Hlavní obsah

Z bitcoinu se stává outsider, tvrdí miliardář. Chce změnu jeho fungování

Bitcoin je energeticky nejnáročnější kryptoměnou. Ilustrační foto.

Reklama

Energetickou zátěž bitcoinu řešil v minulosti například Elon Musk. Teď se do ekologické stopy nejznámější kryptoměny opřel i kryptomiliardář Chris Larsen společně s aktivistickými skupinami. Změna protokolu je podle nich klíčová.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Těžba bitcoinu je energeticky náročná a má tím pádem i dopady na klima. Z toho důvodu se několik ekologických skupin, včetně Greenpeace, rozhodlo zvýšit tlak na těžaře a držitele bitcoinů, aby přehodnotili způsob transakcí.

V současné době totiž celý transakční systém nejznámější kryptoměny na světě spotřebovává tolik energie jako třeba Švédsko. „A za pět let může být bitcoin energeticky náročný jako Japonsko,“ uvedl pro Bloomberg kryptomiliardář a spoluzakladatel společnosti Ripple Chris Larsen. Ten stojí v kampani s názvem „Změňte kód, ne klima“ po boku aktivistických skupin.

Cílem kampaně je upozornit na problematiku energetické náročnosti kryptoměn, nejprve pomocí reklamy v předních světových publikacích. Greenpeace, Environmental Working Group a další aktivistické skupiny zároveň mobilizují miliony svých členů, aby se do kampaně zapojili. Podle Michaela Brunea, který má realizaci projektu na starosti, je cílem, aby se klíčové osobnosti a korporace zavázaly k dodržování předpisů v oblasti životního prostředí.

„Je to běh na dlouho trať, ale doufáme – zvláště když do bitcoinu investují i subjekty a jednotlivci, které klima zajímá – že dokážeme přesvědčit vedení velkých společností o tom, že je potřeba tento problém řešit,“ řekl pro Bloomberg Brune, někdejší výkonný ředitel ekologické organizace Sierra Club. „Goldman Sachs, BlackRock nebo PayPal – existuje spousta společností, u kterých předpokládáme, že nám v tomto úsilí pomohou,“ dodal Brune.

Nyní, když se Ethereum mění, je bitcoin skutečně outsiderem.
Chris Larsen, kryptomiliardář a investor

Ekologickou náročnost kryptoměn řešil v minulosti i Elon Musk, který minulý rok oznámil, že jeho automobilka Tesla obnoví platby v bitcoinech až poté, co se alespoň 50 procent těžby bude spoléhat na obnovitelnou energii.

Bitcoinu nenahrává ani fakt, že na „udržitelnější cestu“ plánuje přejít i jeho hlavní rival. Kryptoměna Ethereum se totiž připravuje na zásadní přepracování softwaru, díky kterému bude šetrnější k životnímu prostředí. Stejně jako bitcoin v současnosti využívá obří serverové farmy k objednávání transakcí prostřednictvím procesu zvaného Proof of Work (PoW).

Během několika měsíců by ale Ethereum mohlo přejít na jinou metodu, nazvanou Proof of Stake (PoS), která by měla být energeticky přijatelnější. Podle Bloombergu kolují i odhady, že by systém PoS mohl snížit spotřebu energií o 99 procent.

Proof of Work a Proof of Stake

Proof of Work (PoW) – je typickým systémem těžby kryptoměn. Představit si to můžeme jako soutěž o vyřešení nějakého matematického problému. Ten, kdo daný problém vyřeší, získává odměnu – typicky novou (vytěženou) měnu. Mezi výhody patří například to, že těžaři se nezávislé podílí na chodu kryptoměny, danou kryptoměnu ale nemusí vlastnit. Mezi největší nevýhody určitě patří vysoké nároky na výpočetní výkon a vysoká spotřeba energie.

Proof of Stake (PoS) – je druhým nejrozšířenějším systémem těžby kryptoměn. Nové bloky v blockchainu (digitální účetní knize) zde ověřují samotní uživatelé. Algoritmus vybere uživatele, ten vytvoří nový blok (vloží část držené kryptoměny jako zálohu) a ostatní uživatelé jej schválí (tím uvolní zadrženou část kryptoměny – zálohu uživatele, který blok vytvořil). Hlavní výhodou je, že nové bloky tvoří přímo uživatelé kryptoměny. Mezi nevýhody systému patří nutnost danou kryptoměnu držet. Je to zároveň nevhodný systém pro malé a začínající kryptoměny.

„Nyní, když se Ethereum mění, je bitcoin skutečně outsiderem. Některé z novějších protokolů, – Solana, Cardano – nejsou tak energeticky náročné,“ řekl Larsen, který přispěl na financování kampaně 5 milionů dolarů. Částečně i proto, že se obává úpadku zájmu o bitcoin ze strany investorů, pokud se nic nezmění. Larsen ale poznamenal, že mu jde o to, aby se bitcoinu i etheru v budoucnu dařilo.

Přechod na PoS je složitý

Kampaň věří, že asi 50 klíčových těžařů, kryptoburz a klíčových vývojářů má moc změnit systém, na kterém bitcoin funguje. Je ale otázkou, zda bude kampaň úspěšná. „Šance, že se bitcoin někdy přesune na PoS, je podle mě nulová,“ řekl pro Bloomberg Chris Bendiksen, jeden z předních světových odborníků na těžbu bitcoinu ze společnosti CoinShares. Podle něj nebude zájem o „zničení zabezpečení protokolu.“

Přechod na Proof of Stake je totiž technologicky složitý a Ethereu trvalo roky, než vyvinulo a otestovalo kód nezbytný pro změnu. „Potřebujeme i krátkodobá řešení, a to i v případě, že se upustí od PoW. Bitcoin je a zůstane celosvětově nesmírně důležitý pro krypto. Bitcoineři – vím, že mnozí z vás tomu možná nevěří, ale já se nesnažím jít proti vám,“ tweetnul Larsen.

Některým kryptonadšencům zase může vadit, že by došlo k odchýlení od systému, který byl navržen osobou či skupinou vystupující pod pseudonymem Satoshi Nakamoto. Podle Larsena se ale časy mění.

Reklama

Doporučované