Hlavní obsah

Investoři nalili peníze do sudů s českou whisky. Zpátky ještě nepřišly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Archiv Trebitsch old town distillery, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Český prodejce whisky Trebitsch nekomunikuje s investory. Ti už týdny čekají na důvod, proč dosud neobdrželi výplaty z investic do sudů s whisky. Selhala komunikace a nestihli jsme odkup včas, uznává provozní ředitel Chládek.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když se Tomáš Macoun před třemi lety rozhodl investovat do sudu s whisky, zvolil zdánlivou sázku na jistotu. Firma s propracovaným marketingem, věrohodnými podmínkami a kvalitní širokou nabídkou zboží působila jako dobrá volba, přiznal klient. Než nastal čas k výplatě.

Investor zvolil investici do whisky prostřednictvím České Whisky, firmy mateřské Trebitsch Holding. Firma působí na trhu od roku 2015 a kromě klasického prodeje lahví whisky nabízí také možnost investovat do sudu s destilátem s návratností v horizontu tří až 15 let.

V březnu 2021 Macoun investoval částku 90 750 korun. Minulý měsíc očekával výplatu v hodnotě 112 530 korun, dosud však peníze na účet nepřišly. „Přímo ve smlouvě je uvedeno, že po uplynutí lhůty, což jsou tři roky, bude ke dni výročí smlouvy vyplacena částka na účet,“ popisuje klient. Ačkoliv Macoun firmu zkontaktoval a několikrát vyzval k zaplacení částky, odpovědi se nedočkal.

Že něco není v pořádku, došlo Macounovi už v lednu, když neobdržel slíbené upozornění na blížící se vypršení smlouvy. Na základě zprávy se měl klient rozhodnout, zda chce s investicí pokračovat. „Tam přišlo první pochybení, na základě toho se to všechno seběhlo,“ vysvětluje pro SZ Byznys provozní ředitel Trebitsch Whisky Ondřej Chládek selhání komunikace, které trvá už několik měsíců.

„Když se nám lidé ozývali, tak jsme se hned snažili vysvětlit, proč jsme jim nedali tři měsíce dopředu vědět,“ říká Chládek. „Nevím o tom, že by někdo nebyl informován,“ pokračuje a dodává, že firma už jednotlivě informovala investory o prodloužení výplat. Macoun však podle svých slov dosud vysvětlení nedostal.

„Samotného mě překvapilo, že takhle lukrativní a prosperující česká společnost provede něco takového a zároveň dál investice nabízí,“ komentuje investor.

Ondřej Chládek před třemi lety popsal webu Penize.cz detaily investice i plánovanou výši zhodnocení. „Zákazník smlouvu podepisuje s Trebitsch Holding, který tak ručí za dodání a naskladnění sudu do daňového skladu. Zhodnocení se pak odvíjí od toho, na jak dlouho se zákazník rozhodne sud vlastnit. Průměrné zhodnocení ale vychází na 8 % p. a.“

Případ řeší policie

Příčinou výpadku komunikace je podle ředitele výměna personálu. Když firmu opustila část zaměstnanců, chyběli lidé, kteří by se o to postarali. „Je to osobní selhání jednotlivce, ne systému. Mělo to být automatizované a nebylo,“ přiznává chybu ředitel.

„Rozešel jsem se se společníkem, v rámci toho vznikly pomluvy a dezinformace týkajících se fungování naší firmy, což způsobilo určitou paniku,“ říká ředitel. Výpadek komunikace s klienty připisuje „kapacitnímu vytížení“ a nedostatku personálu.

„Dostali jsme se do prodlení s výplatou investičních sudů a řešíme několik takových případů, přiznal Chládek redakci SZ Byznys. Potíže s vyplácením podle něj měla na svědomí také špatná vnitřní organizace. Se sudy investorů totiž firma dosud neobchodovala, ačkoliv měla odkupy předem domluvené. „Nedokázali jsme sudy zobchodovat, odkup realizujeme až se zpožděním,“ dodal.

„Snažím se posílit personální komunikaci, abychom dokázali dát všechno dohromady a dostát svým závazkům, kterým jsme dostávali vždycky, ale teď jsme v měsíčním skluzu,“ popisuje.

Podle ředitele se firma závazkům nevyhýbá záměrně a je připravená poskytnout kompenzaci na základě smlouvy. „Pokud jsou ve smlouvě i úroky z prodlení, tak to samozřejmě vyplatíme investorům zúročené do posledního dne,“ říká. Smlouva ukládá firmě pokutu 0,05 procenta z kupní ceny za každý nevyplacený den po uplynutí lhůty. Situaci chce ředitel dostat pod kontrolu už během dubna nebo začátkem května.

Podle Macouna v době investice nic nenaznačovalo tomu, že by mělo jít o podvod. „Dělal jsem si rešerši společnosti, nebyla v insolvenci ani v exekuci, všechno se zdálo být v pohodě,“ přiznává. Poté, co s ním od uplynutí smlouvy 25. března nikdo nekomunikoval, se však rozhodl obrátit se na policii. Případu se nyní věnuje krajská policie v Jihlavě.

Firma začala vyrábět vlastní whisky v roce 2015. Možnost investic poskytuje od roku 2019, jak napsal web iDnes. Využívá investiční fond SICAV, který funguje na principu kolektivního investování.

Whisky nebývá častou volbou investorů, což potvrzuje i ekonom BH Securities Štěpán Křeček. „Z naší zkušenosti vyplývá, že tento typ alternativních investic je zajímavý pro dvě skupiny investorů. V prvé řadě se jedná o nadšence, kteří mají k takto specifickému aktivu silný osobní vztah. Pro tyto investory se v zásadě jedná o emoční investici, která jim umožní setkávat se s podobně nastavenými lidmi,“ popisuje ekonom.

„Ve druhé řadě může být investice zajímavá pro lidi s velkým množstvím kapitálu, kteří chtějí své portfolio diverzifikovat. Proto hledají aktiva, která se v různých situacích na trhu chovají odlišně od těch, které již vlastní. Těmto investorům nemusí jít primárně o maximální zhodnocení této konkrétní investice, ale více je může zajímat, aby dané aktivum rostlo na ceně, když jiná jejich aktiva budou na ceně klesat,“ dodává.

Reklama

Doporučované