Hlavní obsah

Dobrá zpráva z Německa. Tamní firmy věří v lepší zítřky

Foto: europarl.europa.eu

Ilustrační foto.

Podnikatelská nálada v Německu zůstala v květnu podle institutu Ifo beze změn, zlepšila se však očekávání. Hospodářství se podle Ifo dostává z krize.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Z Německa přišla po několika měsících dobrá zpráva – nálada tamních firem se sice nezlepšila, jejich vyhlídky do budoucna však ano.

Vyplývá to ze zprávy mnichovského hospodářského institutu Ifo, podle kterého je ale patrné, že se německé hospodářství pomalu dostává z krize. Index, který Ifo každý měsíc sestavuje, zůstal na květen na hodnotě 89,3 bodu. Původně zveřejněnou dubnovou hodnotu 89,4 bodu institut zpřesnil, index je tak o 0,1 bodu níže.

„Firmy byly méně spokojeny se současnou situací. Očekávání se ale naopak prosvětlují,“ uvedl Ifo s tím, že zlepšení jsou patrná v průmyslu, obchodu a stavebnictví, horší zůstává situace ve službách. „Německé hospodářství se krok po kroku propracovává z krize,“ doplnil institut.

Ve zpracovatelském průmyslu se nálada zlepšila potřetí za sebou. „Společnosti byly se současnými obchody znatelně spokojenější. Také výhled na nadcházející měsíce byl méně pesimističtější, než tomu bylo před měsícem,“ uvedl Ifo.

Ze sektoru služeb, kde se v dubnu nálada citelně zlepšila, nyní přichází ochlazení kvůli horšímu hodnocení aktuálního stavu. „Ale očekávání se o něco zlepšila. Podnikatelé hlásí nové objednávky,“ napsal institut.

Index podnikatelské nálady v obchodě udává výrazné zlepšení díky optimističtějším očekáváním. Tahounem zlepšení v tomto sektoru je podle Ifo především velkoobchod. Situace se zlepšila také ve stavebnictví, kde ale ústředním problémem zůstává nedostatek zakázek.

Ekonomika Německa, které je největším hospodářstvím v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky, v loňském roce následkem dopadů globálních krizí klesla o 0,2 procenta.

Pětice předních německých hospodářských institutů, které ještě loni na podzim předpovídaly na letošek růst ekonomiky o 1,3 procenta, nyní očekává růst jen o 0,1 procenta. Vláda předpovídá růst o 0,3 procenta. Zotavení německé ekonomiky instituty odsunuly na rok 2025, kdy by růst hrubého domácího produktu (HDP) podle nich mohl činit 1,4 procenta.

Doporučované