Hlavní obsah

Češi se u investování nejvíce bojí podvodů. Přitom se o své peníze nestarají

Foto: shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Velká část Čechů dobře ví, že by měli své volné peníze investovat, ale zároveň se obává, že naletí podvodníkům. Oproti loňskému roku právě tento strach zaznamenal výrazný skok, ukázal průzkum pro Asociaci pro kapitálový trh ČR.

Článek

Více než třetina Čechů si uvědomuje, že by své „přebytečné“ peníze měli raději investovat než je nechávat na běžných účtech nebo jen doma v šuplíku. Pokud se ale už do investic pustí, bojí se zároveň, že je někdo okrade. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd mezi více než tisícovkou respondentů, který v úterý představila Asociace pro kapitálový trh ČR (AKAT). Za nejlepší životní investici Češi stále považují nemovitost.

Podíl lidí, kteří momentálně v Česku investují, vzrostl v porovnání s předchozím rokem o dva procentní body na 39 procent, což je podle autorů průzkumu považováno za poměrně pozvolný nárůst.

Češi nicméně zůstávají velmi opatrní. V obecném pohledu jsou investoři převážně muži, lidé s vyššími příjmy a lidé s vyšším vzděláním. Muže na investicích může lákat i jistá míra rizika. Ženy se typicky spíše věnují spoření než investování.

Podle očekávání investují lidé s vyššími příjmy, kteří mají dostatečné úspory důležité k investování. S investicemi mají větší zkušenost vzdělaní lidé, což částečně souvisí i s vyššími příjmy, uvádí dále průzkum.

Pro většinu lidí, kteří investují, je hlavním důvodem zhodnocení volných financí, přičemž jejich hlavní motivací je získat peníze navíc. Z hlediska dlouhodobých cílů 41 procent respondentů uvedlo jako jeden z hlavních důvodů zajištění se na stáří, zatímco 35 procent si klade za cíl udržet si aktivní životní styl i ve vyšším věku.

Autoři průzkumu zdůrazňují, že Češi si uvědomují, že stát jim v důchodovém věku nebude schopen poskytnout dostatečnou podporu, a proto je na nich, aby si sami zajistili udržení své životní úrovně i v této fázi života.

„Celkem 29 procent respondentů se shodlo na tom, že nejlepší investicí v jejich životě byla ta do nemovitosti,“ uvedl předseda asociace Martin Řezáč. Ceny bytů v Česku totiž stoupají už dlouho. Kdo si koupil byt v 90. letech nebo i před deseti lety, udělal dobře, protože podle Řezáče zjišťuje, že nyní by si koupi nemovitosti nemohl dovolit.

Obavy z rizika i podvodu

Průzkum rovněž odhalil, že značná část lidí má z investování obavy. Celkem 43 procent dotázaných totiž uvedlo, že se obává především podvodů, zatímco 42 procent zmiňuje riziko spojené s investicemi.

Obavy z podvodů ve srovnání s předchozím rokem přitom vzrostly o deset procentních bodů. Autoři průzkumu uvádějí, že k tomuto nárůstu mohly přispět i mediálně známé případy různých podvodů.

Podle Řezáče jde přitom vlastně o paradox. Lidé se bojí investovat, a přitom přibližně 60 procent respondentů nevěnuje svým úsporám a investicím ani hodinu svého času za měsíc.

„Je patrné, že jsme se stále nenaučili se investicemi kontinuálně zabývat. A protože se nezajímáme a nevzděláváme, roztáčí se tak bludný kruh nedůvěry. O investice se nezajímáme, proto jim nerozumíme a snadno tak naletíme podvodníkům. A naše nechuť k investicím se ještě prohloubí,“ upozorňuje Řezáč.

Data podle výkonné ředitelky AKAT ČR Jany Brodani dokazují, že ke zvýšení vlny investování je třeba klást důraz na vzdělávání a také na legislativu, a to jak z hlediska její atraktivnosti, tak i vymezení nejasných oblastí, kterých různí podvodníci využívají.

„Proto jsme se v minulém období podíleli jak na přijetí legislativní úpravy nového produktu v rámci třetího penzijního pilíře – Dlouhodobého investičního produktu –, tak i silnější regulaci tzv. kvazifondů,“ dodala.

Kvazifondy jsou alternativní investiční fondy, které spravují malí správci a nepodléhají dohledu České národní banky. Tyto fondy mohou být rizikové a pro investory neprůhledné, protože nejsou regulované ani kontrolované.

Reklama

Doporučované