Hlavní obsah

Energie zlevňují. Pro tu nejlepší nabídku však musejí zákazníci něco udělat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Ilustrační foto.

Reklama

Ceny energií stále klesají. Zákazníci však někdy nemají přístup ke všem nabídkám. Někteří dodavatelé totiž neveřejně nabízejí ceny i o 20 procent nižší než na webu.

Článek

Dodavatelé energií mezi sebou vedou poměrně ostrý boj o zákazníky, který oficiálně probíhá na webu, ale ve skrytu také pomocí neveřejných nabídek. O ně se vyplatí požádat.

Pokles velkoobchodních cen energií totiž dává dodavatelům prostor pro levnější nákupy, kterých mohou využít k náboru nových zákazníků nebo pro udržení těch stávajících, kteří hrozí přechodem k jiné společnosti.

„Obecně platí, že nejvíce si připlatí spotřebitel, který situaci neřeší a u jednoho dodavatele zůstává dlouhodobě. Takový klient může být u dodavatelů přeřazen i do dražších produktových řad,“ upozorňuje energetický analytik Ušetřeno.cz Tomáš Vrňák.

Levnější neveřejné nabídky se zákazník domůže až na vyžádání nebo je najde na různých cenových srovnávačích, které mohou zákazníkovi změnu obchodníka s energiemi zprostředkovat.

„Dodavatel může část energií výhodně nakoupit na burze a rozhodnout se, že chce podpořit akvizici nových zákazníků. Pro akvizici nových zákazníků tak vytvoří neveřejné ceníky s velmi výhodnou cenou,“ popisuje vznik nabídek Vrňák.

Ceny se oproti standardním nabídkám mohou lišit poměrně výrazně. U stejného dodavatele a stejného produktu byla cena u neveřejného ceníku nižší o 1290 Kč za MWh s DPH než u běžně dostupného ceníku. „Rozdíl může být i 20 procent oproti standardně dostupným veřejným ceníkům,“ potvrzuje Vrňák.

Upozorňuje však, že takové nabídky jsou často časově omezené a mohou být limitovány jen pro zájemce s určitou spotřebou či distribuční sazbou.

Stejně tak dodavatelé upravují veškeré ceníky průběžně. V dubnu oznámila zlevnění společnost MND, která garantuje zákazníkům neměnnou cenu do konce roku 2025.

„Ceny na velkoobchodním trhu klesly a nyní pomalu nacházejí svou rovnovážnou úroveň. Tím dochází ke snížení prostoru pro jejich další pokles, a proto doporučujeme neváhat a ceny si nyní zafixovat,“ říká Jan Sýkora, ředitel marketingu společnosti MND Energie.

Fixace cen elektřiny na dva roky

DodavatelCena bez DPHCena s DPH
ČEZ (fix na dva roky s klesající cenou)první rok fixace – 3590 Kč, druhý rok fixace – 3290 Kčprvní rok fixace – 4343 Kč, druhý rok fixace – 3980 Kč
innogy (fix na dva roky)3500 Kč4235 Kč
E.ON (fix na dva roky)2998 Kč3628 Kč
Centropol (fix na dva roky)3005 Kč3636,05 Kč

Zdroj: Veřejné ceníky dodavatelů

Společnost E.ON naposledy zlevňovala elektřinu a plyn v březnu a další změnu chystá se začátkem května.

„Situace na trhu s plynem se aktuálně vyvíjí pozitivně, pomáhá nám i teplá zima a cena komodity na burzách klesá. I proto můžeme všem našim klientům, kteří u nás mají produkty bez fixace ceny, jejich ceníky znovu zlevnit,“ říká místopředseda představenstva E.ON Jan Zápotočný.

Na další pokles cen reagovala také společnost innogy, která v březnu zlevnila elektřinu i plyn. „Stačil pouze rok a ceny energií pro zákazníky dramaticky klesají. Je to také vidět v dění na energetickém trhu, kde už opět panuje tvrdá konkurence. Nezůstáváme stranou a znovu promítneme pozitivní vývoj na velkoobchodních trzích do našich ceníků,“ říká ředitel maloobchodu innogy David Konvalina.

Fixace cen elektřiny na jeden rok

DodavatelCena bez DPHCena s DPH
ČEZ (fix na jeden rok)3590 Kč4313 Kč
PRE (fix do konce roku 2025)3706 Kč4484,26 Kč
innogy (fix na jeden rok)3500 Kč4235 Kč
MND (fix do konce roku 2025)2990 Kč3618 Kč
E.ON (fix na jeden rok)3795,04 Kč4592 Kč
Centropol (fix na jeden rok)3114 Kč3767,94 Kč
Centropol (fix na 1,5 roku)3064 Kč3707 Kč
ČEZ (fix na 1 rok při sjednání online)3267 Kč3953 Kč
ČEZ (fix do podzimu 2025)2900 Kč3509 Kč
Centropol (fix na 1 rok při sjednání online)3089 Kč3737 Kč
Centropol (fix na 1,5 roku při sjednání online)3025 Kč3660 Kč

Zdroj: Veřejné ceníky dodavatelů

Pražská energetika naposledy upravovala ceníky s fixacemi v polovině března. Další pokles cen je však podle mluvčího PRE Karla Hanzelky těžké predikovat. „Na komoditních burzách je patrný příznivý trend, proto pohlížíme do budoucna na vývoj cen spíše s optimismem. Na druhou stranu stále platí fakt, že obchodníci nakupují komodity na burze s předstihem, proto se klesající burzovní ceny projevují v cenách pro koncové zákazníky s určitým zpožděním,“ říká Hanzelka.

Nové ceníky s fixací chystá i ČEZ. U jednoleté fixace by měla cena klesnout o stovky korun za MWh. „Velkoobchodní ceny výrazně klesají,“ uvedl dříve v rozhovoru pro SZ Byznys místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani.

Tyto nabídky se v průběhu roku mění a vzhledem ke klesajícímu trendu na burze se stále snižují. „Je proto vhodné situaci řešit ideálně šest měsíců před koncem fixace a zjistit aktuální nabídky na trhu,“ radí Vrňák.

Aktualizace: Doplnili jsme do tabulek aktuální ceníky dodavatelů.

Reklama

Doporučované