portfolií před potenciálním vojenským konfliktem.

Diverzifikace

Haefeleho tým ve zprávě uvedl, že aktuálně není vhodné sázet příliš na ruské akcie. „Nadměrná expozice vůči politicky rizikovým regionům zvyšuje riziko v portfoliích. To můžeme vidět na ruských akciových indexech, které od října klesají asi o 20 procent,“ uvedli stratégové.

Rusko dodává kolem 40 procent zemního plynu do Evropy a ceny již výrazně vzrostly. Narušení dodávek, ať už z jakéhokoliv důvodu, by mohlo způsobit u komodit cenový šok.
Stratégové UBS

Banka tak spíše doporučila investovat do energetických akcií a komodit. Rusko má v těchto sektorech ústřední roli, je totiž významným vývozcem komodit. Jeho kroky by tak mohly vyvolat výrazný posun cen vzhůru, zejména pak na trhu s ropou.

„Rusko dodává kolem 40 procent zemního plynu do Evropy a ceny již výrazně vzrostly. Narušení dodávek, ať už z jakéhokoliv důvodu, by mohlo způsobit u komodit cenový šok,“ uvedl Haefeleho strategický tým.

Přemýšlejte v dlouhodobém horizontu

Ve zprávě švýcarská banka také uvedla, že teoreticky by měla existovat nízká korelace mezi událostmi na Ukrajině a pohybem hlavních amerických indexů, jakými jsou S&P 500 a Nasdaq. Nicméně takto závažné politické konflikty často investory vyděsí, což vede k velkým výprodejům akcií.

UBS tak investorům doporučuje, aby přemýšleli v delším časovém horizontu a nadále drželi akcie, pokud možno v sektorech, na které nemá současné geopolitické napětí zásadní vliv.

Stratégové ale zároveň poznamenali, že geopolitické šoky historicky otřásaly finančními trhy jen relativně krátce. „Největší riziko pro portfolia představovala spíše než samotná událost přehnaná reakce investorů,“ říkají.

Tím banka poukázala například na íránsko-iráckou válku v roce 1979, libyjskou občanskou válku v roce 2011 nebo na severokorejské raketové testy v roce 2016. Tyto události podle UBS neodstartovaly trvalý pokles akciového trhu.

Zaměřte se na výkonnější sektory

V závěru zprávy banka se sídlem v Curychu uvedla, že investoři se mohou připravit na potenciální ruskou invazi investicemi do sektorů, jejichž akcie by mohly těžit z následného růstu cen energií a komodit.

Tři strategie podle UBS

  1. Diverzifikovat a nesázet na ruské akcie, protože ty dlouhodobě klesají.
  2. Přemýšlet dlouhodobě – akciové trhy můžou výrazně klesnout, ale jen na krátkou dobu.
  3. Zaměřit se na trh s komoditami, především souvisejícími s energiemi, a na sektor kyberbezpečnosti.

„Investoři, kteří chtějí své portfolio zajistit, mohou uvažovat o sázkách na energetické společnosti, které by mohly profitovat z rostoucích cen komodit. Tento sektor vnímáme jako atraktivně ohodnocený,“ uvedl tým UBS.

Z rusko-ukrajinského napětí by mohly podle UBS profitovat i kybernetické společnosti zabývající se bezpečností. „V případě vyhroceného konfliktu, kde hraje svou roli rovněž kybernetická válka, by mohly kybernetické společnosti obecně získat podporu, a jejich akcie by tak mohly růst,“ tvrdí stratégové banky.

Banka UBS nedávno nazvala kybernetickou bezpečnost jako jednu z převratných oblastí technologií, kterou je třeba sledovat. „Tento sektor poroste v příštích pěti letech přibližně o deset procent ročně,“ odhadují v závěru stratégové banky.

Reklama

Doporučované