Hlavní obsah

Čekání na špatné zprávy. Stanjura zveřejní výsledky rozpočtu se zpožděním

Foto: vlada.cz

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Reklama

Ministr financí Zbyněk Stanjura chce s výsledky státního rozpočtu nejdříve seznámit kolegy z vlády. Zveřejnění údajů za prosinec se tak odkládá na čtvrtek.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Ministerstvo financí běžně oznamuje údaje o státním rozpočtu v prvních dvou pracovních dnech nového roku. Letos však přišla změna.

„Pan ministr se rozhodl, že výsledky oznámí formou bilanční tiskové konference, kterou naplánoval na čtvrtek 6. ledna,“ sdělil mluvčí resortu Tomáš Weiss.

Nejprve o tom chce zpravit členy vlády a až poté to oznámit veřejnosti. 6. ledna budou kompletní čísla.
Tomáš Weiss, mluvčí Ministerstva financí

Nový ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) tak podle něj učinil s ohledem na středeční jednání vlády. „Nejprve o tom chce zpravit členy vlády a až poté to oznámit veřejnosti. 6. ledna budou kompletní čísla,“ říká Weiss a dodává, že k rozpočtu se na schůzi nejspíš nic projednávat nebude.

„Ministerstvo financí má standardně první či druhý pracovní den pokladní plnění spočítané, nicméně zájem pana ministra byl, aby měl na začátku roku dostatek času to spojit i se strategií financování státního dluhu na příští rok, která je napojena na deficit nového rozpočtu na příští rok, který se nadále připravuje,“ uvedl Weiss.

Nepředpokládá se však, že by došlo k výrazným změnám. „Hlavní částí strategie je potřeba financování, tedy kolik miliard stát bude potřebovat na příští rok. Vzhledem k tomu, že k 1. lednu nemáme rozpočet na příští rok, tak číslo deficitu pořád chybí,“ vysvětlil Weiss.

S posunutím termínu tak souvisí i fakt, že je Česká republika v rozpočtovém provizoriu, protože Sněmovna do konce loňského roku neschválila rozpočet. Tento stav by měl trvat do března. Podle Stanjury je stát na hospodaření v rozpočtovém provizoriu připraven.

Předchozí vláda navrhovala na rok 2022 schodek rozpočtu ve výši 377 miliard korun. Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) však chce deficit snížit pod 300 miliard korun.

Lednové státní výdaje budou odpovídat 157,1 miliardy korun, což je jedna dvanáctina částky v roce 2021. Podle exministryně financí Aleny Schillerové (ANO) se kvůli provizoriu nemohou vyplácet podpůrné programy spojené s pandemickými opatřeními a zbrzdí se i investice.

Reklama

Doporučované