Hlavní obsah

Po letech na evropské scéně. Křetínský si šel do Londýna pro 12 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Daniel Křetínský.

Reklama

Energetický a průmyslový holding Daniela Křetínského a Patrika Tkáče se po 11 letech vydal pro finanční prostředky na londýnský trh. Váhání zahraničních investorů však půjčku prodražilo.

Článek

Pro Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského a Patrika Tkáče je to velký návrat na mezinárodní scénu. Firma, která v současnosti patří mezi největší v Česku, se po dlouhé pauze vydala pro financování mimo Českou republiku.

V pondělí se jí v Londýně podařilo upsat emisi pětiletých seniorních nezajištěných dluhopisů se splatností v roce 2028 ve výši 500 milionů eur, tedy zhruba 12 miliard korun. Naposledy vydávala v zahraničí eurové dluhopisy před 11 lety.

„EPH se postupně vyvinul do jedné z největších evropských utilit. Společnosti této velikosti standardně vydávají dluhopisy na mezinárodním trhu jako součást svého financování. EPH zde není výjimkou, a proto vstoupil na mezinárodní trh s dluhopisy,“ uvedl pro SZ Byznys ředitel komunikace Daniel Častvaj.

Skupina má v současnosti většinu ze svého zadlužení ve formě úvěrů od bank. Na těchto úvěrech, které byly v druhé dekádě 21. století extrémně levné, úrok se často pohyboval pod jedním procentem ročně, EPH vyrostl a pomocí dluhu kupoval většinu firem, které do holdingu dnes patří.

Po pandemii však začaly centrální banky v rámci boje s inflací zvyšovat úrokové sazby a bankovní dluh, který je navázaný na výši úrokových sazeb centrálních bank, se začal prodražovat.

„Co se odklonu od bankovního financování týče, lze konstatovat, že finanční domy jsou ESG metrikami posedlé ještě více než fondy, které nakupují dluhopisy. Proto je smysluplné zdroje financování diverzifikovat,“ říká portfolio manažer Cyrrusu Tomáš Pfeiler.

Děkujeme za spolupráci

Hlavním partnerem je Burza cenných papírů Praha, partnery projektu jsou ČSOB, Galileo Corporation, Orlen Unipetrol, Deloitte a Kunsthalle.

EPH má v plánu postupně „překlopit“ svůj bankovní dluh do dluhopisů, kde může získat výhodnější podmínky. Sama skupina uvádí, že do budoucna cílí na poměr 70 procent zadlužení v dluhopisech a 30 procent v bankovním dluhu. Zároveň plánuje vydávat dluhopisy na úrovni celé skupiny, nikoli v dceřiných firmách jako dosud.

V minulých letech vydal EPH eurové dluhopisy přes jednu z jeho dceřiných společností, EP Infrastructure, ale probíhalo to v Česku.

125 miliard korun dluhu

Čisté zadlužení EPH v polovině letošního roku dosahovalo 5,1 miliardy eur, tedy 125 miliard korun. Je to relativně konzervativní zadlužení, protože hrubý provozní zisk EBITDA kvůli energetické krizi vyrostl na 4,5 miliardy eur – na české poměry nevídanou ziskovost.

Prodej dluhopisů v Londýně však neproběhl bezproblémově. EPH oznámil záměr vydat cenné papíry už v polovině října, ale kvůli nejistotě na trzích způsobené nejistotou ohledně dalšího postupu centrálních bank a také válkou v Izraeli byl odložen.

„Zkoušeli to už před 14 dny a raději to odvolali. Místní klienti v Česku mají nakoupeno dost dluhopisů EPH v korunách, zahraniční investoři pak mají problém s ESG profilem skupiny,“ uvedl pro SZ Byznys investiční bankéř pod podmínkou anonymity.

Pod EPH patří množství dceřiných společností po celé Evropě, od elektráren na biomasu v Itálii přes obchodování s komoditami v České republice až po těžbu uhlí v Německu.

Kromě toho, že dluhopisy nenakupovali čeští investoři, kteří většinou domácí firmy hodně podpoří, má podle serveru Global Capital v současnosti problém získat přízeň mezinárodních investorů vše, co souvisí se střední a východní Evropou. EPH navíc nebyl 11 let na londýnském trhu, takže investoři nevěděli, jak dluhopisy správně nacenit. EPH nakonec prodal dluhopisy s kuponem (pevným výnosem) ve výši 6,651 procenta.

„Na eurovou emisi vydanou velkou skupinou vnímám výnos jako vysoký. Zřejmě vychází z narůstající antipatie investorů vůči firmám, které nemají silné ESG skóre,“ dodal Pfeiler.

Podle Častvaje nicméně transakce probíhala standardně. „Načasování bylo primárně ovlivněno vývojem na mezinárodních trzích, který byl v posledních týdnech velmi volatilní. Upsalo se 500 milionů eur, tedy celý zamýšlený objem,“ uvedl mluvčí EPH.

Pro eurové úvěry si na zahraniční trhy nechodí mnoho tuzemských firem. V poslední době vydaly v zahraničí eurové dluhopisy Česká spořitelna, České dráhy, ČEZ a telekomunikační firma Cetin ze skupiny PPF.

Reklama

Doporučované