Hlavní obsah

ČNB zachraňuje kurz koruny. Českou měnou otřáslo Michlovo jmenování

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Nový guvernér ČNB Aleš Michl.

Reklama

Česká národní banka rozhodla v reakci na výrazné oslabení koruny zahájit intervence na devizovém trhu.

Článek

Bankovní rada České národní banky na čtvrtečním mimořádném měnovém zasedání rozhodla kvůli výraznému oslabení kurzu koruny z posledních dní zahájit intervence na devizovém trhu. Banka o tom informovala na webu.

Podle ČNB je cílem nepřipustit dlouhodobější oslabení kurzu koruny v situaci vysoké inflace. Banka zároveň po dobu intervencí pozastavila program odprodeje části výnosů z devizových rezerv.

ČNB v této souvislosti upozornila, že má k dispozici velké devizové rezervy, a to i v mezinárodním srovnání. „Bližší informace k prováděným operacím na trhu nebude ČNB sdělovat,“ uvedla centrální banka. Nezveřejnila tedy velikost balíku deviz, které vrhla na trh, aby skoupila korunu a tak ji posílila.

Koruna vůči oběma hlavním světovým měnám oslabuje několik dní. Důvodem oslabení jsou mimo jiné informace o jmenování Aleše Michla guvernérem ČNB, který je odpůrcem současného cyklu zvyšování úrokových sazeb.

Foto: Patria Finance, Seznam Zprávy

Vývoj kurzu koruny v posledních pěti dnech.

Koruna po oznámení intervencí odmazává k euru denní ztráty a posiluje vůči němu o 0,9 procenta na 25,16 koruny za euro.

Od pevnější koruny si bankéři v ČNB slibovali, že jim pomůže zvládnout historicky nejvyšší inflaci. Za eura a dolary totiž Česko dováží například rekordně drahé energie – silnější kurz koruny pak znamená, že Česko potřebuje méně korun na jejich dovoz.

Avšak platí to i naopak, prudké oslabení v situaci, kdy ceny už tak velmi rychle rostou, situaci ještě zhorší.

„Se jmenováním Aleše Michla guvernérem ČNB domácí měna poklesla až k hranici 25,46 koruny za euro. Trhy reagovaly na předpoklad, že nový šéf centrálních bankéřů bude zastávat spíše střídmější postoj ke zvyšování sazeb. Jeho slovo získá na důležitosti, a proto je možné, že sazby jsou nyní na svém maximu,“ říká pro SZ Byznys analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

„Dlouhodobým cílem českých centrálních bankéřů je mít silnou korunu. To se v posledních hodinách nabouralo, a tak ČNB oznámila, že provedla intervence ve prospěch domácí měny,“ dodává Volf.

„Koruna okamžitě posílila. Je možné, že v dalších dnech se díky intervencím dostane hlouběji pod 25korunovou hladinu. V případě jakéhokoli jestřábího komentáře z úst Aleše Michla by koruna posilovala o to rychleji,“ říká analytik.

„Po oznámení intervencí česká koruna atakovala hranici 25 korun za euro. Ve středu, po potvrzení informace z minulého týdne o jmenování nového guvernéra ČNB Aleše Michla, česká koruna oslabila až na hranici 25,45 korun za euro, kde se držela až do čtvrtečního dopoledne,“ komentuje pro SZ Byznys vývoj kurzu Tomáš Kudla, obchodní ředitel pro ČR a SK společnosti Ebury, která se zabývá prognózami měnových kurzů.

„Dle naší předpovědi na toto oslabení začala ČNB intervenovat a uměle posilovat českou korunu, což je logický krok na aktuální situaci v boji proti inflaci. Jejich hlavním cílem je zajištění cenové stability, a ta je v případě slabší koruny a cen dováženého zboží ve stále větším ohrožení,“ říká Kudla.

„Nevíme kolik devizových rezerv na tyto intervence ČNB vyčlení, ale stále disponuje jednou z nejvyšších devizových rezerv v poměru k HDP,“ shrnuje Kudla.

Reklama

Doporučované