Hlavní obsah

Akciové trhy začaly rok nejlépe za desítky let, ale pozor na předčasnou euforii

Foto: Shutterstock.com

Úvod roku akcie nastartovaly solidními růsty. Ilustrační foto

Reklama

Po chmurném výsledku loňského roku, kdy akciové indexy skončily často i přes deset procent v minusu, přinesl úvod roku 2023 naprostý opak a investoři si odmazali část loňských ztrát. Ale pozor, vyhráno rozhodně nemají.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po negativním závěru roku 2022 přišla v lednu se silným růstem na akciových trzích citelná změna. Na vyšší hodnoty se posunuly jak akcie ve Spojených státech, tak na domácí burze v Praze. Silný lednový růst amerických akcií byl tažen zejména tituly, které v loňském roce utrpěly nejvýraznější ztráty.

Hlavní americký index S&P 500 dokázal po dlouhé době zdolat významné cenové překážky, přičemž od začátku roku vzrostl o více než osm procent. Lednový růst byl pro index dokonce druhým nejlepším za poslední tři desetiletí.

Technologický trh Nasdaq dokonce předvedl jeden z největších krátkodobých růstů v tomto století. Od svého minima z konce loňského roku už dokázal vzrůst o více než 20 procent, čímž naplňuje definici býčího (rostoucího) trhu. Pozadu nezůstává ani index PX pražské burzy, ten je od ledna výše o 13 procent.

Býčí trh

  • Býčí trh je termín používaný pro růst cen na akciových trzích. Býčím trhem lze obvykle označit situaci, kdy cenové zisky akcií z posledního minima překonají 20 procent. Býčí trhy obvykle probíhají, když ekonomika posiluje, nebo je již silná.
  • Fenomén býčího trhu je pravděpodobně pojmenován podle způsobu, jímž býk útočí – při útoku nabírá svou oběť na rohy směrem vzhůru.

Zdroj: Investopedia

Za úspěšným startem do nového roku stojí řada faktorů. Jedním z nich je menší obava z recese, což vyplývá z útlumu restriktivních opatření v Číně. Trhy v Evropě pak hnaly nahoru především klesající ceny energií.

K tomu můžeme připočíst i rostoucí očekávání „bezproblémového“ ochlazování inflace v USA, díky čemuž si americká centrální banka (Fed) možná už ke konci roku dovolí snižovat sazby. Trhy nyní očekávají jejich pokles o půl procentního bodu z očekávaného vrcholu kolem pěti procent v následujících měsících.

„Podle nejnovějších makroekonomických dat se zdá, že americkou ekonomiku zatím nečeká recese,“ uvedl například analytik Portu Lukáš Raška. „Ještě v loňském roce se zdála jako nevyhnutelná. Nejnovější čísla ale naznačují, že vrchol inflace, alespoň v USA, je za námi. To jsou pro trhy dobré zprávy,“ dodal.

Svou roli mohl sehrát i takzvaný lednový efekt, který poukazuje na statisticky vyšší růst ceny akcií během prvního měsíce v roce. Někteří analytici tvrdí, že se jedná o reakci na častý pokles akcií v prosinci (v USA způsobený odprodáváním ztrátových aktiv, aby investorům klesla daňová povinnost). Jiní zase odhadují, že důvodem lednového efektu je investování obdržených zaměstnaneckých bonusů.

„Nikdy nebojuj s Fedem“

Ať už jsou důvody jakékoliv, jedno je jasné – akciové trhy zdaleka vyhráno nemají, jak poznamenává investor Ondřej Hartman z tradingového portálu FXstreet.cz

„I přes zvýšení úrokových sazeb hlavními centrálními bankami nebo varování jejich představitelů, že inflační epizoda zdaleka není za námi, se investoři hrnou do nákupů rizikových aktiv jako v období, kdy byly úroky nulové. Základní poučka přitom říká: ‚Nikdy nebojuj s Fedem‘. Pokud americká centrální banka pro své cíle potřebuje zchladit sentiment a poslat ceny aktiv níže, má na to dostatek nástrojů, aby se tak ve finále stalo,“ říká Hartman pro SZ Byznys.

Aktuální vývoj podle něj připomíná situaci v cyklu akciového trhu známou jako „past na býky“.

