Hlavní obsah

ČEZ chystá slevy, zlevňují i konkurenti

Pavel Cyrani, místopředseda představenstva ČEZ Video: Jiří Nádoba

 

Reklama

ČEZ zkouší dohnat konkurenty na trhu s energiemi a na duben plánuje slevy u ročních fixací. Nefixované produkty zatím nemění.

Článek

Největší domácí dodavatel elektřiny – většinově státní ČEZ – chystá na duben nový ceník. Smlouvy s roční fixací budou levnější, což kopíruje trend na trhu. Burzovní ceny šly letos díky příznivému počasí a stabilizaci v dodávkách plynu dolů, a tak zlevňují i další dodavatelé.

„Projeví se to bezesporu, protože velkoobchodní ceny výrazně klesají,“ uvedl v rozhovoru pro SZ Byznys místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani. Přesný ceník ještě hotový není, ale platba za jednu megawatthodinu by podle něj měla klesnout „v řádu několika stokorun“.

Oproti loňským cenám, kdy většina prodejců včetně ČEZ využívala vládní cenové stropy a účtovala 5000 Kč/MWh plus DPH, lze už nyní elektřinu pořídit výrazně levněji. ČEZ teď před nově avizovaným zlevněním nabízí roční fixaci za 3590 korun.

Podle Jana Beréše z cenového srovnávače Kalkulator.cz je aktuálně vidět vlna slev napříč trhem a velká snaha konkurentů přetahovat volné zákazníky. U firem E.ON nebo Pražská energetika se díky tomu lze podle Beréše poslední dobou dostat na ceny kolem 3000 korun, což bylo naposledy k vidění před pádem Bohemia Energy.

Zlevňují ale i další. Nový ceník vydal Centropol, který roční fixaci od čtvrtka prodává za 3125 korun, začátkem roku to bylo o pět set vice.

„Trh podle mě našel svoje nové dno, teď má řada zákazníků velkou možnost ušetřit,“ míní Beréš. Slevy se ale netýkají automaticky všech, ale jen těch, kdo nejsou vázáni staršími a dražšími fixacemi, mají volné ruce k podpisu nové smlouvy a hledají aktivně nejlepší nabídku. Dá-li zákazník najevo vůli odejít ke konkurenci, může dostat lepší protinabídku také od stávajícího dodavatele.

Levné jádro, ztrátové uhlí

U smluv na dobu neurčitou bude ČEZ zlevňovat také, ale až od příštího roku. „U nefixovaných cen dáváme garanci, že cenu držíme oběma směry. Abychom takovou garanci mohli dát, tak potřebujeme mít nakoupenou elektřinu dopředu. Na letošní rok pro tento typ produktu máme nakoupeno a teď nakupujeme na rok 2025. Právě tam se projeví ten pokles ceny,“ přibližuje Cyrani.

Není ale jisté, jestli vysoké ceny půjde udržet. ČEZ loni kvůli vysokým cenám ztratil 40 tisíc zákazníků a na konkurenci bude muset reagovat.

„Nevěřím tomu, že u smluv na dobu neurčitou ponechají dodavatele ceny až do konce roku, u nás tomu tak určitě nebude“ říká Jiří Matoušek z Centropolu, podle něhož letos zafungovalo to, že firmy dostaly možnost dokoupit levně na burze a vytvářet z nově pořízeného proudu akviziční nabídky.

ČEZ měl loni díky drahé elektřině další slušný rok. Podruhé v řadě vykázal hrubý zisk přes sto miliard. Čistý zisk dosáhl skoro 30 miliard, což je po vyloučení mimořádného roku 2022 nejlepší výsledek za posledních deset let, a to i po zavedení nových daní.

Zisky ČEZ pramení z toho, že firma levně vyrábí hlavně díky svým jaderným elektrárnám, ale prodává elektřinu za tržní ceny odvozené od nabídky a poptávky na propojeném evropském trhu. Ty vyletěly po ruském vpádu na Ukrajinu do stovek eur, ale letos se vrací zpět na předválečné úrovně.

Po dvou letech vysokých zisků nyní ČEZ mluví o tom, že se při stávajících tržních cenách může brzy dostat u výroby z uhlí do opačné situace, kdy se provoz uhelných elektráren přestane vyplácet. ČEZ místo nich chce postupně investovat do plynových zdrojů, k tomu ale potřebuje větší asistenci státu.

„Přechod na plyn musí stát na nějakém legislativním základu, který upraví fungování trhu,“ uvádí Cyrani. Blízko k zavedení jsou podle něj jednak příspěvky na provoz kombinované výroby elektřiny spolu s teplem a kapacitní platby pro plynové elektrárny, tak aby se je vyplatilo držet v provozu pro případ nouze, i když někdy kvůli přebytkům obnovitelné energie nebudou potřeba.

Na celý rozhovor se můžete podívat v úvodním videu.

Reklama

Doporučované