Hlavní obsah

Koruna slábne, plyn zdražuje. ČNB je kvůli válce ve dvojích kleštích

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Česká národní banka se stará o stabilitu české měny.

Reklama

Koruna kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině výrazně oslabuje vůči euru i dolaru. Inflace tak bude v příštích měsících vyšší. Trh proto spekuluje, že Česká národní banka zahájí intervence na podporu koruny.

Článek

Česká měna prudce oslabuje vůči euru i dolaru kvůli válečnému běsnění na Ukrajině. Vůči euru padá k úrovni 26,00 korun za euro. Přitom v pondělí začínala pod úrovní 24,80. Za necelé tři dny tedy oslabila více než o korunu. Její dnešní minimum je zatím 25,94. To je absolutně nejslabší hodnota koruny od dubna 2021.

„České měně hrozí další citelné oslabování, zejména pak vůči dolaru. Patří tak mezi šestici měn, které jsou ve světě ruskou invazí na Ukrajinu poškozeny vůbec nejvíce. Od minulého čtvrtka, kdy invaze začala, citelně oslabila po boku forintu, zlotého, rublu a měn Kazachstánu a Kyrgyzstánu,“ uvedl ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Kurz koruny k dolaru dnes poprvé od přelomu října a listopadu 2020 překročil úroveň 23,00. Koruna oslabila až na 23,40.

V praxi to znamená, že zdraží ceny energií, které Česko nakupuje v zahraničí, zejména plyn a ropa. Zvýšení cen je ostatně už cítit na benzinových pumpách. Silnější kurz, který měl pomoct srazit rychle rostoucí ceny, se tak nekoná.

Ekonomický rozvrat

Invaze ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu tak výrazně narušila měnovou politiku České národní banky, která zvyšováním sazeb chtěla korunu posílit. Válka přitom do budoucna způsobí daleko větší finanční a ekonomický rozvrat, jak se bude hroutit ekonomika Ruska.

Česko sice s Ruskem nemá silné obchodní vazby, nicméně například evropské banky včetně Erste či Raiffeisenbank, které působily v Rusku a na Ukrajině, budou počítat ztráty.

ČNB bude kvůli inflačním tlakům také zřejmě dál nucena zvažovat zvýšení základní úrokové sazby. To by zdražilo dále úvěry a zpomalilo ekonomiku. Česko tak možná čeká období stagflace, kdy ekonomika stagnuje, ale ceny výrazně rostou.

Intervence na posílení koruny

Slabá koruna společně s dalším zdražováním energií v čele s plynem a ropou bude dál zvyšovat inflaci. Ta v příštích měsících tak překročí 10procentní hranici, jak připouští už i členové bankovní rady ČNB.

„Z titulu inflačního vývoje se proto domníváme, že se zvyšuje šance, že ČNB na trh při dalším oslabování koruny vstoupí, a to navzdory tomu, že se ČNB obecně využití kurzu koruny pro tlumení inflace brání,“ uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Trh tak stále více sází na to, že Česká národní banka začne v jisté chvíli intervenovat na posílení české měny. ČNB už v současnosti od počátku roku postupně odprodává výnosy z devizových rezerv.

Z dob kurzového závazku disponuje centrální banka vysokým objemem devizových rezerv (ke konci ledna 157 miliard eur), a kredibilita intervencí ČNB je tak ve srovnání s okolními zeměmi podstatně vyšší.

„Nedokážu posoudit, kde přesně ČNB začne korunu bránit. Myslím ale, že při stávajícím napětí a neochotě sáhnout k dalšímu rychlému růstu sazeb se můžeme intervencí dočkat brzy. Odhaduji nad 26,00 EUR/CZK osm až 10 procent od letošních maxim. Intervence by pravděpodobně byly transparentně komunikované,“ říká Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance.

Také Seidler je přesvědčen, že v případě dalšího tlaku na oslabování koruny je pravděpodobné, že ČNB korunu podpoří a nenechá ji oslabit příliš nad hranici 26 Kč za euro. ČNB v době kurzového závazku a hromadění devizových rezerv často argumentovala, že je pak bude moci využít v nepříznivých časech.

V případě dalšího vyhrocování válečného konfliktu pak může pokračovat výprodej české koruny a další oslabování.

Oslabují i další měny regionu, polský zlotý či maďarský forint, zejména kvůli geografické blízkosti válečnému konfliktu. Polská centrální banka tak začala již včera intervenovat a maďarská centrální banka oznámila, že je připravena intervenovat, pokud se měna dostane pod další tlak.

Reklama

Doporučované