„Po prvotním výprodeji z tržních maxim na konci roku 2021 se části trhu začnou zdát ceny akcií levné. Tito investoři začnou nakupovat, protože si myslí, že trh již dosedl na dno. Akcie jsou ale z dlouhodobého pohledu stále přehřáté a hrozí pokračování medvědího trhu,“ vysvětluje.

Medvědí trh

  • Medvědí trh je termín používaný pro výrazný pokles cen na akciových trzích. Medvědím trhem lze obvykle označit situaci, kdy cenové ztráty indexu z posledního maxima překonají 20 procent. Do této fáze jsou cenové ztráty spíše považovány za korekce.
  • Fenomén medvědího trhu je pravděpodobně pojmenován podle způsobu, jímž medvěd útočí na svou kořist – švihá tlapami směrem dolů. Proto se trhům s klesajícími cenami akcií říká medvědí trhy.

Zdroj: Investopedia

Optimismus na trzích navíc ochladil šéf amerického Fedu Jerome Powell, který v úterý uvedl, že další růst sazeb bude zapotřebí, aby se snížila inflace, a úrokové náklady možná budou muset dosáhnout vyššího vrcholu, než se původně očekávalo. Doplnili ho i další členové centrální banky.

„Lednová silná zpráva o trhu práce ukazuje, že americká centrální banka bude muset pokračovat ve zvyšování sazeb,“ nechal se zase slyšet Neel Kashkari. Podle dalšího člena centrální banky Christophera Wallera se zdá, že inflace bude letos sice pokračovat ve zpomalování, ale snaha Fedu vrátit inflaci na dvouprocentní cíl může být dlouhým bojem. „Měnová politika zůstane přísnější déle, než se předpokládalo,“ řekl.

Z úst klíčových představitelů Fedu tedy vyplývá, že akcie na růžích ustláno nemají a lednové pohyby směrem vzhůru nemusí být předzvěstí dalších růstů.

Foto: TradingView

Solidní růst zaznamenaly od začátku roku akcie zejména z technologického odvětví. Například akcie Tesly jsou výše o téměř 70 procent. Daří se i ostatním titulům.

„Aby si akcie své ceny udržely nebo i nějaké kapitálové zhodnocení přidaly, musela by urychleně klesnout inflace i mzdy a zároveň nedojít k recesi. Tento scénář je však velice nepravděpodobný,“ dodává Hartman z FXstreet.cz.

Hlavní událostí ČEZ

Podle Hartmana jsou ale vyhlídky pro pražskou burzu příznivější. Přestože se domácí tituly rovněž vezou na obecné tržní euforii, jsou však až příliš specifické na to, aby byly ovlivněny globálními makroekonomickými trendy a měnovou politikou Fedu.

„Spekulace na výkup akcií ČEZ vládou nad 1000 Kč za kus i vysoké úrokové sazby pomáhající bankovním titulům (KB, Moneta, Erste) mohou růst indexu PX dále podpořit. Jakmile se zmíněné čtyři akcie, tvořící přes 70 procent báze pražského indexu, oklepaly z šoku z války na Ukrajině i návrhu mimořádné daně, mohou se investoři těšit na slušné letošní dividendy i atraktivní nacenění s potenciálem dalších zisků,“ odhaduje.

Jak si letos vedou akcie z indexu PX

TitulVýkon 2023
ČEZ23,90 %
Erste Group Bank19,67 %
Komerční banka13,51 %
Vienna Insurance9,76 %
Moneta Money Bank9,21 %
Colt CZ 4,89 %
Kofola3,69 %
Philip Morris ČR2,15 %
Photon–1,19 %

Zdroj: pražská burza, Investing.com

Podobně to vidí také akciový analytik Michal Křikava ze společnosti Patria Finance. Předpokládá, že hospodářsky velmi úspěšný minulý rok stěžejních titulů pražské burzy se promítne v letošním roce, minimálně u některých společností, historicky rekordní výplatou dividendy. Ta by měla představovat oporu pro akcie bank i ČEZ v průběhu první poloviny roku.

„Událostí číslo jedna, a z našeho pohledu i investiční příležitostí, na domácím burzovním parketu bude velmi pravděpodobně připravovaná reorganizace společnosti ČEZ, spojená s deklarovanou snahou vlády získat (minimálně) výrobní kapacity společnosti,“ uzavírá Křikava.

Reklama

Doporučované