Hlavní obsah

Nejde jen o plyn. Válka na Ukrajině by zdražila i chleba a čipy

Foto: ČTK

Ceny obilovin a nerostů zřejmě porostou. Ilustrační foto

Reklama

Ukrajina patří mezi hlavní vývozce obilovin a nerostů. Současná krize tak možná ovlivní celosvětové dodávky pšenice nebo třeba neonu, který je důležitý pro výrobu čipů.

Článek

Rusko-ukrajinský konflikt hýbe s cenami ropy a plynu, dopady na energetiku ale nebudou jediným důsledkem konfliktu na Ukrajině. Podle analytiků, které oslovil zpravodajský server CNBC, dojde k narušení řady dodavatelských řetězců, protože Rusko a Ukrajina patří i mezi velké vývozce kovů a jiných komodit.

Krize se tak může projevit třeba na dodávkách obilovin, především pšenice a ječmenu. „Ukrajina je považována za ‚chlebník Evropy‘ a invaze může mít za následek tvrdý zásah do potravinového dodavatelského řetězce,“ řekl Alan Holland, generální ředitel a zakladatel technologicko-analytické společnosti Keelvar.

Napětí mezi Ruskem a Ukrajinou nabírá v posledních dnech na obrátkách, především poté, co ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že uznává nezávislost takzvaných lidových republik na Donbase.

Dlouhodobý konflikt by mohl na podzim způsobit nedostatek chleba.
Alan Holland, generální ředitel technologicko-analytické společnosti Keelvar

Ukrajina produkuje pšenici, ječmen a žito, na které spoléhá velká část Evropy. Podle analytiků je také velkým producentem kukuřice. „Přestože do sezóny sklizně zbývá ještě několik měsíců, dlouhodobý konflikt by mohl na podzim způsobit nedostatek chleba, čímž by se zvýšily spotřebitelské ceny,“ řekl Holland.

Čína spoléhá na ukrajinskou kukuřici

Narušení dodávek se ale promítne i mimo Evropskou unii, protože řada národů na Blízkém východě a v Africe také spoléhá na ukrajinskou pšenici a kukuřici. Podle Dawn Tiuraové, ředitelky společnosti Sourcing Industry Group, se může přerušení dodávek neblaze projevit na potravinové bezpečnosti v těchto oblastech.

„Mezi velké příjemce ukrajinské kukuřice patří i Čína. Ukrajina v roce 2021 dokonce předčila Spojené státy a stala se hlavním dodavatelem kukuřice do Číny,“ řekla Tiuraová.

Podle Pera Honga, analytika poradenské firmy Kearney, by se růst cen potravin mohl zhoršit s dalšími cenovými šoky. „Zvláště pokud by se hlavní zemědělské oblasti na Ukrajině zmocnili loajalisté Ruska,“ dodal pro server CNBC. Poukázal také na to, že Rusko je největším světovým vývozcem pšenice. Společně s Ukrajinou představují zhruba 29 procent celosvětového exportního trhu pšenice.

Případné narušení dodávek zemního plynu z Ruska by navíc mohlo ovlivnit výrobu energeticky náročných produktů, jako jsou hnojiva. To by znamenalo další ránu pro zemědělství.

Krize se může promítnout i na výrobě čipů

Vedle obilovin vyváží Ukrajina řadu dalších komodit. Krize však zasáhne tamní exportéry i kvůli poklesu hřivny, ukrajinské měny. „Od té doby, co se ruští vojáci začali shromažďovat u hranic, pozorujeme, že hodnota ukrajinské měny klesá. To zvýší náklady na tamní vývoz,“ dodala Tiuraová.

Rusko-ukrajinský konflikt se navíc zřejmě podepíše i na výrobě čipů nebo automobilů. Ukrajina je totiž dodavatelem mnoha surovin, nerostů, chemických produktů či strojů. Rusko zase drží v rukách 10 procent světových zásob mědi a je podle analytika Honga i hlavním producentem niklu a platiny.

Nikl je klíčovou surovinou používanou v bateriích elektrických vozidel a měď se široce používá při výrobě elektroniky a stavbě domácností. „Rusko vyváží řadu prvků nezbytných pro výrobu polovodičů, proudových motorů a automobilů. A americký čipový průmysl se zase silně opírá o neony z Ukrajiny,“ řekl analytik Hong.

Reklama

Doporučované