Hlavní obsah

Macron: Česká jaderná renesance může nastartovat nový „Airbus“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron během návštěvy Prahy.

Reklama

Francouzská EDF a konkurenční korejská KHNP mají do 15. dubna předložit závazné nabídky na vybudování až čtyř bloků v českých jaderných elektrárnách v Dukovanech a Temelíně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Francouzský prezident Emmanuel Macron přijel v úterý do Prahy, kde na závěr svého programu vystoupil na Česko-francouzském jaderném fóru. V projevu podpořil úsilí francouzské EDF získat kontrakt na vybudování jaderných bloků v České republice.

EDF i konkurenční korejská KHNP mají do 15. dubna předložit závazné nabídky na vybudování až čtyř bloků v českých jaderných elektrárnách v Dukovanech a Temelíně.

„Chci zde potvrdit plnou podporu Francie této nabídce (EDF) pro český jaderný program,“ řekl Macron několika desítkám zástupců českého a francouzského průmyslu na setkání v pražském Rudolfinu.

„Česká jaderná renesance počínaje projektem v Dukovanech má potenciál povzbudit evropskou přitažlivost pro technologii (reaktorů) EPR, která je stoprocentně evropská. A jestliže vytvoříme suverénní evropský průmyslový řetězec pro jaderné projekty, věřím, že by to mohl být základ pro ‚Airbus‘ jaderného sektoru,“ řekl Macron.

Snahu EDF zapojit se do nového začátku českého jaderného průmyslu potvrdil také generální ředitel této státní firmy Luc Rémont. Tento sektor bude podle něj hrát stále důležitější roli v zajištění energetické stability nejen v tuzemsku, ale i v celé Evropě.

Výroba elektrické energie loni v Česku klesla meziročně o 10 procent na 72 terawatthodin (TWh). Na jaderné elektrárny v Dukovanech a Temelíně připadlo 30,4 TWh.

Foto: Robert Müller, Seznam Zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron během projevu na Česko-francouzském jaderném fóru v Praze.

EDF i konkurenční korejská KHNP mají do 15. dubna předložit závazné nabídky na vybudování až čtyř bloků v českých jaderných elektrárnách v Dukovanech a Temelíně. „Samozřejmě bychom se rádi účastnili tohoto českého programu, nad to také věříme, že je nutné budovat (jaderný) průmysl,“ řekl Rémont.

Prvním důležitým bodem podle Rémonta je správně nastavit partnerství a dodavatelské řetězce tak, aby byl sektor připraven na novou éru výroby elektrické energie. Druhým bodem pak je stanovit společný cíl, pokud jde o jadernou energetiku.

„Vytvoření evropského prostředí, a pokud možno společného evropského designu reaktorů je rozhodně něco, co by nám přineslo dlouhodobý úspěch,“ řekl Rémont.

„Dnes budované reaktory mají fungovat 60 a více let, takže by měly pracovat i v roce 2100. Proto je zásadní, abychom měli dlouhodobou perspektivu rozvoje našeho odvětví… Můžete počítat s plným nasazením EDF, aby pokračovalo úspěšné partnerství s českým průmyslem a doufejme také společná výstavba velkých projektů tady i na jiných místech.“

Český průmysl to zvládne

Prezident Aliance české energetiky (CPIA) Josef Perlík se na fóru vymezil proti názorům, že český průmysl není schopen poskytnout odpovídající kapacity pro jaderný program, protože poslední takový projekt, dostavba jaderné elektrárny v Temelíně, skončil už před mnoha lety.

„Výzvy (českého jaderného průmyslu) jsou proti nám zneužívány s tím, že český průmysl není s to účastnit se nových jaderných projektů. To je ale lež,“ řekl Perlík. Skutečnou výzvou podle něj je, jak zajistit, aby český průmysl neztratil dovednosti, které má.

„Jak upevnit naši pozici, tedy že dokážeme i do budoucna udržovat naše jaderné elektrárny tak, jak jsme to činili doposud? To je ta skutečná výzva, na tom musíme tvrdě pracovat.“

Podle Xaviera Ursata, který má v EDF na starost jaderné inženýrství a nové projekty, může budování nových jaderných zdrojů posílit český trh práce. „Podle našich odhadů by mohlo v České republice v souvislosti s novými reaktory vzniknout 15 tisíc pracovních míst,“ řekl Ursat.

Reklama

Doporučované