Hlavní obsah

Nálada v průmyslu se mírně zlepšila, ale pořád za moc nestojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Gencraft, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Nový průzkum nálady mezi českými průmyslníky ukázal nejlepší čísla od léta 2022, kdy v Evropě zdivočely ceny energií a Německo spadlo do problémů. Firmy ale zůstávají nervózní.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ekonomický index PMI, který měří náladu ve zpracovatelském průmyslu a obvykle funguje jako spolehlivý ukazatel budoucího vývoje hospodářství, dostal s nástupem jara novou vzpruhu. Sice dál zůstává pod svým dlouhodobým normálem, ale roste už třetí měsíc v řadě a je nejvýš od srpna 2022.

V březnu stoupl z 44,3 na 46,2 bodu. Hodnoty pod 50 bodů ukazují, že výroba stále ještě klesá, tento pokles se ale poslední dobou zmírňuje. Vyhlídky do budoucna jsou aktuálně hodnoceny nejlépe za víc než dva roky. Za celý letošní rok už by měl průmysl vykázat růst.

Index PMI vyhlašuje pro většinu zemí světa ratingová společnost S&P. V případě Česka její index stojí na dotazníku mezi manažery z tří stovek firem z výrobního sektoru. Dotazování probíhá od roku 2001 a index se za tu dobu prosadil jako číslo, které v předstihu věrohodně signalizuje, jak budou vypadat tvrdá data o průmyslové výrobě nebo hrubém domácím produktu.

V šetření se sleduje změna oproti předchozímu měsíci. V březnu z průzkumu vyšlo zhoršení výroby a nových zakázek a také menší poptávka po pracovních silách. „Firmy ale byly velmi optimistické v očekáváních budoucí výroby, jejich důvěra stoupla na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Optimismus poháněly naděje na oživení nových zakázek,“ uvedla v komentáři k výsledkům v Česku analytička S&P Siân Jonesová.

Růst zakázek je nicméně zatím jen předpokladem pro zbytek roku. V březnu ještě objednávky klesaly. Hlavním důvodem je Německo, které je pro tuzemský výrobní sektor hlavním odběratelem a tamější PMI index v březnu klesal – na pětiměsíční minimum 41,9 bodu. Další brzdou je domácí stavebnictví, protože kvůli nižší kupní síle a kvůli čekání na nižší úrokové sazby stojí rezidenční výstavba.

Firmy v dotaznících dále uvádějí, že jsou v kleštích ohledně cen. Na jedné straně čelí dalšímu zdražování vstupů, na druhé straně ale mluví o tom, že samy musí se svými prodejními cenami dolů kvůli slabé poptávce a konkurenčnímu boji. To by mělo výhledově přispět k umrtvení inflace urychlené v minulých letech naopak tím, že mnohé firmy využily nastalého zmatku v cenách a zvedly své marže.

Podle autorů českého PMI indexu lze aktuálně čekat v průmyslu nárůst výroby za celý letošní rok o 2,8 procenta. Loni průmysl klesl o 0,4 procenta, v lednu podle dat Českého statistického úřadu meziročně stagnoval.

Nejisté vyhlídky potvrzují v rozhovorech i konkrétní průmyslníci. Petr Novák z japonské firmy JTEKT vyrábějící autosoučástky vidí problém ve stále vysokých cenách energií, které se projevují mimo jiné tím, že zdejší továrny přicházejí o nové zakázky. Podle Tomáše Koláře z Linetu je na tom autoprůmysl ještě nadprůměrně – v jiných firmách je podle něj znát uvolnění kapacit a hlad po zakázkách.

Reklama

Doporučované