Hlavní obsah

Koruna ignoruje všechny předpovědi a dále láme rekordy

Foto: Shutterstock.com

Koruna je pevná, letos ji prý ale čeká oslabení. Ilustrační foto.

Reklama

Podle odhadů ekonomů má česká měna v letošním roce klesat na slabší hodnoty. Zatím ale koruna veškeré prognózy zvesela ignoruje a postupně si naopak razí cestu k ještě silnějším úrovním.

Článek

Polský zlotý a maďarský forint letos vůči euru posílí, česká koruna se vydá opačným směrem a k jednotné evropské měně naopak oslabí. Alespoň tak to odhaduje agentura Reuters na základě svého nového průzkumu mezi tržními stratégy.

Forintu a zlotému by měly v růstu pomoci očekávané nižší ceny plynu a také slabší dolar, za který se většina surovin, včetně plynu, nakupuje. Pozitivním faktorem by pro ně měl být rovněž obnovený přístup ke zmrazeným miliardovým prostředkům ve fondech Evropské unie.

Měny středoevropských států zahájily rok 2023 velmi slibně. Poptávku po rizikovějších aktivech, kam zmíněné měny patří, může ale podle Reuters zhatit očekávání, že úrokové sazby ve Spojených státech budou muset zůstat na vyšších úrovních delší dobu, aby tamní boj s inflací byl ve finále úspěšný.

Vyšší úrokové sazby v USA totiž budou mít patrně pozitivní vliv na americký dolar, který bude v očích investorů atraktivnější měnou právě díky vyššímu úročení. Obecně platí, že posilující dolar je negativní zprávou pro rizikovější středoevropské měny, které se dostávají pod prodejní tlak.

Výhled pro českou korunu je v porovnání se zlotým a forintem poněkud pesimistický. Analytici osloveni agenturou Reuters předpokládají, že tuzemská měna do konce roku oslabí na úroveň 24,30 EUR/CZK, což je přibližně o 2,4 procenta slabší úroveň proti současnému kurzu 23,74 EUR/CZK.

Co stojí za posílením koruny a co bude klíčové pro její další vývoj?

S letošním oslabením koruny počítá i Česká národní banka (ČNB), která podle nejnovější prognózy vidí průměrný kurz k euru na úrovni 24,50 EUR/CZK. Průzkum České bankovní asociace z minulého čtvrtka vidí letos průměrný kurz EUR/CZK na úrovni 24,20, což se shoduje s předpovědí Ministerstva financí. Letošní oslabování koruny očekává i několik tuzemských bank.

Vzhůru k maximům

Současná realita je ale poněkud jiná a „svalnatá“ koruna, navíc opřená o podporu ČNB, která je v případě potřeby připravena korunu posílit, si s predikcemi zřejmě hlavu neláme.

To je dobrá zpráva, protože silná domácí měna pomáhá tlumit inflaci zlevněním dováženého zboží, včetně energetických surovin. Tradičně pozitivní je efekt silnější koruny i pro české turisty, kterým zlevňuje pobyty v zahraničí. Naopak problémem může být silná koruna pro tuzemské exportéry, jimž snižuje konkurenceschopnost. Zboží totiž většinou prodávají za eura nebo dolary a při jejich směně na koruny, kterými platí zaměstnance, dostanou méně.

Měna, která nedávno oslavila třicetiny, tak alespoň prozatím všechny předpovědi ignoruje a postupuje na stále silnější úrovně. Minulý týden ve čtvrtek se vůči euru dostala na nejsilnější úrovně za posledních 14 a půl roku. K překonání absolutního rekordu ale koruně stále chybí několik desítek haléřů. Na začátku třetí červencové dekády roku 2008 zpevnila až na 22,97 EUR/CZK.

Na historická maxima se však česká měna nedávno přeci jen podívala. Bylo to v minulém týdnu proti polské a švédské měně. Za jeden zlotý dají Češi v současné době méně než pět korun. Za jednu švédskou korunu pak přibližně 2,13 českých korun.

„Nedávné posílení forintu a koruny se zdá být trochu přehnané. Očekáváme proto, že tyto měny budou v nadcházejících měsících bojovat s tím, jak globální ekonomika vstoupí do recese a ochota investorů podstupovat riziko opadne,“ uvedl Liam Peach, hlavní ekonom pro rozvíjející se trhy z Capital Economics.

Forint se zlotým dále posílí

Nejlépe ze středoevropských měn by si měl dle průzkumu Reuters vést polský zlotý. Analytici očekávají, že k jednotné evropské měně v průběhu roku posílí na úroveň 4,50 EUR/PLN ze současné hodnoty 4,78 EUR/PLN.

„Příběh eura a zlotého je pro letošní rok postaven na očekávání, že americký dolar bude oslabovat. Je rovněž založen na předpokladu, že polská ekonomika si povede lépe a lépe s každým čtvrtletím tohoto roku,“ uvedl pro agenturu Reuters analytik finančních trhů v Bank Millennium Mateusz Sutowicz.

Ekonomka polské banky BOS Aleksandra Swiatkowská pak dodává, že zlotý posílí i díky získání přístupu k zadrženým fondům EU kvůli sporu o právní stát. „Nejdůležitější neznámou je situace kolem evropských fondů. Předpokládáme však, že prostředky budou uvolněny, což silně podpoří naši měnu,“ domnívá se ekonomka.

Maďarský forint si proti euru letos vede také slušně, když od začátku roku přidává téměř tři procenta na úroveň 388,39 EUR/HUF. Trhy předpokládají, že měnová politika maďarské centrální banky zůstane utažená a že vláda vyřeší spory s EU ohledně nezávislosti soudů, akademických svobod, práv LGBT a azylového systému, které blokují finance z Bruselu.

„Centrální banka Maďarska potvrzuje svůj jestřábí záměr a my očekáváme, že se dočkáme dalších pokroků ve vyjednávání s EU,“ řekl Peter Virovacz, hlavní ekonom ING v Budapešti.

Jestřábi a holubice

Holubice – Centrální bankéři preferující hospodářský růst před nízkou inflací. Většinou se užívá ve spojení s měnovou politikou. Měnové holubice mají tendenci prosazovat nižší úrokové sazby.

Jestřábi – Centrální bankéři preferující nízkou inflaci před hospodářským růstem. V praxi měnové politiky to zpravidla znamená, že měnoví jestřábi mají tendenci prosazovat vyšší úrokové sazby.

„Podle našeho názoru mají ceny plynu v prvním čtvrtletí roku stále prostor k poklesu, a právě forint z toho může v rámci střední a východní Evropy těžit nejvíce,“ odhaduje v závěru ekonom.

Reklama

Související témata:

Doporučované