Hlavní obsah

Milionáři opouštějí Čínu, Británie doplácí na brexit. Kam míří bohatí

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Dolaroví milionáři migrují a často míří na jih. Zajištění obyvatelé opouštějí své rodné země nejvíce za poslední dekádu, láká je například Řecko či Singapur.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Je to sedm let, co si Velká Británie v referendu odhlasovala vystoupení z Evropské unie. Od té doby se z ostrovní země odstěhovalo o necelých 16 tisíc dolarových milionářů (s majetkem vyšším než v přepočtu 23,45 milionu Kč) více, než do ní přišlo. Vyplývá to z dat poradenské společnosti Henley and Partners (H&P). Ta ukazují deset milionáři nejvíce opuštěných a naopak deset nejvyhledávanějších destinací.

Jen za minulý rok společnost odhaduje, že se z ostrovního království odstěhovalo přes tři tisíce dolarových milionářů. Nejhůře je na tom ale za rok 2023 Čína. Podle H&P přišla o 13,5 tisíce milionářů. Přes dvojnásobek oproti druhé Indii (6,5 tisíce) a více než čtyřnásobek vůči Rusku (tři tisíce).

Lidé s majetkem přesahující milion dolarů se pak nejčastěji stěhují do Austrálie (5,2 tisíce), Spojených arabských emirátů (4,5 tisíce) a Singapuru (3,2 tisíce).

V žebříčku oblíbených destinací je také Řecko. Země těží z toho, že nabízí status rezidenta a po 180 dnech pas Evropské unie pro všechny, kteří jsou ochotni zde investovat 250 tisíc eur. V přímořském státě stačí investice do nemovitostí v této výši a osoba má na občanství právo.

Cílové destinace mají jeden společný ukazatel – pro movité nabízejí vysokou míru ekonomické svobody. Ta umožňuje mírnější daňové zatížení nebo snadnější investování. I proto se tak do „top 10“ dostal Singapur. Je totiž často označován jako nejsvobodnější ekonomický trh na světě.

Bohatí se navíc stěhují čím dál častěji. Odhad pro loňský rok je, že své občanství změnilo 122 tisíc dolarových milionářů. O více než 70 tisíc více než v roce 2013, kdy společnost začala migraci sledovat.

Celkem je nejvíce dolarových milionářů ve Spojených státech, konkrétně 22,7 milionu – 40 % z celého světa. Druhá je Čína, třetí Francie. Pokud vynecháme Indii a Brazílii, patří top 10 zemí s nejvíce milionáři mezi 10 největších ekonomik světa.

Jak se měnil majetek nejbohatších

A jak se vloni meziročně změnil majetek nejbohatších? Například Elonu Muskovi podle Forbesu vzrostl o 83 % na 250,4 miliard dolarů. Marku Zuckerbergovi dokonce o 173 %. Nejvíce si ale polepšil indonéský magnát Prajogo Pangestu. Meziroční nárůst necelých 50 miliard znamená růst o 971 %. Za většinu zisků vděčí vstupu jeho geotermální energetické společnosti Barito Renewables na burzu v říjnu 2023.

V tabulce je možné řadit sloupce kliknutím na jejich názvy.

Data pak ukazují i to, jak jsou nejbohatší rozdělení. Přes čtyři pětiny z nich má majetek v hodnotě od jednoho do pěti milionů dolarů, přes 10 milionů USD se dostala necelá dvacetina.

Reklama

Doporučované